Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Noční koncerty

15. 06. 2023
15
39
299
Autor
Alenakar

 

 

Zbohatlíkův park -

Z tůně s kapry koi vříská

moravská žába!

 

 

 

 

 

 


39 názorů

Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip

Rhodesie,

díky. Taky mám ráda přírodu, ale během toho nočního kvákání žab jsem si připadala jako u rybníka v Jiráskově lucerně.


Rhodesie
před 10 měsíci
Dát tip

Mám rád humor, mám rád přírodu - Takže, ze mě veliká spokojenost... :)


kvaj
před 10 měsíci
Dát tip

:-)


Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip Gora

kvaji,

vždyť není jisté, jestli tu vůbec bude, za rok, za dva, samotný Písmák. Internet není žádný archiv. Kdo chce po sobě zanechat díla pro potomky, musí něco vydat knižně. Vědecké knihovny jsou povinné archivovat vše, co vyjde.

Právě se zabývám Instagramovou poezií a tak vím, že z Instagramu zmizely i nicky, které měly třicet nebo dokonce šedesát tisíc followerů. Z instapoezie zůstane taky jen to, co bylo vydáno knižně, přestože jde, narozdíl od Písmáku, o umění pro masy. 


kvaj
před 10 měsíci
Dát tip

Ty ho chceš smazat? Proč? Třeba ho docení až potomci.


Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip

sveřepko,

díky za típek. Jsem ráda, že potěšilo.


Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip

kvaji,

fuk je to rozhodně tobě, ale ne odborníkům na haiku. 

Ale proč se hádat pod dílkem, které bude brzy smazáno? Trh za nás přece vše vyřeší a čtenáři tohle haiku nechtějí.


sveřep
před 11 měsíci
Dát tip

jeje :D


kvaj
před 11 měsíci
Dát tip

Autentické je na tom, že jsi to napsala. Co tě k tomu inspirovalo, je fuk. Co do toho motáš Bašóu a Santóku? 


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

Autentické je na tom všechno. Tohle senrjú jen odpovídajícím způsobem zobrazuje skutečnost. Jinak si většinu svých haiku vymýšlím, tak jako to ostatně dělala spousta autorů ve starém Japonsku. Vymýšleli si svá haiku třeba nad dřevořezy.  U nás se traduje, že haiku "musí" být autentické, nejlíp napsané na cestě, uprostřed přírody jako v případě Bašóa nebo Santóky.


kvaj
před 11 měsíci
Dát tip

Co je na tom autentického, když napíšeš, že znáš nějakého takového zbohatlíka, který chová v rybníku koi kapry a kvákají mu tam žáby?


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

Phil,

já mám taky na zahradě jezírko s rybičkami. Pokud se chceš ryb zbavit, může ti od nich odpomoci třeba volavka. Nevím ale, jak jsou tví kapři velcí. Pokud už jsou hodně velcí, pak s nimi nic nesvede ani vydra. Občas se naučí (sama od sebe) lovit ryby i velmi chytrá kočka. Ta uloví i rybu zhruba asi tak velkou jako je sama - tedy do 5kg. Mám s tím bohaté zkušenosti. Sousedův kocour mi vylovil postupně skoro celou rybí obsádku.


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

K3,

tvoje zkušenosti mě velmi pobavily.

Část zbohatlíků se věnuje taky myslivosti. Myslivce mám v rodině, tak o tom něco vím. V Beskydech jsou například obory, kde se loví srnčí zvěř s pomocí orlů, což je u nás zakázáno. Zbohatlík si jednou hraje na japonského aristokrata s jezírkem plným kaprů koi, podruhé na mongolského lovce s orlem na ruce. (Mimochodem: orel sežere za rok celou krávu. Není levné ho živit.)


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

kvaji,

já doopravdy necítím potřebu někomu něco vysvětlovat. Jak si možná vzpomínáš, prezentuji se tu občas i jako autorka volných veršů relativně moderního střihu, a co se těch týče, nevysvětluji nikdy nic.  V teorii haiku ale hraje významnou roli fenomén "autenticity" a mé vysvětlování se týkalo pouze tohoto fenoménu.


kvaj
před 11 měsíci
Dát tip

Tu křeč jsem vtahoval k tvé snaze mi své senrju vysvětlit, která mi připadala křečovitá, takže je to spíš tvá neodolatelná potřeba vysvětlovat. Nejsem tvůj příznivec, ani odpůrce, něco se mi od tebe líbí, něco ne, jak už to tak bývá.


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

kvaji,

včera mělo několik lidí tady na Písmáku, včetně tebe, neodolatelnou potřebu mi sdělit, že se jim má haiku nelíbí. No dobře - v pořádku, mám tu své příznivce i odpůrce a jsem s tím už roky srozuměná. Proč bych kvlůi tomu měla upadat do nějaké "křeče"? Jak asi víš, jakékoliv své neúspěšné výtvory vždy smažu a nikdy jsem s tím neměla problém.

Tohle senrjú jsem vysvětlovala, protože je autentické a mnozí haikaři tvrdí, že pouze autentická haiku(a senrjú) mají nějakou hodnotu. Dle mého přesvědčení a dle mých zkušeností ale "autentičnost" nehraje roli. Dílko musí být hlavně přesvědčivé a zábavné. Je mi jasné, že neupoutám každého, ale, jak vidíš, našlo se už za pár hodin dost takových, které "moravská žába" pobavila. 


pobavil som sa


K3
před 11 měsíci
Dát tip Poeteroristka

Zmíněným kapříkům u nás říkají kojoti:).


K3
před 11 měsíci
Dát tip Gora, Alenakar

Nemusí to být pravověrné senrjů, ale portrét přesně vystihuje daný typ lidí. Jeden mi dělal šéfa. Měl rovnou celé ůdolí a v něm jezírek několik. V jednom měl ošklivý červený koi. Ty měl pro hosty. Pro ně tam  běhali i zlatí a diamantoví bažanti. Sám měl radši obyčejný kapry které chytal vedle. A obyčejný bažanty střílel o sto šest. Aby taky ne. Sám byl předseda buňky KSČ a předseda místního mysliveckého spolku. Ve skutečnosti mu samozřejmě nic z toho nepatřilo. Takže pro mě úsměv z dodatečné spravedlnosti. Doporučil bych zdánlivě nedokonalá nebo málo tipovaná dílka uchovávat, může přijít jejich den. Jo, pro mě je důležité, že jsem dnes ze svý zahrady vyplašil dvě koroptve. Že by se blýsklo na lepší časy?


Jamardi
před 11 měsíci
Dát tip

Koi kapři jsou v jezírkách na zahradách dost častí, takže se nedivím, že zbohatlík chtěl i něco jiného.


Poeteroristka
před 11 měsíci
Dát tip

Co všichni blázní :) Vždyť je to vtipné, jak si obyčejná žába hoví v jezírku s drahými exoty i ta analogie s japonským haiku na českém Písmáku :)) Víc bych to neřešila. 


Philogyny
před 11 měsíci
Dát tip Poeteroristka, Karpatský knihomoľ, Gora, Janina6

Směju se tu, já tyhle kapry kdysi taky ne. Manžel je dostal, jakési kříížence. Mají furt hlad a sežrali mi i ty lekníny. Raději moc neplavu. Beru to s humorem, krmím a doufám, že je něco sežere. I kfdyž se přiznám, že už by asi i chyběli, ráda je pozoruju, dole jsou jeseteři. A taky ropuchy, slepýši, ježci, čápi a snad všeci ptáci, divoké kachny, čolci, šídla, vážky a vodoměrky. Dostala jsem  ten prťavý rybník k šedesátým narozeninám a mám ho moc ráda. Kdysi jsem dojela z porodnice a utíkala na zahradu. Vzadu u plotu, kde máme kompost byla hluboká černá díra. Co to je? Rybník. To není rybník, to je hrob a první co bude, až bude chodit, tak se tam utopí... zahrnuli jsme ji. Myslím, že mi dal v duchu tisíckrát za pravdu a stejně jsme tenkrát neměli na nic ... ale miloval mne. Takhle jsem sedávala s tátou pod oknem ložnice ve Vidči, voněly lilie po babičce,  vybetonoval tam rybníček asi dva na dva metry a měli jsme tam spolu vážku...


kvaj
před 11 měsíci
Dát tip

Nedostáváš se do nějaké křeče? Nic ti přece nezakazuji, dělej si, co chceš. Pro mě je ovšem vysvětlování básní k ničemu, jak jsem napsal, což nemá co dělat s nějakým modernistickým klišé ani s nějakou floskulí. Buďto je báseň pro mě sdělná tak, jak je napsaná, nebo není, a pak jde mimo mě. Je to podobné jako s obrazy, uměleckými fotografiemi, sochami, skulpturami apod. S modernismem na mě nechoď.


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

Nore,

je to jedno z mála mých autentických senrjú. Když mě po nocích budí žáby i přes "zvukotěsná" plastová okna, přemýšlím o souvislostech...


Norsko 1
před 11 měsíci
Dát tip

Já ti nedám, viď ? Ahoj. Trapné 


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

kvaji,

ano, já své básně občas vysvětluji už proto, že mi kdysi egil, když se se mnou ještě bavil, přímo zakazoval vysvětlovat své básně. Jsem už taková: když mi něco někdo zakazuje, budu to just dělat.

A navíc: nic nevysvětlovat je modernistické klišé a já nesnáším ani modernisty ani všechny ty jejich trapné a dávno přežilé floskule, kterými jsem byla krmena od dětství.


kvaj
před 11 měsíci
Dát tip

Jak se to vezme - patřilo mně. Goře jsi ho vysvětlovala podobně. Vysvětlovat básně je obecně k ničemu. Jak by k tomu přišel třeba takový Jan Neruda, když mi už nemůže své básně vysvětlit. Nicméně, ať se máš dobře. 


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

kvaji,

mé vysvětlení čtenáři určitě nepotřebují. Mé vysvětlení patřilo tobě. Tobě se ovšem mé senrjú nelíbí a nezajímá tě, co s ním bude. Dobře, beru na vědomí a přeju hezký den.


kvaj
před 11 měsíci
Dát tip

Alenakar - jako čtenáři je mi jedno, jestli toho zbohatlíka znáš, to přece nemá pro báseň žádný význam. A báseň, která potřebuje autorčino vysvětlení, se mi nezamlouvá už vůbec. Jinak se vždy vyjadřuji pouze za sebe, takže nikomu nevnucuji, aby se mu tvoje trojverší nelíbilo. A jak s ním naložíš v budoucnu, je mi lhostejné.


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

Kočkodane,

pro Marka Spitze by to jezírko přecejen bylo trochu malé. Ale majitelova vnoučata se tam v létě koupou. Už proto, že tam umělý vodopád, který ochlazuje vodu.


Kočkodan
před 11 měsíci
Dát tip

Kdys božský Spitz Mark

je jen zednická tříska

tempíčka slabá


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

kvaji,

senrjú je kategorie, která rozhodně snese i pejorativní označení. Pana "zbohatlíka" velmi dobře znám a vím toho poměrně hodně také o tom, jak zbohatl. Něco už jsem o tom tady napsala Goře a víc to rozvádět nechci. Jak praví J.J. Rousseau : na počátku každého velkého majetku byl zločin. 

Ve starém japonsku byla často senrjú o prostitutkách, tak proč by ta má nemohla být o zbohatlících? Je to přece podobný druh lidí.

Víš dobře, že pokud mé básničky neuspějí, smažu je. Co se nelíbí tobě, může se třeba líbit jiným. A nebo taky ne. To ukáže čas.


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

Goro,

"zbohatlíkův" park je skutečně hodnotící popis. Tenhle zbohatlík zbohatl na tom, že v devadesátých letech vozil kaminoy s květinami z Holandska a rozprodával se dalším překupníkům z půlky Moravy. Když v v jednu nebo ve dvě v noci přijel kamion, začaly se do naší ulice sjíždět dodávky a překládalo se zboží. Kdo něco takového nezažil, neumí si to představit...

Zahradu má ten pán ale krásnou už proto, že je to zemědělský inženýr, který vystudoval obor okrasné zahradnictví. Už nepodniká, protože "je za vodou" a to doslova, neboť jeho jezírko je docela velké. Těch žab je tam celý sbor. Jsou to hotoví žabí "Alexandrovci".

Ještěže kapři koi nic neslyší. Nemají totiž uši. Zvuk mohou vnímat jen velmi matmě tzv. "postranní čárou".  


kvaj
před 11 měsíci
Dát tip

Zbohatlík je pejorativní označení, a žáby nemají národnost = výsledné verše se mi nelíbí, jelikož mi nepřipadají ani vtipné.


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

Poe,

diskutujeme tady právě pod mou "Mléčnou dráhou" o tom, zda je vůbec vhodné přenášet do českého prostředí tak "cizorodé" kategorie jak je haiku nebo senrjú. Ale nejde jen o literaturu. Japonská kultura je přenášena i do našich zahrad včetně jezírek s kapry koi. Dokonce naši chovatelé kaprů koi jsou asi hned po těch japonských nejlepší. (Kdo si ale může dovolit chovat špičkové ryby, jejichž cena začíná na 18 tisících Kč a v našich podmínkách šplhá asi ke 150 000 kč? ) 

Moravským žábám je ale úplně jedno, jakou cenu mají ryby, které plavou kolem. Skřehotají si, jak jim "zobák" narostl. Jednou valašsky, jednou slovácky, jednou hanácky.


Gora
před 11 měsíci
Dát tip

První verš (za mě) moc napovídá a navíc je hodnotící.

Podobný obrázek jsem viděla na zahradě penzionu s názvem Boží oko, žáby se ozývaly tak hlasitě, že hosté odcházeli z terasy dovnitř. Koi kapři museli dost trpět:-).


Poeteroristka
před 11 měsíci
Dát tip

Tak tohle se mi líbí MOC :))) Hahaha Díky za úsměv 


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip

K3,

díky. Tohle je realita. Ze zbohatlíkova jezírka v noci vřískají žáby tak hlasitě, že celé okolí nemůže spát.

Docela by mě zajímalo, jestli jsou v japonských zahradách v jezerech s kapry koi žáby taktéž. Z fotek vím jen to, že tam jsou vodní želvy a ty jsou němé.


K3
před 11 měsíci
Dát tip

Přesně podaný obraz. Těch je, jako bych to viděl.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru