Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zjistila jsem, že jsem nahá

05. 07. 2023
3
7
133
Nesmysl bytí, nesmysl života,
lehce mě obklíčí jakási nahota.
Nahota duševní, jak rentgen slunéčka,
vidím až do útrob mojeho srdéčka.
 
Stíny jsou výrazné,
a klady září,
slova jsou důrazné,
jak menses v kalendáři.
 
Ale to nevadí, dívejte se směle,
já nad sebou přemýšlím velice bděle!

7 názorů

999SunnyCat999
před 10 měsíci
Dát tip

Děkuji za pochvaly i rady. Vážím si toho a pokusím se dle toho řídit a zdokonalovat. :)


Rhodesie
před 10 měsíci
Dát tip
Má to potenciál. Obsahově se mi to líbí. I super název v kontextu s tím, co pak přišlo. Asi bych se zamyslel nad zpracováním druhé části - ale "menses v kalendáři" - to je super. 
Máš tam skvělý momenty, možná bych s tít tolik nespěchal - Ale všechno je jen můj laický subjektivní názor.

Ostrich
před 10 měsíci
Dát tip Zajíc Březňák, Gora

První čtyři řádky mne sem přilákaly. A taky jsou dobré, hravé... Rentgen slunéčka-berušky? Pak mi to bohužel kazí nedbalost či spíš neznalost, slova mohou být v češtině jen důrazná, nikoliv důrazné....(dá se to celkem snadno opravit i se zachováním rýmu :o) ) Kdybys měla opravdu chuť pátrat v sobě, napadá mne, že by mohla být velmi přínosná introspekce, jak jinak cítíš v téhle drobnůstce jazyk, proč tě to netahá za uši, zatímco pro jiné to je, jak když se přejede kamenem po skle.... Chyba je jako náhodně objevený začátek zašmodrchaného klubka vlastní jinakosti-jedinečnosti, dáš-li si práci a začneš ho pro sebe i pro nás rozmotávat.... Rýmy nejsou tak důležité, jako obsah - a tím by, podle mne, mělo být, co o sobě člověk vykutá při cestě k lepšímu poznání...

 


Zajíc Březňák
před 10 měsíci
Dát tip

Učit se lze od zkušenějších básníků. S tou samovolností je to asi složitější. Někdy to jde samovolně, někdy se autor pokouší vyjádřit něco, o čem třeba dlouho přemýšlí a už dlouho to nosí v hlavě. Ony i ty "samovolné" básně nevznikají jen tak z ničeho, řekl bych, že velkou roli hraje tzv. "nevědomí".  Rým a rytmus. Já sám rýmovat moc neumím, proto píšu jen tzv. volným veršem. Pokud vím, tak málokdo je schopen, aby z něho rýmy padaly "jen tak" bez přemýšlení. Rytmus je, řekl bych, věc spíše podvědomá. Třeba já si myslím, že moje básně žádný rytmus ani nemají, a přesto mi někteří zkušení autoři, kterých si vážím, říkají, že jej mají. Já sám nejsem žádný odborník přes rýmy, rytmus, metrum apod. Sám se stále učím. A učíme se asi všichni. Chceš-li ode mě tip, koho má cenu sledovat, tak určitě Goru, a2a2a a Safiána. Až ti něco pochválí Safián, tak si toho važ.


999SunnyCat999
před 10 měsíci
Dát tip

Děkuji za recenzi. 
Lze se někde "učit" básně? Myslela jsem, že to jsou vždy jen samovolné texty padající z hlavy... A pak už je dílo náhody, zda to má rým, rytmus a jiné podobné vlastnosti, které dělají báseň básní....


Zajíc Březňák
před 10 měsíci
Dát tip

Až teď jsem si všiml zvolené kategorie.

Pokud chceš svůj talent rozvíjet, myslím, že to není marné.


Zajíc Březňák
před 10 měsíci
Dát tip Gora

Asi bych zvolil volný verš. Rýmy nejsou úplně dobré, byť rým září/kalendáři vybočuje, ten se mi docela líbí. Asi bych se taky vyhnul zdrobnělinám, ačkoliv verš "vidím až do útrob mojeho srdéčka" působí naivně roztomile. Slova jsou důrazná (střední rod). Co se obsahu týče, jedná se zřejmě o adolescentní introspekci, pokud se mýlím, tak se mýlím. Každopádně to není nic nového či objevného a to ani ta "duševní nahota". Přesto myslím, že to není špatný pokus.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru