Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Probuzení v ráji (pseudohaiku)

26. 06. 2023
5
6
128
Autor
Savage Flame

Nejedná se o ambici napsat plnohodnotné haiku, proto pseudohaiku. Nesnažil jsem se plně vyjádřit hokko, nepokoušel jsem se o aliteraci, nehledal kigo, jen jsem se rozhodl zkusit zachovat rytmus (5-7-5, i když samozřemě ne "no", tedy hlásek, ale pouze slabik), sezonní téma a vsadit tam aspoň jeden typicky japonský výraz. Pro mě to byla čistě hra, nicméně nijak se samozřejmě kritice nebráním a to ani té strukturální apod, ačkoliv šlo o čistě hříčku. Ačkoliv jsem fanoušek Basoa, vzhledem k mé inklinaci k historii, mě baví třeba i starší formy, jako třeba renga i když kusů nad sto slok jsem přečetl jen pramálo. ;) S.f.

Motýl si sednul,
houpe se na poupěti.
Snad jenom usnul.

Třepotají se -
tisíce bílých lístků,
z květů třešně.

Nezbedný vítr,
v sakurové aleji,
budí motýly.


6 názorů

Evženie Brambůrková
před 10 měsíci
Dát tip Savage Flame

Krásné obrázky, haiku neumím :-)


Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip Savage Flame

savage,

i kdyby ses naučil psát haiku v japonském duchu (což by byl velmi obtížný úkol), tady na Písmáku by to ocenili jen snake_01 a Můra73. Pro české čtenáře je daleko atraktivnější české haiku nebo senrjú, vycházející z české mentality.


Kočkodan
před 10 měsíci
Dát tip Gora, Savage Flame

Motýl se přežral

na stromě bude trávit

prohnutá větev


Savage Flame
před 10 měsíci
Dát tip

To Alenakar: ...ta alej je ale ok, nemohl jsem si vzpomenout a pořád jsem měl v hlavě "v hájí", až jsem to radši pustil do metafory. Ta alej mi tam ale sedí víc a použiju ji, děkuji. ;) S.f.


Savage Flame
před 10 měsíci
Dát tip

To Alenakar: Děkuji. Mě baví japonská poezie, ale na její tvorbu si netroufám. Při zachování tradičních norem mi to přijde jako pro mě neproveditelná věc. Pokud bych měl napsat výstižně jen hokku, možná, snad s vypětím sil, ale najít správné kigo, přesně trefit pauzu, aby to mělo smysl a nepůsobilo uměle, na to myslím nemám a po pravdě na to tím, žít nemám zas čas... ;) Moje oblíbené hankai no renga, ze kterého moderní haiku vychází, bývalo často až obhroublé, plné ironie a sarkasmů. Přijde mi, že dokonce mnohem častěji, než čistě zaměřené na lyrické opěvování požitku a i metafory se v něm objevovaly (speciálně u těch až sprostých kousků :) Asi i proto jsem se nedržel toho popisu s pomocí obvyklého, jako právě třeba mistr Baso. Byl jsem každopádně pomaljší s tím popisem, než Vy s reakcí... ;) S.f.


Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip Savage Flame

"Opravdové" haiku by nemělo obsahovat metaforu, ale ty sám označuješ svá dílka za "pseudohaiku", takže mohou být na metafoře klidně postavena. Mně se to líbí. Ponechala bych ale jen druhou a třetí miniaturku a provedla drobné úpravy. Vypadalo by to takto:

 

Třepotají se -

Stovky růžových lístků

z třešňových květů

 

 

Nezbedný vítr

v sakurové aleji

budí motýly                                         Tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru