Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Člověk v tísni

14. 08. 2023
3
5
119
Autor
Jinys

Přiznám se, že občas čtu internetové diskuse.
Nejen čtu, ale také do nich někdy zasahuji. Zasahuji tehdy, když mám pocit, že k věci mám co říci. Někdy také, když mám nutkavý pocit, že moje reakce je tak užasně vtipná, že se o ni musím s ostatními podělit. Dobře, ten sebestředný prvek asi převládá. Konečně, jinak bych zde na blogu nepsal.

Nebudu zapírat, že neziskovou organizaci „Člověk v tísni“ vnímám stejně jako ostatní podobné neziskovky dost skepticky. Nicméně zaregistroval jsem skvělou příležitost reagovat na nesouhlasný komentář k článku zmíněné organizace, ve kterém bylo použito slovo „řiť“.
Rozhodně nejsem zastáncem, aby jakékoliv debaty byly jen koncentrátem sprostoty, nicméně zde hranice překročena nebyla.

Reakce „Člověka v tísni“ byla také nesouhlasná, což je jistě legitimní, zároveň však karatelsky vyhrožoval smazáním za neslušné slovo. Napsal jsem větu ve smyslu, že „řiť" je lékařský termín a že vzhledem k výhružce se k autorovi připojuji.
Můj příspěvek byl okamžitě smazán.
Napsal jsem ještě několik příspěvků ve smyslu, že nesouhlas je patrně sprostota. Mimo jiné jsem se také zeptal, je-li někde přístupné jejich účetnictví. Všechny byly smazány a já jsem byl zablokován.

To už mi dost vadí!
Prožil jsem tu lepší část života ve společenském systému, kdy vyvolení příslušníci KSĆ posuzovali vše z hlediska, je-li to správné a pracujicímu lidu prospěšné, slušné, vhodné, ušlechtilé, pokrokové nebo umělecké, či nikoliv. Nijak netoužím po návratu takového stavu.

Nechci rozvádět zásadnější otázku, co je neslušnější?
Slova, nebo skutky, sprostota hospodská, nebo salonní.
Ptám se sám sebe, je-li organizace, která se nedovede vyrovnat s kritikou své činnosti a reaguje umlčováním, důvěryhodná a ta pravá a nejušlechtilejší, která zasluhuje být dotována penězi získanými prací i od nás, neslušných a neušlechtilých lidí.

 


5 názorů

Gora
před 9 měsíci
Dát tip

Každý se může rozhlédnout kolem sebe, pokud chce pomáhat - opuštěných, ztracených, nemocných a nešťastných bytostí je hodně. 

Také jsem pro adresnou pomoc.


Jinys
před 9 měsíci
Dát tip

Philogyny
Uvažoval jsem, že se zapojím, ale příběh, který zde popisuji, za mě rozhodl. 


Philogyny
před 9 měsíci
Dát tip

Mne už to samaritánství taky přešlo, bylo by to na dýl. To si musí každý zažít sám. 


Jinys
před 9 měsíci
Dát tip Philogyny

Přesně, 8hanka
Muže nám snad být jen útěchou, že bylo, je a pravděpodobně i vždy bude.

Nabízím půvabný dobový textík:
autor: Jaroslav Hašek
dílo: Jak jsme se s panem katechetou starali o pokřtění malých černochů v Africe


8hanka
před 9 měsíci
Dát tip Philogyny, Gora

Agresivne, ci vulgarne komentare pribudaju, kopnut si do niekoho, vyhrazat sa je skratka IN. Nesuhlas sa da vyjadrit aj slusnou formou, zaujimave je, ze taky komentar je skor zmazany ako vyhrazny...a teraz k neziskovkam...uz davno neprispievam, nemam na rozhadzovanie a prispievat na luxusny zivot roznym prilepenym parazitom nehodlam. Na pomoc tym, pre ktorych je organizacia zalozena, ide len nepatrna cast...nehovorim, ze vo vsetkych je to rovnake, ale...z ruzoveho sna ma prebudila  jedna znama modelka, ktorej ponukli byt pri tom...vraj bola v soku, kam vsade peniaze sli a ako malo slo, kam malo... Radsej pomoct priamo cloveku, ktory pomoc potrebuje...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru