Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zavojak

06. 06. 2023
7
3
121
Autor
Danny

Žil byl jeden tvor, budeme mu říkat Zavojak.
Zavojak nebyl voják: on byl tím, kdo skrytě vládne nad všemi vojáky na obou stranách kteréhokoli konfliktu.
Žil ve svém obrněném podzemním bunkru, staral se o dodávky zbraní a propagandu a křečkoval zdroje jako křeček.

Zavojak však nebyl šťastný: stále se bál, že se vojáci vzbouří, že ho někdo zradí a zaujme jeho místo, nebo že přijde o své těžce nakradené zdroje.

Jednou se Zavojak dozvěděl, že v říši Shangri-La žije guru, který je schopen učinit člověka šťastným. Rozkázal svým pohůnkům, ať za každou cenu gurua najdou a dovedou ho do Zavojakova podzemního bunkru.

Guru skutečně přišel a držel se za ruku s malou holčičkou. Na dotazy ostrahy bunkru řekl, že je to jeho adoptivní dcera, kterou miluje a kterou by neměl kdo hlídat. Zavojak nad tím mávnul rukou: nemůže mu přece uškodit jedna malá holčička, to dá rozum.

Guru přišel do Zavojakova bunkru, kam Zavojak pouštěl většinou jen svoje nejvěrnější spolupracovníky a tři dny se Zavojakem probíral meditace a různé druhy práce s myslí.

Zavojak prováděl meditace, ale stále nebyl šťastný.

Třetí den Zavojak povolal gurua k vysvětlení. Tu se malá holčička na Zavojaka usmála a naznačila, že by mu ráda něco řekla.

Zavojak se nad malou holčičkou sklonil a ona mu pošeptala do ucha otázku: byla to otázka, kterou si Zavojak nikdy za svůj dlouhý a teskný život nepoložil.

Nenadálost otázky a zjevná neexistence odpovědi, která by se nacházela v Zavojakově říši, Zavojaka popudila: dostal mozkovou mrtvici a klesl bez života k zemi.

Vojáci na celém světě postupně přestali pociťovat Zavojakův tlak a tak zavládl na celém světě mír. Zdroje se rozdělily mezi všechny lidi.


3 názory

ano, velitelé v bukrech, historie se opakuje...


Kdyby to bylo tak jednoduché.


Norbert von Amehr sa Vracia
před 11 měsíci
Dát tip aleš-novák, Alegna

To mi pripomína mikropoviedku:

Prišiel mladík za starcom a pýta sa ho:

  • Je nádej?
  • Starec odpovedá: Pozoruj vtáky a stromy a prídeš na to.

A mladík pozoroval a na jednom strome sa obesil.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru