Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vezmi kousek slunce a dej mi jej do dlaně

26. 09. 2023
4
2
124
Autor
Danny

Název tohoto díla zní poeticky, takže asi budete překvapeni, co bude následovat: ano, je to poetická žádost, ale představte si na chvíli, že by ji někdo myslel vážně: někdo, kdo neví, že Slunce je koule žhavých plynů osm světelných minut od nás a myslí si třeba, že je to žárovka visící na obloze, po které se člověk může natáhnout: pokud by tomu tak bylo, žádost by dávala smysl.
Absurdní, že? Ale tímto jsem chtěl jenom popíchnout ad absurdum a zaštítit tvrzení, že pokud někdo neví, jak něco (např. to Slunce) funguje, může mít ohledně daného předmětu nesmyslné požadavky.
A tak se vracíme... k ajťařině, ale nebojte se. Pokud uživatelé mají pouze povrchní znalost toho, jak něco pracuje, mohou pak vyžadovat věci, které jsou nesmyslné, z principu nejdou a diví se že se ten ajťák "vymlouvá".
Například jsem kdysi vyvíjel textový editor a uživatel si stěžoval, že když má soubor otevřený v mém editoru a zároveň ve Wordu, tak mu to hází chyby: prostě si idealizoval to prostředí a naivně doufal, že se ty dva programy na tom počítači nějak inteligentně domluví a budou se dělit o soubor: ale ony ve skutečnosti, každý zvlášť, jen tupě zapíší, co jim uživatel zadá a pak se to tluče a je oheň na střeše.
Pak prý někdo někde chtěl, aby stránka bez přihlášení a čehokoli "prostě věděla", kdo na ni leze "vždyť je to přece na počítači...".
A patří sem - ano taky - zveřejnění Excelové tabulky na Písmáka do díla. Prostě to nejde.
"Ale počkat, Danny, ty přece tabulky vystavuješ, tady něco nehraje," brumlá si pod vousy bystrý, písmáka znalý čtenář.
Dělám totiž věc, která se v IT popisuje jako workaround: kdo neumí anglicky, tak mu tu složeninu pěkně vysvětlím, že "work" je "práce" a "around" okolo, což pěkně vystihuje situaci: vymyslet to nějak tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.
Tedy: v prvním postupu pro "vystavení tabulky" využívám nástroje pro snímek obrazovky a nevystavuji tabulku, ale tento její snímek. Takto se tam ten vlk nažere.
V druhém postupu převedu tabulku na HTML kód a vystavím tento HTML kód. Jak prosté.
Proto jsou oba ty postupy tak složité: obcházím něco, co nejde :)
Největší problém je, pokud ten, který chce, abyste obrazně řečeno vzali tu trochu slunce, je váš šéf v práci: to potom se modlete, aby workaround existoval. Proto také mám raději, když mě manažuje někdo, kdo zná IT a tím pádem ví, co jde a nejde, než aby to byl tzv. "čistý manažer" a vymýšlel něco, co se lehce řekne, ale těžko udělá.


2 názory

Danny
před 7 měsíci
Dát tip

Janina6: se současným šéfem problém nemám, stejně jako s těmi minulými, kteří byli sami ajťáci a tím pádem chápali podstatu toho, čemu šéfovali. Ale to, že workaroundy procvičují mozek, je dobrá poznámka :)


Janina6
před 7 měsíci
Dát tip Alegna

Ty jsi prostě šikovnej, Danny! :-) 

Ale šéfovi v práci nutno přiznat, že motivuje svoje lidi k flexibilitě (neustálé hledání vedlejších cest procvičuje mozek) ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru