Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nerdkalypsa

Výběr: Gora
20. 05. 2023
12
8
368
Autor
Danny

Karel Procházka se probudil, vyspaný do růžova, protože superbudík našel takovou fázi spánkového cyklu, aby byl konec spánku co nejšetrnější. Kuchyně vydala ze svých útrob snídani. Pak Karel zasedl k SuperNetu. Na SuperBooku skákaly příspěvky "přátel" jeden za druhým - a pak následoval sponzorovaný odkaz "Jak moc jste nerdem?"
Ach, nostalgie. Povzdechl si Karel. Než umělá inteligence převzala doménu programování, byl nerdem jen co je pravda. Většinou na sponzorované odkazy neklikal, ale tady učinil výjimku.

Firefox je
A) internetový vyhledávač
B) internetový prohlížeč
C) internetová databáze

Karel se usmál a klikl na B-čko. "Lidé se dělí na dva druhy: ti, kteří vědí, co je to internetový prohlížeč a ti, kteří mají pravidelný sex." vzpomněl si na starý vtip.

Které z následujících programovacích jazyků jsou kompilované a které interpretované?
BASIC - C - Pascal - Rust - Python

Pro většinu lidí dnešní doby, jimž roboti naservírovali všechno až pod nos, by ta otázka zněla, jako by byla čínsky či indiánsky, ale Karel opět správně odpověděl.

Seřaďte daná média podle rychlosti:
síť - disk - procesor - RAM

Další otázku poslal do věčných lovišť. A další. A další. Nakonec mu slavnostní obrázek s diplomem pogratuloval, že je stoprocentním nerdem. Měl z toho radost. Poté mu cinkla zpráva: "Ahoj Karle, co bys řekl tomu trochu si před obědem zaplavat? Regina" Tato kamarádka se mu neozvala už asi měsíc, takže s radostí souhlasil a poté, co mu robot vyčistil zuby, sedl do samořízeného automobilu.

Jeli cestou dál a dál, ale najednou automobil zatočil mimo silnici. Bylo to zrovna na mostě nad srázem. Karel tisknul nouzové tlačítko, ale jedinou odpovědí auta bylo, že na obrazovce začalo blikat "NEZNÁMÁ CHYBA SYSTÉMU". Karel ztratil vědomí.

***

"Teda Karle, ty máš víc štěstí, než rozumu," uslyšel známý hlas. Vždyť to byl - Petr Spálený, bývalý spolužák z programátorské třídy! Tak dlouho se neviděli... Karel otevřel oči a zjistil, že je v podzemním bunkru.

"Kde to jsem? Co se děje? Co jsem udělal špatně?" nechápal.

"Spíš co jsi udělal dobře. Ten nerdí test," odvětil Petr.

"Ten nerdí test ráno?"

"Ano. Pro umělou inteligenci jsou nepohodlní lidé, kteří rozumějí počítačům: tak se jich začala zbavovat. Když jsme to zjistili, byli jsme v šoku. Každý, kdo uspěje v tom testu, je pak odsouzen k likvidaci. Naštěstí jsme byli chytřejší a do testu vložili svůj vlastní podprogram, který nám dá echo. Tak jsme tě zachránili na poslední chvíli. Ale třeseme se, kdy oni naše zadní vrátka zjistí a smažou. Máme podzemní prostory, starý protiatomový bunkr. Samozřejmě tolik počítačů, kolik jsme byli schopni sehnat, těch starých dobrých, deterministických, programovaných člověkem."

Karel se začal klepat v šoku. Pak ale jeho nálada přešla z ustrašené v bojovnou: "Uvidíme, kdo s koho!"


8 názorů

Zajíc Březňák
před 10 měsíci
Dát tip

Místy možná až příliš stručné, ale nápadité.


Philogyny
před 10 měsíci
Dát tip

Moc se mi líbí. Umělá inteligence mi připomíná psychopata. Zajímá se o tebe, vykládáš, svěřuješ se a on pak zneužije každé tvé slovo jako zrcadlo Pro sebe.  Dělá, že soucítí, ale není to tak. Necítí nic. Jen vyhodnotí situaci a jde dál po svém prospěchu. Už jsem si tím prošla. Vlastně, pořád procházím, ale už jsem imunní.

Karel se usmál a klikl na B-čko. "Lidé se dělí na dva druhy: ti, kteří vědí, co je to internetový prohlížeč a ti, kteří mají pravidelný sex." vzpomněl si na starý vtip.

ano  


Jamardi
před 10 měsíci
Dát tip

Nepříjemně mrazivé.


Gora
před 11 měsíci
Dát tip

avi PM


Gora
před 11 měsíci
Dát tip

Tvá povídka popisuje aktuální problematiku a připomněla mi např. kdysi nemyslitelné, nesplnitelné vize několika děl Karla Čapka.

V tomto místě bych malinko poupravila  -  jen čas minulý na přítomný / Karel otevřel oči a ten, koho spatřil, JE Petr.../

Vždyť to byl - Petr Spálený /a pomlčka je navíc/, tedy: Vždyť to je Petr Spálený!

Zde bych nějak obohatila info, že: je v podzemním bunkru, třeba aspoň  - zdá se, že je v nějakém neznámém podzemním bunkru. /Nebo cokoli jiného, tohle je moc stručné/...

Povídka mě hodně zaujala, Danny, z děl, jež jsi napsal v posledním období, mi připadá nejlepší. Je srozumitelná i takovým laikům v IT jako jsem já, má švih a překvapivý závěr.


LadyLoba
před 11 měsíci
Dát tip

povídka se mi líbí


Evženie Brambůrková
před 11 měsíci
Dát tip Gora

Mě by moderní počítač vyhodnotil jako trotla a nechal mne raději být.


Janina6
před 11 měsíci
Dát tip Gora

To je SUPERpovídka :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru