Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kyvadélko

16. 09. 2023
13
25
355
Autor
lastgasp

Kyvadélko

Již od útlého dětství jsem na sobě postupně shledávala některé zvláštní vlastnosti. Například.

Místo smíchu jsem brečela a místo pláče jsem se chechtala. Na své okolí jsem tím působila dost provokativně. Facka, nebo rána vařečkou na zadek mě tak rozesmála, že jsem většinou dostala ještě nejméně dvakrát přidáno. To jsem se nasmála. Naproti tomu na veselohře Hoří má panenko, jsem se v kině tak rozplakala, že kolem mě začaly naléhavě brečet děti a senioři všeho věku a promítání muselo být na dvacet minut přerušeno. Viděla jsem, že tiše plakala i jedna důchodkyně sedící přede mnou. Pohladila jsem ji a přestala vzlykat.

Když se můj psychický vývoj neměnil, naopak se ještě přidaly obrácené čichové vjemy, bezradní rodiče se rozhodli, že mě nechají přezkoumat u psychologa. Byl to hodný pán. Doktor Šveňha bydlel ve vedlejším domě, takže se mnou nemuseli do dopravního prostředku, kde bych mohla své zvláštní vlastnosti projevit.

Testování nebylo nepříjemné, naopak mě to bavilo. Luštila jsem to jako křížovky. Byla jsem panem doktorem podrobně poučena, proč mám testy dělat. Nejdříve se mnou hovořil, ptal se na samé blbosti, jestli vím, co bylo včera za den a kolikátého je. Já káča jsem se spletla, ale schválně. Aby měl radost, že mě nachytal a je nutné mě léčit. Při tom si stále něco zapisoval.

Měla jsem trochu trému, protože u první schůzky byli se mnou i rodiče. Vysvětlil mně to pan doktor, že to není zvědavost, ale nařízení. Rodiče nevycházeli z překvapení, jak s panem doktorem mluvím. Odpovídala jsem mu s úsměvy a mile, ale blbě, aby si nepřipadal zbytečný, když má rozpoznat moji duševní poruchu. Co jsem mu měla říkat, když se ptal kolikrát si čistím zuby, jak si počínám ve škole o přestávce, jaké mám potíže a jaké mám číslo bot.

Také jsem kreslila. To mě bavilo nejvíc. Když jsem namalovala rodinu, kde s rodiči bylo pět holek, namítl, že to nějak nesouhlasí. Řekla jsem mu, že je to naše budoucnost, protože je tatínek ještě schopný. Vypadal zasmušile. Naopak se usmíval, když jsem měla nakreslit strom. Neřekl jaký, tak jsem nakreslila strom vánoční s dárky. Líbil se mu. Chtěl, abych mu řekla, pro koho dárky jsou a co v těch balíčkách je. Skončila jsem hned po prvním balíčku, který byl pro maminku. Byl v něm vyskakovací pavouk. Dál jsem pokračovat nemusela. Jen zase si něco psal na záznamy.

Ještě mi ukázal výkresy s barevnými skvrnami, na kterých jsem měla popsat co vidím a jak na mě působí. Přestal s tím, když jsem mu u jedné mazanice předvedla zvracení tak věrně, že ode mě odskočil pro ručník a ptal se, co hrozného jsem viděla. Řekla jsem, že to byly fialky.

Jak jsem se svou psychickou poruchou dopadla vlastně ani nevím. Po třetí návštěvě doktor Šveňha sdělil rodičům, že další sezení se mnou již odmítá, protože ho to stojí nervy a musí po naší návštěvě brát zklidňující léky. Dal jim nadějnou radu. Buďte trpěliví, ona se z toho dostane ukončením puberty.

To rodiče uspokojilo, ale činili si marné naděje. K rozdílu reakcí na podněty se u mě ještě rozvinuly další pubertální mimořádnosti. Excelovala jsem v matematice. Dokázala jsem vynásobit zpaměti jakákoliv dvě libovolná čísla. Náš třídní učitel při jedné hodině, když na tabuli vypisoval postup logaritmického výpočtu, nevydržel moji nápovědu, zařval, hodil po mně křídu a odešel ze třídy.

Soucit se mnou měla babička. K svátku mi darovala kyvadlo, takové mrňavoučké, které kdysi za Rakousko-Uherska dostala od paní kněžny Johany na Libeňském zámku. Kyvadélko bylo vytvořeno z čistého křišťálu a babička si ho velmi považovala. Stačilo přidržet přívěsek mně nebo nějaké osobě mezi prsty a kyvadlo se stalo nástrojem předpovědi. Mělo mi pomáhat k získání odpovědi na pohledy do budoucnosti a zodpovědět otázky, které zvědavé holky zajímaly.

Myslíte, že kyvadlo zná tajemství a skutečnou odpověď na otázky? Zjistila jsem, že kyvadlo může dělat několik pohybů do stran nebo také kroužit. Podle toho pak hádám odpovědi ano nebo ne. Jednoduché. Ve skutečnosti již většinu odpovědi tazatelce znám předem.

Po přečtení několika návodů, jak působit s kyvadlem jsem přišla na to, že se jedná totiž o autosugesci. Díky tomu se tazatelka dozví odpověď, kterou podvědomě čeká. Není to žádné překvapivé zjištění. Podvědomí pomocí pohybu svalů a nervů v ruce rozpohybuje kyvadlo v závislosti na myšlenkách. Vlastně se pohyb kyvadla promítne prostřednictvím našeho přání, nebo myšlenky.

Mrzel mě jen propálený dírkovaný ubrus od babičky, který háčkovala ještě ve Familienschule für Mädchen ve Vídni. Podle návodu jsem měla před a po použití kyvadélko očistit. Zapálila jsem dvě vonné tíbetské tyčinky a nechala kyvadlo viset v jejich dýmu. Bohužel jedna tyčinka spadla a vedle háčkovaných dírek se objevila díra velká, hnědě lemovaná. Při návštěvách jsem na tu díru vždy postavila mísu s ovocem nebo krekery.

Hanka ze třetího patra chtěla od kyvadla vědět, kdy dostane menstruaci. Kyvadélko se rozhoupalo a měnilo stále směr. Co jsem měla dělat, cítila jsem, že Hanka chce nabýt jistoty, že její Franta se zachoval správně. Za několik dni za mnou přiběhla, zoufalá a naříkala, že je v tom, protože je už pátek a ona to měla dostat podle mě ve středu. Snažila jsem se ji uklidnit, ale na tvrzení, že její Franta je blbec a nedává si pozor jsem sama znejistila. Frantu jsem znala, připadal mi jako zodpovědný mužský. V sobotu mi volala již v půl čtvrté ráno, že je to v pořádku a Frantu miluje. Získala jsem tedy více jistoty ve svých odpovědích pomocí kyvadélka.

Nevěděla jsem si rady s otázkou malého Jonáška, jestli tatínek konečně vyhraje ve Sportce. Kyvadélko chvilku kroužilo až se zastavilo. Na Jonáškovi bylo vidět, že si přeje, aby tatínek vyhrál, tak jsem řekla, že je to jasné. Dříve než udělá Jonášek maturitu, bude tatínek překvapen výhrou. Vlastně jsem ho motivovala k tomu, aby se dobře učil a byl z něj středoškolák. Poznala jsem, že v některých případech je kyvadélko opravdu užitečné.

Také jsem se dozvěděla, že myšlenka má vlastní základ v hlavě. Kde jinde v těle by to mohlo být, to je jasné. Že se myšlenka protáhne skrze svalová vlákna až na konečků prstů a skrze ně pak rozpohybuje kyvadlo, to bylo pro mě překvapení. Nejsme si prý vědomi, že bychom kyvadlem hýbali a třeba jsme i zklamáni z toho, co se dozvíme. Přesto je to odpověď, kterou jsme sami předem znali ve svém podvědomí a je to mnohdy také rada, kterou bychom se měli řídit. Alespoň v případě, že svému podvědomí chcete naslouchat a věříte mu.

Měla jsem štěstí, že většina mých prvních zájemkyň byly holky z mé třídy. Byla radost jim vysvětlovat, že jim kyvadélko říká ano na jejich všetečné otázky, protože jsem odpovědi znala předem. Většinou jsem je ujišťovala, že budou mít pěkná velká prsa. Záporné odpovědi jsem vždy dobře promýšlela, protože jsem je buď nechtěla zklamat, nebo jsem nebyla jistá odpovědí.

Situaci však začala komplikovat moje oblíbenost. Nejvíce se rozhlásily moje správné a nadějné odpovědi. Jednou večer to prasklo. Zazvonil zvonek a maminka šla otevřít. Slyšela jsem dost vzrušený rozhovor, ale nerozuměla jsem. Nakonec se ozvala maminka ozvala hlasitěji.

Ne, ne, né, v žádném případě. Ne, ne, žádné peníze nechci, nic vám holka hádat nebude. Dobrou noc a klaply dveře.

Tak poslouchej, dívala se na mě máma, s tím předváděním skončíš, protože my si tady z bytu neuděláme výdělečnou věštírnu. Jak si to představuješ. Že brečíš, když se ostatní smějí a voní ti Romadur, to je ještě snesitelné, ale že oblbuješ kamarádky a slibuješ jim majetné známosti s věrnými manžely, jedničky z matematiky a dovolené na Bahamách bez rodičů, to už je příliš. Ještě ke všemu ti to vychází a začínáš mít pověst zkušené vědmy, za kterou již chodí i staré baby. To tedy již tady dělat nebudeš.

Věděla jsem, že maminka je v tomto směru nezlomná a odporovat jí nemá smysl. Tatínek však pochopil, že v mém věštění je cosi smysluplného a užitečného. Jeho právnické vzdělání a praxe ho přece jen posouvalo o trochu blíže k mým schopnostem a nadějné budoucnosti. Vedl advokátskou poradnu ještě se dvěma kolegyněmi a jeho kancelář byla v blízkém okolí v přízemí domu v sousední ulici.

Když jsem ujistila jednu z tátových kolegyň pomocí kyvadélka, že složitý případ dvojího znásilnění dopadne pro jejího klienta úspěšně a on dostal jen podmínku, byla jsem přijata do kolektivu poradny jako budoucí koncipientka a ve věštění kyvadélkem jsem mohla pokračovat bez problémů v poradně.

Bohužel, přes veškeré myšlenkové pochody protahující se skrze moje svalová vlákna do ruky prstů mi nikdy nedaly správnou odpověď, jestli se někdy zbavím pláče při vyprávění komických vtipů a jestli mi přestanou vonět olomoucké tvarůžky. Ani mě příliš nepřekvapilo, že když jsem měla potkat pana doktora Šveňhu u nás před domem, že přešel na druhou stranu ulice.

Kdybych mohla, ráda bych ho té averze vůči mé osobě zbavila. Jen nevím, jestli by souhlasil se zavěšením kyvadélka mezi jeho dlouhé štíhlé prsty pianisty a vydržel potřebný čas průniku svých myšlenek svalovými vlákny do nervových center. Možná, že by pak našel správnou cestu k obrácení mých psychických vjemů a pocitů. Přece jen bych na WC necítila parfém Larome Paris, ale pšouky naší rodiny, nerozbrečela bych se při scénce Včera, dnes a zítra a nesmála bych se sousedce, které chcípla kočička.

Večer budu muset zase očistit kyvadélko. Musím dát pozor, abych neudělala smradlavou tibetskou tyčinkou další díru do háčkovaného ubrusu od babičky.


25 názorů

Janina6
před 6 měsíci
Dát tip K3

Většina českých komedií je k pláči ;)


Zajíc Březňák
před 6 měsíci
Dát tip Janina6

Tak u filmu "Hoří má panenko", je skutečně mnohdy nejasné, zda je to k smíchu nebo k pláči. Reagovat na libé a nelibé vjemy odlišně (dokonce opačně) než ostatní s sebou musí nést mnoho komplikací, z nichž návštěva u psychiatra patří ještě k těm menším. Hrdinka je zřejmě mimořádně inteligentní, u psychiatra to skrývá a přitom jej mate svými originálními odpověďmi, v hodinách matematiky dává svou bystrost nepokrytě najevo. Přesto je díky svému věšteckému umění mezi vrstevníky populární. I toto umění ostatně vychází ze schopnosti psychologického pozorování.

Je to napsané hezky, poutavě. Navíc je vyprávění v ženském rodě, párkrát jsem to zkoušel taky, je to těžké.


lastgasp
před 7 měsíci
Dát tip Gora

Gora - samozřejmě souhlasím a děkuji.


K3
před 7 měsíci
Dát tip Gora

Asi mám něco z ní v sobě, protože třeba u zmíněného Formanova filmu jsem se nesmál jako ostatní, protože je hrozně smutný, až tragický.


K3
před 7 měsíci
Dát tip Gora

Já jsem tuhle pozoruhodnou povídku nevědomky přeskočil. Proto jsem tě nabádal k nominaci Bohouše. Beru zpět:).


Gora
před 7 měsíci
Dát tip

Mohli bychom tvou povídku Nominovat do PM, Přemku?


lastgasp
před 7 měsíci
Dát tip

Gábi, díky za přečtení a tip. Sám nevím, co mě to popadlo, ale zkusil jsem to napsat v ženském rodě. Vypadá to podle ohlasu opravdu žensky. Podruhé to ale zkoušet nebudu, jsou to nervy, aby se člověk nesplet. Nebo, že bych se nějak měnil?


gabi tá istá
před 7 měsíci
Dát tip

Obdivujem vymýšľačov. Ja čo nezažijem nenapíšem. A ešte sa vžiť do ženy...


lastgasp
před 7 měsíci
Dát tip Janina6

Janino podlehl jsem stařeckému zmatení mysli a všechno opravil "Y". Po prostudování problému mi je jasné že rodič/e jsou mužského rodu životné podle vozu -muž. Už jsem to napravil a díky za upozornění.


lastgasp
před 7 měsíci
Dát tip

Květoni díky za trpělivé přečtení a tip který potěšil.


Janina6
před 7 měsíci
Dát tip

Lastgaspe, to jsme si nerozuměli ;) rodiče jsou ti, shoda je vždycky s měkkým i (dělali apod.)


Čekal jsem údernější finále, ale i tak jsem velmi pobaven. 


lastgasp
před 7 měsíci
Dát tip Janina6

Přátelé, chtěl bych především vysvětlit, že to byl můj první pokus psát v ženském rodě. Musel jsem so dávat majzla na rod, abych nepřeskočil, ale na rodiče s tvrdým jsem pozor nedal. Nechal jsem se unést blbým nápadem o přestávce mezi malováním, střihem nového filmu a přehrávkou na klávesy pro filmování na zelené plátno. Když je všeho moc, tak je toho příliš. Ono psaní je stejně jen nutkání se vykecat. Někdy to pomůže, někdy přitíží. Díky vám, Vesuvance, dievča z lesa, Philogyny, Alegne a Evženii Brambůrkové za tipy je mi lehčeji u srdce a příště již budu psát zase jako chlap. Rodiče budou vždy s tvrdým. Přeji všem dobrou náladu a hezkou neděli.


Velmi jsem se pobavila. Já určuji jen pohlaví dětí u těhotných žen. Na kyvadélko moc nevěřím, ale bláznivé nápady mám celý život. :-)))


dadadik
před 7 měsíci
Dát tip

No musím to v klidu ještě teda znova přečíst, ale to už nad tím budu moc přemýšlet.. 

ráno jsem to přečtla jedním dechem a sedlo mi to se vším všudy


Philogyny
před 7 měsíci
Dát tip Alegna, Janina6, K3

Já vykládala taroty, než mi vyšla smrt a umřela moje neteř, bylo jí třináct. Pak už se jich nedotkla. Někdy beru do ruky virguli. Tyhle věci beru vážně. Někdy vidím vodu...Povídka je senzační, má potřebný nadhled, aby si čtenář při pádu z výšky moc neotloukl prdel. 


Jamardi
před 7 měsíci
Dát tip Benetka

Já bych vymyslela jiný důvod, proč se začala zajímat o kyvadélko. Při věštění se snaží, aby neudělala botu a na druhé straně tvrdíš nebo to alespoň tak vypadá, že se smála a plakala obráceně vždy. To mi přijde nemožné. Pořádná rána nikoho nerozesměje, spíše to muselo být jen plácnutí a ona vůbec nechápala, proč se dotyčný tolik rozčiluje. Stejný důvod může mít pochichtávání na pohřbu kvůli náhlé změně výrazu tváře, někteří lidé se dokáží tvářit velmi smutně přičemž chvíli předtím vůbec smutní nebyli, ale chtějí až moc vyjádřit spoluúčast. Stále mě ale napadají ojedinělé případy, kdyby to dělala pořád, to by to musela dělat asi schválně a k tomu zase nesedí ta ohledupnost o kterou se snažila při věštění. A je rozdíl, jestli se někomu něco chce a stlačuje to nebo to pustí na celé kolo. Ještě mě napadá, že někdo může mít pocit, že smát se je povinné a pak ho překvapí, že mu to směšné nepřipadá. Například nevzpomínám si, že bych se u filmu Hoří má panenko nasmála a totéž platí třeba o groteskách. Ale nepřipadne mi to divné, protože mi nikdo neříkal, že bych se smát měla.


Kočkodan
před 7 měsíci
Dát tip

Já jsem, Přemku, nevěděl, jestli se mám u tvého dílka smát, nebo z něho brečet...

A kam se poděla jamka? ;-) ;-)


lastgasp
před 7 měsíci
Dát tip vesuvanka, Alegna

Jano, vůbec nepochybuji, že jsi kamenům sympatická, tebe musí kameny milovat. To je hezké, že máš podobnou zkušenost s výsledky užívání kyvadélka jako postavička z povídky. Díky za tip. Věřím, že kyvadélko v tvých prstech by mně věštilo splnění přání, dokončit novelu "Ta zezdola", kterou mám už několik let rozepsanou. Asi na mě musí přijít nějaké nebezpečí erupce, abych to konečně dopsal. 


vesuvanka
před 7 měsíci
Dát tip dadadik, Janina6, Alegna

Přemku, zaujal mě námět a děkuji za pobavení :-))). S kyvadélkem mám také zkušenost, sice jsem s ním nikdy nevěštila, ale kdysi zkoušela, jak jsem "sympatická" kamenům. Když jsem je dala nad některou sopečnou horninu, kyvadélko se vždy roztočilo jako řetízkový kolotoč. Vysvětlení je jednoduché - je to tak, že svalová vlákna prstů ruky se díky našim myšlenkám nevědomky pohnou tak, jak si přejeme. 


lastgasp
před 7 měsíci
Dát tip Janina6

Přátelé, Janino, Goro dadíku, gábi, díky za přečtení a tipy, moc potěšilo.


dadadik
před 7 měsíci
Dát tip Alegna

Jo bavilo, kupodivu jsem přečtla něco delšího celé...

a usmívám se...


lastgasp
před 7 měsíci
Dát tip Gora, Janina6

Janino a Goro vřelé díky za pohotové přečtení a opravy. Plácnul jsem to sem bez pozorného přečtení. Zdroj mé inspirace vznikl spontánně v mé hlavě. Kde jinde by také mohl vzniknout, že.


Gora
před 7 měsíci
Dát tip

Velmi zvláštní námět, Přemku. V podstatě smutný příběh s humornými vsuvkami, tak trochu i parodie na léčitelské praktiky. Zajímal by mě zdroj tvé inspirace:-)

Tuto větu (a další, po ní následující) by asi bylo dobré přepsat (slovosled). Asi bych i krátila...

Komplikovala se však situace mojí oblíbeností.

Za zajímavé téma, přiblížení neobyčejné hrdinky však tip.

 


Janina6
před 7 měsíci
Dát tip Gora, K3

Skvělé, zábavné a trochu i k zamyšlení. Připadne mi, jako by to byly dvě povídky v jedné. První je o té dívce a jejím zvláštnim "obráceném" pojetí světa (to mě nadchlo a klidně bych na to téna četla víc) a druhá je příběh o věštění ( kde už tato její vlastnost vlastně nená význam). Píšeš skvělým stylem, oprav si jen shody přísudku s podmětem u slova rodiče (byli, nevycházeli...).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru