Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slušný muž

11. 07. 2023
0
11
146
Autor
Jinys

Stalo se mi před více než patnácti lety.
Na rohu ulice jsem spatřil ležící ženu. Několik postav ji právě v klidu míjelo. Žádné velké drama se však naštěstí nekonalo. Nad ležící jsme se zastavili společně s dalším mužem. Žena byla při vědomí, a tak jsme ji pomaličku dovedli k lékařce, která má ordinaci pár metrů od místa jejího pádu.

Po odchodu z ordinace jsme vedli společenský hovor. Mimo jiné jsem se dozvěděl, že muž funguje v určité funkci, v mešitě naproti. Brzy se mě zeptal, jsem-li věřící. Odpověděl jsem, že nikoliv. Muž bez váhání reagoval tonem, který byl velmi nepříjemný: „To je špatné!“ a okamžitě odešel.
Nepříjemný pocit ve mně dlouho trval, a vlastně, v souvislosti s násilnými skutky některých mužových souvěrců, většinou žijících již v nových domovinách, trvá dodnes.
Nechci, aby kdokoliv soudil můj náhled na život!

Vy to chcete?

 


11 názorů

Jinys
před 10 měsíci
Dát tip

Aru,
asi jsem měl štěstí na kantory. 
Fakt si nevzpomenu, že by v hodinách přírodních věd mi bylo něco předkládáno jen k uvěření. Z mlhy zapomění se mi ale vynořuje, že lepší známka z matiky byla přímo podmíněna znalostí důkazů.
A chemie?
Každý přeci ví, že lze ověřit, pokud se již neodstěhoval do Humpolce, je-li v látce přítomen hliník.
Ale pravda je, že jsem do náboženství nechodil a to ani do toho ateistického, do VUMLu. 
 

 


Janina6
před 10 měsíci
Dát tip

No, to už je extrém. To už je fanatismus.


Jinys
před 10 měsíci
Dát tip

Dost blbé je Janina, že mnozí věřící věří, že ty jako neveřící žít nemáš. Vůbec! A také v tomto duchu konají.
To potom utíkat nepomůže...

 


Janina6
před 10 měsíci
Dát tip

Co mi na některých věřících vadí, je, že sami sebe považují za "lepší" lidi, než jsou nevěřící. Automaticky. Párkrát jsem se s takovým přístupem setkala. Vždycky si říkám, čím to, že si neuvědomují, že zrovna hřeší - pýchou... Jinak já teda mizím nejvyšší kosmickou rychlostí, kdykoli narazím na někoho, kdo ví nejlíp, jak má druhý správně žít, a hned má po ruce zaručený návod. A takových je... bez rozdílu víry...


Jinys
před 10 měsíci
Dát tip

Bingo! Podnět k vlastnímu přemýšlení...
To je to, oč tu běži, Zajíci. :-)

 


Aru
před 10 měsíci
Dát tip

každý přece věří, už na škole jsme se všichni učili věci, které nikdo z nás nijak neověřoval, nedělal sám pokusy, zda to co učitel tvrdí je pravdivé, či ne, ale všichni jsme přijali, že to učitel učí je pravdivé, ať je to skutečně pravdivé, či ne, tím pádem je to jen víra, že daná fakta jsou skutečná.

ani učitelé nenabádali děti, aby přemýšleli nad tím co jim učitelé říkají, ale chtěli jen aby to co říkají, děti přijali za fakt a tedy za pravdu, bez ohledu na to zda to fakt je. tomu se říká víra, věření v něco co se nedá ověřit, proto se třeba o vzniku vesmíru mluví jako o teorii velkého třesku, protože to nejde nijak ověři, proto faktům, která jsou předkládána, jsou předkládána k víře, že jsou pravdivá a na základě tohoto věření vznikl společný konsenzus, že pravda o vzniku vesmíru vypadá takto, ale je to je víra v pravdivost daných fakt. :D

pak záleží jakého charakteru a zaměření je každého osobní víra, tedy hlavní pilíře, podle kterých lze poznat budoucí chování v krizových/vypjatých situacích, pokud někdo věří, že určitá část, či vrstva lidí by neměla existovat, pak je pravděpobné, že ve vypjaté situaci na jedince takové vrstvy lidí zaútočí, ale není to univerzální, pak také existuje zhypnotizování mas, kdy člověk v mase lidí přestane sebe vnímat jako samostanou jednotku, ale jako celek masy, pak se tato nová jednotka stává živelným tělesem, která funguje na jednoduché spouštěče, které dají takové mase impuls k dalšímu konání, případně se stane zcela neovladatelnou a tam vzniká běsnění ve kterém běsnící jedinci nemají nad sebou kontrolu


Zajíc Březňák
před 10 měsíci
Dát tip Janina6

Spíš náznak příběhu jako podnět k vlastnímu přemýšlení než úvaha.

 

Někteří věřící mají slabou víru, a tak se ji snaží vnucovat svému okolí, aby ji sami u sebe posílili.

 

Existují však i tolerantní muslimové.


Jinys
před 10 měsíci
Dát tip

Mám dlouhé vedení. :-(
Samozřejmě děkuji, Diana. :-)


Jinys
před 10 měsíci
Dát tip

Vlastně ano, Diana, je tam slovo navíc!
Nikoliv:
Nechci, aby kdokoliv zkoumal a soudil můj náhled na život!
Ale:
Nechci, aby kdokoliv soudil můj náhled na život!

 


Jinys
před 10 měsíci
Dát tip

Ano tak to má být!
Bohužel, tolerance je mezi lidmi vzácná. :-( 


Diana
před 10 měsíci
Dát tip

Mně tvůj náhled zajímá. Ale nesoudím, protože podle mé víry má každý člověk svobodnou vůli a je třeba to akceptovat.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru