Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Týden dobrovolnice

17. 09. 2023
10
9
151
Autor
petra1991

V úterý, za pár minut půl druhé odpoledne, jsem jako každý týden šla do Domova pro seniory, kde dělám dobrovolnici. Ten den zrovna hlásili bouřky a tak jsem spěchala, aby mě nezastihla venku. Do budovy jsem vběhla taktak. Pozdravila jsem recepční a vydala se za jednou paní. Před pokojem jsem zaklepala na dveře a vešla. Jedna z mých klientek, Lenka, ležela na posteli a poslouchala ve sluchátkách televizi. Lenka totiž přišla o zrak, kdyby viděla, jistě by mohla zůstat v domácím prostředí. Přistoupila jsem k její posteli a lehce se jí dotkla na hřbetu ruky, Lenka sebou trhla, vyndala si sluchátka z uší.

„To jsem já, Leni, Peťa, přišla jsem zase za tebou.“

Lenka se usmála a řekla:

„Jé, ahoj Peťo, to jsem ráda, že jsi tady. Říkala jsem si, jestli dnes přijdeš.“

„Nevylekala jsem tě?“

„Ne, v pořádku. Vypneš mi prosím televizi?“

„To víš, že ano. Ovladač máš ve stolku, viď?“

„Ano, díky.“

Vzala jsem ovladač a vypnula telku, kde zrovna běžel nějaký dokument o přírodě.

„Tak co, jak se vede?“ zajímalo mě.

„Jo, dobré, měli jsme dnes dobrý oběd, rajskou s těstovinami.“

„Tu bych si také dala. Přinesla jsem s sebou zase knížku, tak ti můžu předčítat.“
„To je dobře, klidně můžeš začít hned,“ usmála se a já vytáhla z batůžku knížku Nadělení od Daniela Krejčíka.

Začala jsem Lence předčítat a přitom jsem téměř přestala mít pojem o čase. Kdyby nezaklepala sestra se svačinou, tak bych ani nevěděla, že už jsou tři hodiny a mně dobrovolnictví končí. Rozloučila jsem se s Lenkou a šla dolů, do recepce, kde jsem si zapsala docházku a pak už se vydala k domovu. Bouřka už skončila a jen trošku poprchávalo.

 

Ten samý týden ve čtvrtek, tentokrát dopoledne před desátou jsem opět přišla dobrovolničit. Prvně jsem zašla k paní, která už je ležák a popovídala si s ní. Když bylo asi čtvrt na jedenáct, rozloučila jsem se s ní a sešla do přízemí za druhou paní, která už také jen leží. Hned jak mě spatřila, oči se jí rozzářily.

„Dobrý den, zase jsem si s vámi přišla zazpívat, jestli chcete.“

„To víte, že chci,“ usmála se a já si z batohu vytáhla seznam lidových písní, které obě známe.

Začaly jsem zpívat Beskyde, Beskyde, pak Okolo Frýdku, Když jsem já šel tou Putimskou branou a ještě několik lidovek. Vtom do pokoje vešla Erika, jedna z aktivizačních pracovnic.

„Peťo, vzala bys paní Tichou na chvilku ven?“
„Jo, není problém.“

Popřála jsem paní pěkný den a vydala se s Erikou na chodbu, kde už na nás paní Tichá čekala.

„Dobrý den,“ pozdravila jsem ji a zeptala se, kam ji mám vzít, paní Tichá už je na vozíku.

„To je jedno, kam se budu chtít vám. Já jsem ráda, že budu venku.“

Odbrzdila jsem vozík a už jsme jely do parčíku, který k Domovu pro seniory patří. Cestou jsem míjely kamerunské ovce, které tam v mají v ohradě. Jakmile nás spatřily, hned se dožadovaly nějakého pamlsku. Paní Ticha ale chtěla jet trochu blíž k rybníku, který je pod budovou. Našly jsem tam lavičku, já jsem zabrzdila vozík a posadila se naproti ní a začaly jsem si povídat. Paní Tichá je občas sice trošku zmatená, ale na to jsem já už zvyklá. Před jedenáctou jsme se vrátily do chodby u recepce, já si opět zapsala docházku a šla si domů uvařit oběd.


9 názorů

K3
před 7 měsíci
Dát tip

Benetko, je to miniatura.


K3
před 7 měsíci
Dát tip Janina6

Hrdinka je citlivá žena na svém místě. Ne vždy tomu tak je. Text má takový poklidný uklidňující rytmus, dnes vhodný pro Písmáka. Příjemné zpestření.


8hanka
před 7 měsíci
Dát tip Benetka

do podobného zariadenia som chodila desať rokov ...všetkým obyvateľom najviac chýbal niekto zvonku, kto by prejavil záujem, mal čas porozprávať sa, ísť s nimi von, pri ležiacich posedieť na izbe...potešila ich sladkosť, drobnosť, akýkoľvek darček...často som odchádzala s plačom, ten pocit nemohúcnosti bol strašný, nedá sa im pomôcť znovu chodiť, žiť život tam u nich doma a oni by tak veľmi chceli...už len čakajú na...

si skvelá, že za nimi chodíš, spievaš si s nimi, čítaš, prechádzaš sa...


Abakus
před 8 měsíci
Dát tip

Mne tá stručnosť a menej popisnosti nevadí. Oceňujem, že tam nie je zbytočný balast. Nemsuia byť v živote vždy pointy - u mňa bohužiaľ vždy sú  a  aj nevyžiadaném ake asi sa dá žiť aj bez toho.

Mne vadí výraz klient - ale to je môj problém. A možno ho jedného dňa rozchodím, alebo rozdupäm.


Philogyny
před 8 měsíci
Dát tip Janina6, Benetka, Alegna, 8hanka, K3

Chodila jsem tam snad každý den za maminkou. Taky už byla ležák. A nosila jim koblihy. Pak vytáhla Káju Maříka a předčítala celému pokoji. Jindra chodil se mnou. Někdy, když jsem šla po té dlouhé chodbě s černobílýma dlaždičkama po Němcích. tak se mi chtělo lehnout , řvát a už nikdy  nevstanout. Někdy jsem při čtení chtěla plakat. Ale byl tam se mnou. Taky bych ráda dělala dobrovolnici. To nutkání pořád je. Ale pro mne daleko a chybí čas. Moc ti fandím. Vím, o čem mluvíš. 


Janina6
před 8 měsíci
Dát tip Benetka, Gora, 8hanka

"Před pokojem jsem zaklepala na dveře a vešla", to je něco, čemu se říká vata. Ještě chybí dodat, že jsi vzala za kliku... asi chápeš, jak to myslím. Takové věty, co vlastně nic neřeknou. Zato by mě moc zajímaly tvé pocity. Víš, ne jen výčet toho, co všechno děláš - i když je úctyhodný a já tě velice obdivuju! Líbilo by se mi číst, jak to prožíváš. Co si o svých klientkách myslíš. Jak jsi se pro tuhle činnost rozhodla... jestli nějak ovlivňuje tvůj život a podobně. Věřím, že nejsem jediná čtenářka, kterou by to zaujalo. 

 


Benetka
před 8 měsíci
Dát tip Gora

Když jsem četl nadpis tak mi tam okamžitě naskočilo:

PŘÍBĚH SLUŽEBNICE

To je scifi film z r.1990  Nicméně to není podstatné.

Podstatné je to co píšeš. Téma či myšlenka mi přijde zajímavá. Taky obdivuji Tvoji náplň života. Je to zcela určitě chvály hodné a klobouk dolů. Jenže tak jak o tom píšeš mi to přijde jako zápisek do deníčku který nebude číst nikdo jiný. Je to tak nějak sterilní. Chtělo by to celé zpracovat jiným způsobem. Víc dramatičtěji. Vložit tam nějakou naléhavost pointu nebo tak.

Nicméně za zprostředkování náhledu do jiného života Ti krom komentáře udělím také tip. 

Pracuj na sobě - piš a snaž se zlepšovat! ;)


vesuvanka
před 8 měsíci
Dát tip

Petro, výborně! Dobře se mně četlo, máš krásný přístup ke svým klientkám. Věřím, že tato práce Ti pomůže překonat nemoc (přečetla jsem si Tvoje předchozí díla). Tak ať se daří a deprese už se nevracejí. Držím palce. Píšeš pěkně, ráda si přečtu další díla :-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru