Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když modlení nepomáhá

03. 08. 2023
0
1
83
Autor
Michal23

Už si ani nepamatuji, kdy jsem se odhodlal ke tvorbě literatury na papíře. To je pořád samý Facebook a internet a digitalizace a kdoví, co ještě, a na staré dobré pero a papír padá prach. V dnešní době je povinností každého obrnit se trpělivostí, ze všech stran na nás řve občanská válka starých a mladých, teď jenom ke komu se přiklonit. Ale proč se vlastně přiklánět? V době, kdy rychlost všeho se snad dá srovnávat pouze rychlosti světla nebo zvuku (vyberte si), je těžké vůbec se rozhodnout k něčemu přináležet. To, co nás spojuje, může být digitální počin nebo jen diskuse o počasí čekaje na tramvaj s cigárem v ruce s naprosto neznámým člověkem, takže závěr si domyslete sami, co je lepší a co horší. Mladá generace již pomalu ze strachu z kritiky upadá do Messengerového spánku, ta mýšlenka, že jsme s někým nablízku jen díky telefonu, je krajně zavádějící, vždyť komunikace přes mobil a otevřený rozhovor jsou dvě naprosto nesrovnatelné záležitosti. A tak se modlím, aby přišla doba, kdy se mládež nebude zdráhat normální, verbální komunikace, protože, dle mého názoru, jsme sami se sebou, i když nám někdo pošle post na síti nebo like, který velmi deformují self-esteem kohokoli, kdo mu podlehne. A tak volám po době bez internetu, phishingových nebo pornografických nástrah, kdy lidé budou sobě druhým zase lidmi a přestaneme se spoléhat na digitální technologie, aby nám ukázaly cestu. Vždyť ona komunikace, ať už v jakékoliv formě, je základem všeho prospěchu lidství a snad jednou oprášíme slovníky slovní mluvy, aby byl svět zase o trošku krásnější a barevnější.


1 názor

K3
před 9 měsíci
Dát tip

Hezké zamyšlení. Podobné otázky si asi klade kde kdo, ale odpovědět na ně je asi těžší. Co měli říkat staří romanopisci? Taky si často říkám kam to spěje? A kam to dospěje?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru