Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obecný monoteismus

02. 06. 2023
7
4
115
Autor
Danny

v roce 2009 se mi zdál sen, kde bylo nové náboženství se třemi body:

  1. Bůh je
  2. Bůh stvořil svět, aby se tu měli všichni dobře
  3. Bůh nepotřebuje, aby Ho lidé uctívali, ale chce, aby věděli, jak je to s Ním a světem

Rozhodl jsem se o zpřesnění tohoto konceptu, kde lépe definujeme (nakolik můžeme) pojem Boha a v jakého Boha tedy jsme se rozhodli věřit.

Věříme v Boha který:

  1. má rád lidi
  2. chce, aby se lidé měli dobře
  3. je všudypřítomný, všemohoucí a vševědoucí
  4. je mu jedno, zda Ho lidé uctívají, nebo ne

První dva body jsou doufám jasné, vyloučí nějaká zlá božstva.

Třetí bod je nutný k tomu, abychom tohoto Boha mohli nazývat Bohem: a aby jaksi "přerostl" tuto naši definici a reálně se projevil ve světě.

K čemu je tam ten čtvrtý bod? Proč se opakuje ve snu i v definici? Tohle vyžaduje vysvětlení:

Čtvrtý bod vylučuje tzv. egregory, tedy bytosti duchovního světa, kteří jsou stvořeni z myšlenek lidí a snaží se "dostat mezi nás a Boha" a "neprostupně" týt právě z modliteb a uctívání. Egregor slábne, když ho někdo neuctívá, pravý Bůh ne.

Celý koncept tohoto náboženství jsem prozatím nazval Obecný monoteismus (zkratka OM).


4 názory

Janina6
před 11 měsíci
Dát tip

Tip za zajímavou úvahu. Já v tomhle pořád ještě tápu. Vlastně ani nevím, jestli jsem schopná opravdové víry. Jsem takovej věčnej pochybovač.


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

Myslím, že představa Boha jakožto osoby je v starozákonním židovském pojetí pouze odvozena od ideje panovníka - krále. V jiném společenském zřízení než ve starověkém patriarchálním feudalismu by takováto představa Boha vůbec nemohla vzniknout.

Jak jiní jsou antičtí bohové a bohyně, jak jiní byli bohové v Mezopotámii!  A Indie? Hinduismus s nespočetnými bohy a bůžky a vedle toho buddhismus jakožto nejrozšířenější forma ateismu na světě.  A Čína? Taoismus jakožto náboženství vzniklé z filozofie až příliš abstraktní pro lid.

Tip za námět k přemýšlení. 


Diana
před 11 měsíci
Dát tip

Evženie, Bůh nám dal svobodnou vůli, proto se chováme někdy i zle. Neštěstí má lidi poučit, aby se podobné neštěstí příště nestalo. Však se i říká: "Všechno zlé je k něčemu dobré". Bůh asi opravdu nestojí o nějaké uctívání, ale o co určitě stojí, tak o to, abych se mu přibližovali, abychom se mu podobali - protože nás miluje. Takhle tomu pevně věřím já. A řada mých zkušeností mi to potvrzuje.


Kdyby Bůh byl a byl dobrotivý a lidi miloval, proč by bylo tolik zla, násilí a neštěstí?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru