Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Super

07. 07. 2023
5
11
168
Autor
Jinys

Za časů, kdy jsem prožíval tu bujnější část života, se mluvilo jinou češtinou. Ženy byly svůdné, žádoucí, okouzlující. Jejich ňadra byla hebká a nádherná, přitahující mužský pohled a dlaň. Milování bylo pohlcující. Fotky byly zdařilé, krásné, vzbuzující snění, nebo vzpomínky.
Super byl jen benzín.
Dnes je super vše.
Jakákoliv pitomost, kterou se někdo snaží prodat, likvidační půjčka, kterou nešťastník nedokáže splatit, nebo skutečnost, že jsem se na kole vydrápal na kopec.

Ale ne, nebude to tak zlé!
Při pokusu popsat vše skvělé, nahrazuje pracnější snahu věci dokonaleji popsat zjednodušujícím uni-super, jen část populace. I dnes jsou tací, kteří mámě češtině dělají radost, nebo ji alespoň nezarmucují. Blábolivá zjednodušující novořeč, ztrácející barevnou schopnost popsat dokonale svět nezvítězí, jak předpověděl génius Orwell angličtině.
Našel jsem takové i mezi mladými. I oni to s češtinou umí. Je potřeba hledat a nezvracet nad děsnými texty bez diakritiky.
Věřím, že mám pravdu!

Proto jsem napsal tento super fejeton.

 


11 názorů

Jinys
před 10 měsíci
Dát tip

Vždy to vidím pozdě!
...A nový s ukazovátkem...
Lepší to už nebude. :-(


Jinys
před 10 měsíci
Dát tip

Psaní na mobilu?
Mám stroj s ukazovátkem! Bez něho bych psaní asi moc nedal. Blbé je, že je na konci životnosti. A nový z ukazovátkem? Když mi prodejce řekl cenu, bylo dobré, že jsem seděl... :-(


8hanka
před 10 měsíci
Dát tip Janina6

podobne to vidím aj v mojej rodnej reči...slovná zásoba niektorých mladých ale aj starších je chabá...

ľúbozvučné slovíčka nahradili skratkovité anglické, väčšinou ani nemám chuť pátrať po tom, aký je ich význam...čo ma fakt štve je, že pri hraní skrable si niektoré slová overujeme v slovníku  a to, čo považujeme za  nespisovné, slangové v slovníku svoje miesto má a slová, ktoré sme za mlada bežne používali a boli spisovné zrazu zmizli... 

ehm...bez diakritiky píšem na mobile, hrozné viem, ale tam mám problém vôbec  trafiť správne písmeno, čo už potom s dĺžňom, mäkčeňom...hanba mi


K3
před 10 měsíci
Dát tip 8hanka

Tón češtině by měli udávat především novináři a učitelé. Tam by to skřípat nemělo. 


Jinys
před 10 měsíci
Dát tip

Díky, Janina. :-)


Janina6
před 10 měsíci
Dát tip 8hanka

Napsal jsi to hezky. Mně slůvko "super" nevadí, pokud je použito ve vhodné situaci, dejme tomu při fandění si s radostí křiknu supéér a zní mi to líp, než kdybych volala např. "To se opravdu povedlo!' Ono těch anglických slůvek v našem prostředí přibývá, proti tomu je asi marné bojovat. Ať nám klidně rozšiřují slovní zásobu - ale ať ji úplně nenahradí :-) A proto: tvůj fejeton je dobrý, povedený, skvělý, pozoruhodný! 


Jinys
před 10 měsíci
Dát tip Gora

Jo, jo, Gora
Vidím to tam! Pokusím se poopravit. Snad to nebude horší...


Jinys
před 10 měsíci
Dát tip

Díky za přečtení i názory.


Kočkodan
před 10 měsíci
Dát tip Gora

Mateří jazýček mi přirostl k srdéčku a tvoje dílko jsem si přečetl s nulovým pocitem nechuti a odporu (normální řečí rád). Slůvko „super“ se v mém slovníku nevyskytuje, z mých úst ani prstů (až na případy jako je ten dnešní) nevychází.


Gora
před 10 měsíci
Dát tip

Minifejetonek má nápad, humor, ba i trochu nostalgie nejen po starém dobrém jazyce českém.

Škoda, že např. věta Dnes při pokusu popsat  je trochu zmatečná, už jen interpunkcí a stylistikou. To samé Blábolivá zjednodušující novořeč,...

Dobrému - nebo super?- nápadu autorovu schází dotažení. Za trefné téma však tip.


Květoň Zahájský
před 10 měsíci
Dát tip Gora, 8hanka

Nápad je super. Tahle fejetonická jednohubka by zasloužila ještě trošku nakynout a přikořenit. Jsou i čtenáři, kteří zvládnou přelouskat delší text než haiku. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru