Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krize a my

05. 08. 2023
0
1
76
Autor
Michal23

Na stole mi voní káva, dívám se z okna a přemýšlím, že bych zase něco sdělil světu. Za oknem zvolna poprchává, cigareta hasne na dně popelníku a já opatrně brouzdám myšlenkami hlavou, co by vás mohlo zajímat. Možná bych se měl trochu rozvyprávět o politice, ale toho má jistě, za svůj život, každý dost. Tak o čem? Možná o ničem? Zkusil jsem zvolit téma ceny.

Ceny nám rostou do razantních výšin, opozice kritizuje vládu, že zneužívá svého postavení vůči důchodcům. Prý se mají dost dobře. Ale spočítejme si to. Člověk s důchodem okolo 16.000 Kč dá v Praze 10.000 Kč jen za byt, pokud je sám, zbude mu 6.000 Kč na jídlo, hygienu a ošacení. A to je opravdu málo. Jenže jak jim zvýšit důchody, aby na to ve státní kase nechyběly peníze? Můj nápad je prostý. Místo toho, aby neustále zvyšovali sociální odvody živnostníkům, by je měli naopak snížit a namotivovat tím více lidí k podnikání. Nějaké daňové úlevy pro začínající podnikatele? Samozřejmě. Je třeba zde rozšířit základnu OSVČ tak, aby za 5 let z nich náš systém profitoval. Nyní, dva roky po Covidu, se ukazuje, kdo byl dostatečně silný v kramflecích, a kdo na to, jednoduše, neměl. Jenže hrušky za stromu nebudou padat do nekonečna, za nějaký ten rok se tady opět rozezní volání spotřebitelů po zboží a službách, takže tento startér pro OSVČ by měl nastoupit pokud možno co nejdříve. Daně jako takové už jsou snad na hranici únosnoti, všeobecná drahota drtí spotřebitele a ti, místo nakupování, drží peníze, které jim, díky inflaci, pomalu ztrácejí na hodnotě. Jak přimět spotřebitele zase utrácet, i když za dražší zboží, je otázka. Ale v době, kdy je průměrný důchod zhruba o 3.000 Kč vyšší, než minimální mzda, je to na pováženou. Platy rostou, ale znova je drtí výše zmíněná inflace, která se stabilizovala okolo 10%. Jak tedy z krize ven? Namotivovat nové živnostníky a zahraniční investory pro začátek fungování u nás v Česku, snížit odvodové zatížení podnikatelům a využít silné koruny k importu nedostatkového zboží.

Snad jsem vám tímto článkem něco předal. Doufám, že nebyl moc zpolitizovaný, a budu se těšit, jaké téma pro Vás vyberu příště.


1 názor

Kvothe
před 9 měsíci
Dát tip

Díky za úvahu, je to možnost jak z toho marastu ven...dalo by se to zaštítit ještě dalšími opatřeními...např. cenové stropy v obchodech na základní potraviny, navýšení platů státním zaměstancům, aby se podpořilo jejich utrácení....a investovat. Teď nevím, jak je na tom stát s výkupem Čezu, to by taky pomohlo. Aby mohl regulovat cenu el. energie. Je toho hodně, díky za zamyšlení, Michale23. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru