Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proč nevěřím novinářům

11. 07. 2023
0
4
101
Autor
Jinys

V době reálného socialismu, v druhém ročníku studia, po ukončení zkráceného zimního semestru jsme byli nečekaně navezeni do automobilky v Mladé Boleslavi. Nevím, co k tomu dalo podnět, asi se v plánovaném hospodářství, něco naplánovat nepodařilo.
Absolvovali jsme čtrnáctidenní brigádu. Většina z nás pracovala na montážním pásu. Jura, tam navážel vysokozdvihem součásti. Práce se mu líbila. Zvlášť byl unesen tím, jak byl vozík použitelný i pro negramotné pracovníky. Jeho dvě rychlosti byly totiž označeny symboly želvy a zajíce.

Ještě na zpáteční cestě u strýce v Praze jsem sledoval televizní noviny. V kratičké reportáži jsem poznal Jirkovu tvář. Slova, která jsem slyšel, byla ale k neuvěření: „Pracoval jsem s výrobní dokumentací. Praxe v automobilce mi proto pomohla značně ve studiu.“
Myslím si, že praxe v dělnických profesích je pro budoucího inženýra a možná i vedoucího pracovníka, rozhodně přínosem. Konečně, na tomto principu byla postavena pracovní kariéra lidí i u Tomáše Bati.

Když jsem se Jury později ptal, co to bylo, odpověděl mi přibližně toto: „Bavili se se mnou asi půl hodiny, a ptali se mě na všechno možné, na školu, i na osobní život. Potom z toho sestříhali to, co jsi viděl“. Důvod mnohých lží jsem v pozdějším životě pochopil. Proč ale vznikla tato, v údajné zemi proletariátu, podle mě naprosto zbytečná novinářská lež, nechápu dodnes.
Od té doby jsem novinářům nevěřil. Zůstalo mi to.

Myslíte, že jim dnes křivdím?

 


4 názory

Jinys
před 9 měsíci
Dát tip

Safián

Česká brožurka s 50tých let, kde bylo konstatováno, že vše podstatné bylo vynalezeno/vyrobeno v CCCP, mi prošla rukama. Tuším, že v této nádheře byly dokonce i dobové ilustrace. Bohužel, mě tehdy nenapadlo si ji ukrást. :-(
Ale, že Edisom není vynálezcem žárovky, jsem nevěděl. 


Safián
před 9 měsíci
Dát tip

Máš pravdu. Je to z podstaty věci. Ale mají vysokoškolské a středoškolské vzdělání, a tak by o věcech, o kterých píší měli mít alespoň obecné povědomí.  A ty lži nejsou jen z poslední doby.

  1. Moje známá byla v devadesátých letech první den v novém zaměstnání v realitce. Z nějakého předchozího obchodu byl skandál, a tak na ni naběhla televize. Odpověděla celkem správně, ale televize tu odpověď sestříhala (a odvysílala) tak, že vyzněla zcela opačně. K tomu podotýkám, že jsem byl u jiné realitky svědkem toho, jak soudkyně, nedůvěřující obchodní ostražitosti svého syna, odpověděla na podrážděný dotaz realitářky, zda je u nás vůbec možné prodat nemovitost, že ano, za určitých podmínek. Ty ale byly takové, že je nebylo možné splnit. Koneckonců i notáři požadovali zřízení speciálních bezpečných účtů. Marně. Banky je odmítaly. Podvody novináři popisovali kolem dokola. Ale o těch podmínkách, které by tomu zabránily, mlčeli.
  2. Reflex sám sebe považoval za významný časopis. Jeho zakladateli byli samí známí novináři. V úplných začátcích zveřejňovali žabomyší hádky zpěváčků popmuzik. A mezi nimi, aby tam vůbec něco bylo, sem tam nějaký článek. Také jeden o vynálezu žárovky. Kdyby autor znal brožuru arch Monzera z Tesly Holešovice (možná tenkrát Tesla ještě existovala) napsal by ho jistě jinak.  Tvrdil totiž podle vžité legendy, že vynálezcem žárovky je Edison. Z brožury by se dozvěděl, mimo informace o celém vývoji,  že v době, kdy byl trh nasycen a majitelé Edisonova patentu žalovali jiné výrobce, soud rozhodl, že Edisom není vynálezcem žárovky. Tehdy v domnění, že by to mohla být zajímavá informace, jsem zavolal do Reflexu. Dostal jsem se až k šéfredaktorovi. Nikdo tam neřekl skoro nic. Jen jsem měl pocit, že je otravuje hovno v trávě. Přitom je to to provařené, ideologicky neutrální téma.  I když ... Jistě si pamatuješ, že jsme se ve škole posmívali tomu, že žárovku vynalezli také Rusové Jabločkov a Lodygin. Měli jsme to za ideologický blábol. Přitom je to pravda. Jen nám učebnice i novináři zamlčeli, že oba tu žárovku vynalezli v USA. Ale ani oni nejsou vynálezci žárovky ve smyslu rozsudku. Mnohem lepší žárovku než Edison měl o pár desetiletí před ním nějaký Němec na středozápadě. Ten ale osvětoval jen vlastní dům.
  3. Jiná moje známá, architektka, pracovala v odborném časopise. Tehdy se rozmáhala zámková dlažba. I termín zámková dlažba byl obecně známý. Navrhla, že o tom napíše článek. Ten jí nakonec (obvyklá věc) vydrápla mladá ambiciozní  ... Jen nerozuměla termínu zámková, a tak psala o zámecké. Na to by nestačila tlustá kniha. A to je ten příklad zarážející neznalosti.

Kdysi jsem novinářům věnoval sonet

Tiskoví mluvčí, novináři, / co napůl s bohy tvoří svět. / Ti první činy, druzí, lháři / uměním pravdu zaváídět // do bažin bájí, kde se ztratí ... / A tak se z hrůzy stane vzdech / šeříku, píseň, kterou slatí / nosívá vítr na svých rtech, // jako by Pan měl něžnou flétnu. / atd


Jinys
před 9 měsíci
Dát tip

Což o to, psát o věcech, o kterých nic nevědí je více méně nutné z podstaty věci. Nikdo nezná všechno, ale psát je potřeba o všem. Ti dobři, pokud to stihnou do uzávěrky, jsou schopni si základní věci nastudovat.
Horší je, že většina z nich opět vědomě lže, jako za bájných komunistů. Bohužel, mohu srovnávat... 


Safián
před 9 měsíci
Dát tip

Nekřivdíš. Ti většinou o pravdu zájem nemají. Často píší o věcech, o kterých nic nevědí.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru