Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kterak vložit na Písmáka excelovou tabulku aneb zákulisí soutěže Próza měsíce

02. 08. 2023
6
4
188
Autor
Danny

Přátelé, ono se to opravdu jednoduše řekne: "výsledky Prózy měsíce jsou v excelové tabulce, Danny, vystav to na Písmáku". Ale protože jsou Excel a Web úplně jiné technologie, triviální to vskutku není. Dokonce existují dva odlišné způsoby, každý má své výhody a nevýhody.

První způsob: "hezčí"

1) Dotyčný Excel otevřete ve Vašem počítači. Musíte k tomu mít příslušnou aplikaci, ať již přímo Excel, nebo jeho ekvivalent v Libre Office, který se tuším jmenuje Calc.
2) Vyfoťte snímek obrazovky. Tedy na PC stiskněte klávesu PrintScreen. Pokud jste na Windows, snímek se "potichu" nasoukal do schránky, vy nyní pustíte aplikaci Malování a v ní stisknete Ctrl+V a následně pomocí nástroje "Ořezat" ořežete snímek, aby obsahoval pouze tabulku. Na Linuxu se vás to zeptá, v čem má snímek otevřít, nejlépe zvolit GIMP a tam tabulku opět ořezat.
3) výsledný soubor s obrázkem tabulky vystavte někde na webu. potřebujete hosting, nejlépe zdarma. pro tuto příležitost doporučuji jako hosting nástroj, který vytvořil kolega diskutér na diskusním serveru Okoun, nazval ho Okoun Picture Uploader a je k dispozici na adrese https://opu.peklo.biz/ ("pekla" se nebojte, autor je jen ateista, který dělá náboženské humory, ne nějaký satanista)
4) z OPU nebo jiného hostingu získáte URL vystaveného obrázku (v OPU je to tuším druhá možnost zhora), je to něco co vypadá třeba takto https://opu.peklo.biz/p/23/07/28/1690548786-7cdb4.jpg
5) tuto adresu vložíte do Písmáku přes symbol obrázku v editaci díla (akce Vložit/upravit obrázek, na malém monitoru je to skryté až za dvěmi tečkami) a máte hotovo

výhodou tohoto způsobu je to, že v tabulce zůstanou zachované všechny vložené obrázky a typy písma

nevýhodou je to, že pokud přestane fungovat či ukončí provoz hosting, obrázek prostě zmizí - ale u soutěže je životnost upoutávky cca měsíc dva, čili není moc co řešit

Druhý způsob: "neprůstřelnější"

1) opět otevřete danou excelovou tabulku v Excelu nebo jeho ekvivalentu
2) dejte "uložit jako" a zvolte jako typ HTML: také si pamatujte, kam jste soubor uložili
3) spusťte editor prostého textu (ne Word), na Windows to bývá aplikace Poznámkový blok nebo anglicky Notepad
4) v tomto editoru otevřete ono HTML (pamatujete si, kde ho máte, že?)
5) nyní zkopírujte text/kód (nelekněte se ho) od textu (tagu) <table> až po </table>
6) na Písmáku zvolte poslední možnost v pruhu nástrojů k editaci: takové ty "zobáčky" <> a vložte tam tento kód
7) Uložte na Písmáku dílo a máte hotovo

výhodou tohoto způsobu je to, že dílo takto zůstane na Písmáku "navždy"
nevýhodou je to, že pokud byl v tabulce vložený obrázek, ztratí se. také některé pokročilé formátování či fonty mohou zmizet

Ještě další věc: pokud budete vkládat přes uživatele Próza_měsíce, nemusíte svého uživatele odhlašovat z Písmáku: zvolte v prohlížeči anonymní okno (zase se toho nebojte: někde v menu "Soubor" či hlavním menu prohlížeče by tato volba měla přímo být), objeví se "nepřihlášený" Písmák, kde se dočasně přihlásíte jako Próza_měsíce a anonymní okno zase zavřete.


Já vím, je to asi hódně, hódně složité :) To je proto, že Excel je tzv. uzavřený formát a proto se s webem zas tak moc "nekamarádí". O uzavřených formátech jsem kdysi napsal tady na Písmáka článek Otevřená náruč versus zamčené vězení - další námět pro studium.

Tímto se nechci zříct úlohy "vystavovače" Excelu pro PM: ale kdybych náhodou nebyl k dispozici, tak se může najít někdo, kdo návod pochopí a podle něj tabulku vloží.


4 názory

Danny
před 9 měsíci
Dát tip

lastgasp: možná je nedostatečně popsaný ten přechod z Excelu do Malování a ořezání tabulky, ale tohle fakt není složité: klávesu PrintScreen respektive PrtScrn máš normálně na klávesnici, pak v malování dáš ctrl+v, pak je tam takový obdélník z přerušovaných čar, to je nástroj na výběr, vybereš tabulku a pak stiskneš tlačítko "ořezat" v menu Malování, imho rozhodně jednodušší než dělat tabulku přímo v Malování, které na to není stavěné, ale klidně to můžeš zkusit


lastgasp
před 9 měsíci
Dát tip

Snad by byla ještě možnost, že bych vytvořil tabulku na "malování" a pokračoval některým způsobem dál. Možná.


Norsko 1
před 9 měsíci
Dát tip

Kterak vložit dílo. Nelze


Gora
před 9 měsíci
Dát tip Danny, K3

Danny, vážím(e) si toho, co pro Prózu měsíce už roky děláš. Psala jsem pod včerejší výsledky, že to rozhodně není snadné, tedy vložit tabulku, kterou vypracovává lastgasp, a nyní jsi to potvrdil... díky moc!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru