Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POZNÁMKY O QUIRKOVITOSTI (7.)

18. 05. 2023
0
0
166
Autor
tak-ma-byt

MADISON MALONE KIRCHER

VIDĚLI JSTE TO?
Začínající Wesa Andersonová z TikToku měla náhodou všechny tyhle trikové rekvizity někde pohozené

VULTURE

May 15, 2020

https://www.vulture.com/2020/05/wes-anderson-movie-tiktok-parody.html


Kdo potřebuje Francouzskou depeši?

(Já. Moc by se mi to líbilo.)

Fotoilustrace: Vulture a Mad dog/TikTok

Čím jste se zabavili, když jste zůstali doma? Pokud odpověď zní "natočil jsem neuvěřitelně detailní TikTok poctu Wesu Andersonovi s použitím sbírky twee předmětů, které se mi zrovna povalovaly", pak je, upřímně, skvělá.

A takovou si můžete přečíst přečíst v rozhovoru s Madelaine Turnerovou, která natočila neuvěřitelně detailní TikTok poctu Wesu Andersonovi pomocí sbírky drobných předmětů, které se jí zrovna povalovaly po ruce. Opravdu.

Dokonce i funkční psací stroj, který prý koupila ve výprodeji a ani nevěděla, že vlastně funguje, dokud nešla natáčet video a zázračně v něm ještě byl inkoust.

Což, upřímně řečeno, když narazíte na přesně tu věc, kterou potřebujete k práci - navíc v dokonalém odstínu bleděmodré -, působí pro Andersonovu postavu velmi příhodně.

Ahoj, Madelaine. Co jsi v poslední době dělala? I když si myslím, že odpověď znám.
Před posledními dvěma dny jsem se jenom tak poflakovala, a jak jen to šlo, tvořila a byla kreativní,. Pracuji jako administrativní asistentka ve stavební firmě. Je to rodinný podnik, velmi skromný. Ale v poslední době jsem se jakoby ponořila do intenzivní tvůrčí atmosféry.
Kolik je ti let?
Je mi 26 let. Vždycky si dělám legraci, že jsem na TikTok moc stará. Stáhla jsem si ho, protože mám dva mladší sourozence, kterým je 15 a 17 let. Byli na něm a já si řekla, že bych mohla taky.
Dá se předpokládat, že jsi velkým fanouškem Wese Andersona?
Určitě. Myslím, že pro spoustu mladých kreativních lidí, kteří se chtějí ponořit do světa filmu, je Wes Anderson prostě úžasný. Je jako bonbónek. Je to tak úchvatná věc. Když poprvé vidíte nějaký jeho film, je to jako byste nikdy předtím nic podobného neviděli. Rozhodně to byla moje první filmová láska.
Který z jeho filmů jsi viděla jako první?
Byli to The Royal Tenenbaums. Viděl jsem záběry, které k němu vedly, a pak jsem se na něj díval v hodině angličtiny. Panebože. To je úžasné. Co to je?

 

Takže TikTok ... pojďme se do něj spustit.
Jako dítě jsem vždycky psala příběhy a dělala hlouposti, ale nikdy jsem se nepokoušel o nic profesionálního, co by nebylo pod dohledem někoho, pro káoho jsem pracovala. Reakci jsem opravdu nečekala. Byla jsem nadšená, když to dosáhlo asi 33 000 zhlédnutí na TikToku. Tohle je ono. Dokázala jsem to! Tohle je nejlepší den mého života!
Pověz mi o okamžiku, kdy ses rozhodla, že to uděláš.
Před několika TikToky jsem udělal jeden velmi láskyplný riff na dobová dramata BBC. Které tak intenzivně miluju. Na nic jiného se nikdy nechci dívat. Lidé jsou napjatí a vážní, chodí po chodbách a sfoukávají svíčky. V komentářích se strhla taková malá válka, kdy někteří lidé říkali: "To je jako když Wes Anderson potkává Jane Austenovou." To je jako kdyby se Wes Anderson potkával s Jane Austenovou. A jiní zase říkali: "Tohle se Wesu Andersonovi vůbec nepodobá".
Souhlasila jsi?
Říkal jsem si: "Jo, mají pravdu, tohle není nic jako Wes Anderson... ale.“ Původně jsem si myslela, že abych mohla ve stylu Wese Andersona natočit parodii na Sex ve městě. Už jsem v karanténě udělala malou parodii na Sex ve městě. Ale když jsem přemýšlela o konceptu, zjistila jsem, že nemám v bytě dost místa, abych to mohla uskutečnit. Možná to přijde později. Pracovala jsem půl dne, tak jsem si dala pauzu a chodila jsem po bytě, sbírala drobnosti, dávala je na stůl a začala je třídit, abych zjistila, jestli z toho není nějaký příběh.
Jaký byl první kousek příběhu?
Portrét papouška Aretmis. Byl v jiném TikToku, který jsem dala dohromady před měsícem. Patří k mým nejoblíbenějším. Je tak divný a hloupý a je v něm prostě všechno, co mám ráda a co chci dělat... ten portrét byl jakousi hvězdou toho TikToku. Říkala jsem si, jestli by nebylo opravdu roztomilé, kdyby někdo, komu se líbil ten předchozí TikTok, viděl tenhle. Schovávám v něm drobnosti, které jsem použila v jiných TikTocích. Můj vlastní malý filmový vesmír.
Mám pár otázek ohledně samotných předmětů. Nač máš rukavice?

Jsem takový milovník malých drobností a pokladů. Vždycky jsem byla. Vždycky jsem byla takový malý sběratel. Přijdu do starožitnictví, jen tak se tam procházím a skoro pokaždé mě to k něčemu magneticky táhne. Nedokážu vysvětlit, proč tu věc chci. Může to být třeba mosazná mušle nebo náhodný psací stroj nebo šperkovnice s obličejem. A já ji musím mít. Našla jsem ty rukavice a prostě jsem si řekla, že nevím, co s nimi budu dělat, ale musím je mít, jinak umřu.
Na podobnou notu... Vlastníš funkční psací stroj...
Nevěděla jsem, že ten psací stroj funguje, dokud jsem nenatočila to video. Myslela jsem, že ho použiju jen jako falešnou rekvizitu. A pak jsem začala psát a říkala jsem si: "Ten inkoust! Pořád funguje!" Našla jsem ho na výprodeji pozůstalosti asi před čtyřmi nebo pěti lety. Ležel mi ve skříni už opravdu dlouho.

Byly ty šaty kostýmem Margot Tenenbaumové?
Byla jsem v Goodwillu, procházela jsem šaty a uviděla jsem tyhle a nemohla jsem uvěřit. Ten malý kruhový zip. Jsem tím posedlá. Musím je mít. Párkrát jsem je měla na sobě, ale opravdu to není něco, co bych nosila nějak extra často. Když jsem tak nějak sháněla věci v bytě a jakoby dávala dohromady outfit, napadlo mě, že by to bylo perfektní.
Velmi mě zaujalo, že jsi kvůli ničemu nemusela opouštět svůj byt. Jak jsi natáčela video?
Mám malý stativ s nástavcem na telefon. Záběry z nadhledu jsou nejtěžší a hodně jich bylo natočeno z opravdu velké dálky a pak oříznuto v postprodukci. Takže to bylo něco jako opření o jakoby světlo, které nebylo zapnuté, aby telefon nespadl. Kdykoli natáčím samu sebe, musím použít přední kameru. Způsob, jakým je nastavený můj stativ, protože je takový levný a hrozný, mi při natáčení záběru z nadhledu znemožnil vidět na displej telefonu, takže jsem se musela tak trochu modlit a doufat, že je všechno vycentrované.
Velmi důležité, pokud děláte Andersona – vymýšlela jsi další nápady pro dopis matce, který píšeš na stroji?
Psal jsem ho, když jsem ho natáčela. Přemýšlela jsem, co by vůbec někdo ve filmu Wese Andersona řekl své matce během karantény. Co vůbec říkám své vlastní matce, když se u mě hlásí během karantény. "Já jsem." To je všechno.
Co obnášela postprodukce?
Pro barevnou gradaci jsem použil kameru VSCO, která má skvělé předvolby pro video. Mohla jsem se tak ujistit, že je všecko ve stejném osvětlení. Akční záběry jsem hodila do aplikace InShot, kterou používám na všecko, co neupravuji v TikToku. U písma jsem potřebovala být trochu přesnější, takže jsem projekt hodila do Final Cut Pro. Velmi frankensteinovské...
Natáčela jsi něco znovu?
Původně jsem měla papírové letadlo na provázku, ale vypadalo to blbě, tak jsem nakonec použila jen prst.
Máš v plánu pokračování?
Mám nápad, který se mi rodí v hlavě. Pár lidí mi řeklo, že bych měl natočit jiný režisérský styl. Což by byla zábava, ale myslím, že je jednodušší dělat Wese Andersona v pohodlí domova. Tolik jeho věcí je tak strukturovaných a velmi niterných. Mám pocit, že spousta jeho filmů se natáčí v malém domě, zatímco u jiných režisérů jsou větší a rozlehlejší, takže by to mohlo být těžké zachytit.
Co myslíš, že by si Wes myslel o tvém TikToku?
To netuším. On je takový tajemný. Doufám, že by věděl, že to bylo děláno s nesmírnou láskou. Myslím, že takovou parodii nemůžete udělat, pokud nemilujete věc, ze které si děláte legraci. Ono to ani nebylo dělání si legrace, bylo to hlavně nechat se napodobit tímto filmařem kvůli pozornosti na internetu.

 

 

.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru