Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Buky pod Javořinou

Výběr: Gora
31. 08. 2023
11
13
311
Autor
Stargazer

Některé východní filozofie věří, že si duše sama vybírá své rodiče, že si sama vybírá tělo, do něhož se narodí. Pátravě bloumá kosmem a trpělivě hledá kam, jak a kdy se stane hmotnou součástí světa. Ještě dál pak jdou teorie, podle nichž si duše volí také jméno, které před zrozením telepaticky předá vybrané matce.

            V hloubi bezesné noci naslouchám tiše oddechujícímu bílému balíčku, zabořenému v dětské postýlce. Trčí z něj malinké ručičky sepnuté jako při modlení. Kde se vzal? Vybral si mě snad? Když začal klíčit v lůně své matky, zasadili jsme dvě mladé břízy, poeticky pojmenované Herman a Hermína. Ten mohutnější uschnul, a tak přišla na svět Hermínka. Poustevnice. Dívka vonící březovým listím. Plod těch požehnaných dní naplněných šílenstvím, kdy jsme byli přesvědčení, že budeme mít místo obýváku les. Spali na zemi na matracích a pili čaj z Nepálu. Do květináčů sadili stromy a věřili, že jsme nesmrtelní.

            Občas sebou ve spánku trhne, rozhodí rukama a schoulí se do sebe, jako by se jí něco zlého zdálo. Ale o čem může malé miminko snít? Lidé chtějí alespoň jednou v životě na vlastní oči spatřit Grand Canyon, navštívit Tibet, vykonat pouť do Fatimy nebo zažít v Murmansku polární záři. Co si však může přestavovat mozeček dítěte, které nikde nebylo, nic nezažilo, nic nevidělo? Dosud nespatřilo krásu a neví po čem toužit, nedokáže žasnout. Ani na něj ještě necení zuby krysí obličeje lidí, jimž se jejich charaktery vepsaly do tváří. Neděsí jej apokalyptické obrazy světa.

            I když… jak dlouho už s námi vlastně je? Potkali jsme se někde na pouti z Krakova do Čenstochové? Nebo se vynořila z chladných vod Bugu ve východním Polsku? Je snad jednou z těch 800 tisíc duší ponechaných v Treblince? Shlížela s námi ze Spálené hory na Roháčská plesa? Opíjela se rybízákem na zatravněné střeše portského metra? Snad. Ale po týdnu v břiše už s námi spala pod širákem u rybníka. Pak jako miniaturní bující fazolka doputovala svoje první velké Camino de Santiago. Zlezla Lysou horu i Velkou Javořinu, kde jsme nasbírali semena buků. A tak jako začínala klíčit semena v truhlíku, rostla i březová dívka v břiše své matky. S přicházejícím jarem pukly obaly semenáčů, klíčky se zabořily do hlíny a zvedly do vzduchu první ještě svinuté lístky. Stejně tak se ona vyklubala z dělohy ven na světlo, poprvé zdvihla hlavičku a jako třetí satelit vyrazila vstříc světu. Čeká nás hledání. Hledání, kam zasadit těch šest buků. Hledání, kam směřovat teď, když stromy v obýváku pomřely, teď, když jsme poznali, že nejsme nesmrtelní.

            Chřípí se jí lehce zachvělo. Probouzí se. Beru ji do náruče a snažím se ji uchlácholit. Je cítit březovou kůrou. Držím ji pevně, aby z ní nevytekla ta až nadpozemská míra dobra, kterou nasála ze své matky. Díváme se na sebe, ale já vlastně nevím, jestli mě vůbec vidí ani co si o mně myslí. V očích té zrcadlové dívky se odráží jen moje šedivá silueta.

            Je na začátku, všechno má před sebou. Ale o čem ještě sním já? Začíná svítat. Najednou mám jasno. Ve skutečnosti toho člověk potřebuje málo. S rozbřeskem beru těch šest buků zpod Javořiny a vyrážím na Stráně. Na pozemek mezi poli plný bezových a šípkových keřů – a ovocných stromů, které tam kdysi zasadil můj děda. Místo, kam jsme s mým tátou chodívali trhat švestky, kde jsme společně uřízli náš první vánoční stromek. Místo, kam jezdívám se svými dětmi tábořit.

            Na trávě se ještě třpytily zbytky rosy, když jsem sadil buky a obklopil jimi Hermínčinu břízu. Až vyrostou, budou ji svými větvemi objímat a chránit před větrem. Třeba i stromy mají duši.

            Celé ráno vydržím sedět u ohně a koukat na probouzející se rybník. Na kroužící volavky a párek škádlících se labutí. Unavené oči bloudí za horizont míst, kde jsme žili, když jsme byli mladí. V poledne se z dáli rozezní kostelní zvon. Přesně takový, jakým začíná píseň, co pouštíme Hermínce každý večer při koupání. Snad až tu skladbu jednou uslyší z rádia, možná se ji vybaví, kdo byli ti dva, co ji s láskou a nadějemi den co den trpělivě koupali ve vaničce. Možná že taky v jednom zapomenutém románu objeví, jak přišla ke svému jménu. Proč ji tak pojmenovali ti dva blázniví tuláci po hvězdách. A třeba jí taky jednou někdo poví, že s tou široko daleko jedinou břízou tady v polích má cosi společného.

            Zvuk dělícího zvonu pomalu utichá. Vítr se opírá do korun stromů a já cítím uvnitř neskonalý klid – takový, jak už dlouho ne. Klid a pokoj. Víc nepotřebuju. Tohle je můj Grand Canyon.


13 názorů

geminy
před 7 měsíci
Dát tip

Super. Krásné čtení. 


Gora
před 7 měsíci
Dát tip geminy, Janina6

I po měsíčním odstupu od původního vložení povídky jsem velmi potěšena, že je zde na Písmáku. Možná jsou některá přirovnání nadnesenější, než by měla být, ale je to autorův pocit a ten plně respektuji. Výborné zamyšlení přecházející z roviny osobní do obecné, ze současnosti do historie, napsané s citem... básníka.


Stargazer
před 7 měsíci
Dát tip

Zajíci, díky Ti za konstruktivní kritiku. Podobně jako Ty jsem zhnusený ze světa, který mě obklopuje, a systému, který zde vládne. Přeci jen však raději odhodím společnost, ale nenechám si vzít svět svůj vlastní. Stanu se raději poustevníkem a ty děti do něj přivedu.

Spatřit Grad Canyon je na zážitek na jeden okamžik, na pár hodin, na několik dní - ale děti, ty tě obdařují a serou zároveň celý život. Proto je to dítě mým Grand Canyonem. 

Ano, text je zřejmě víc přislazený, než by měl být. Ale tady jsem si toho patosu dovolil víc než obvykle. :-)    


Zajíc Březňák
před 7 měsíci
Dát tip

Jako člověk, po kterém tu nic nezůstane, čtu tvůj text možná trochu jinak než ostatní. Je ale pravda, že je to hodně úvahové, děj je přítomen jen ve vzpomínkách na různá místa a zážitky. Nejsem přítelem východních filosofií a už vůbec ne různých alternativních výkladů a jen málo se přátelím s jinými (čti: "alternativními") způsoby života. Abych tu však nepsal stále jen o sobě, napíšu, že přesto všechno se mi ten text docela líbí. Ještě mě napadá, že tu po mně třeba nic zůstat nemá. Ostatně žijeme v době, do které je šílenstvím přivést děti. Možná víc záleží na tom navštívit Grand Canyon, i když jsem ho zatím viděl jen na fotkách. Možná ale stačí pramen Vltavy nebo hora Říp, obě tato místa jsem už navštívil několikrát, to první dokonce mnohokrát. Možná ale nezáleží ani na tom a důležitý je, jak říkají mnozí, jen přítomný okamžik. Možná ani to ne. V každém případě lze nad tvým textem dumat, ač pro mě zůstává poněkud přeslazeným.


K3
před 8 měsíci
Dát tip

Máš pravdu, zrození je zázrak. Nemohu zapomenout jak intenzivní prožitek to byl u mě. Jako sudička jí předpovídám bohatý nepromarněný život:).


Janina6
před 8 měsíci
Dát tip

Bezva, napíšu to Goře.


Stargazer
před 8 měsíci
Dát tip Janina6

Díky moc... Janino, s nominací do PM bych samozřejmě souhlasil.


Jamardi
před 8 měsíci
Dát tip

A že má něco společného s břízou, to bych jí raději neříkala. Mohlo by se stát, že bříza zahyne a pak by to na ni mělo špatný vliv.


Janina6
před 8 měsíci
Dát tip Philogyny

Smekám pomyslný klobouček... tohle bych napsat nedokázala. Vlastně mi to ani nepřipadne jako povídka, spíš hluboká úvaha, ale podstatné je, že se krásně čte a kultivovaným jazykem tlumočí nevšední myšlenky. Ráda jsem četla a určitě ne naposled. 

Souhlasil bys s nominací do soutěže Próza měsíce?


Jamardi
před 8 měsíci
Dát tip

Přeji, aby Hermínka byla stejně nadšená do stejných věcí jako rodiče. 


Skvělé. Nenapadá mě, co bych dodal.


Philogyny
před 8 měsíci
Dát tip

Každé slovo, co tu napíšu, přeruší ten smír...


Jinys
před 8 měsíci
Dát tip

Je to Grand Canyon i Tibet dohromady. Alespoň do puberty.
No, u holčiček možná delé...
Ne, mýlím se, bříza v polích zůstane.
:-)
Povedená písmenka. Dcerka bude jistě také taková.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru