Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PARTICIP (3)

21. 10. 2023
1
0
58
Autor
p.s.2005

 

Situace.

 

Nachází-li se budova policejního velitelství těsně poblíž jižního okraje čtyřproudové rychlostní silnice, na jejím protilehlém, tedy severním, okraji je za obrubníky a vydlážděným chodníkem situován parčík s lavičkou umístěnou na každé z jeho dvou bočních stran.

Který mimojedoucím v autech ničím nenaznačuje, natož aby připomínal, že míjejí pietní místo, jak bylo jeho zřizovateli, posametovými bolševiky, ve stavebním plánu úskočně míněno a podsouváno.

 

Na vydlážděném prostranství byl tedy až teprve po sametu ve středu šířky parčíku vztyčen kamenicky nahrubo opracovaný žulový sloupek, jakých z obdobných ideologických důvodů dodnes zbylo i po bolševických manýrách všude po tuzemsku plno. Zde dokonce opatřen z kovu litým prvorepublikovým státním znakem.

V souhrnu investice za částku nevysokou, ohavnost vydávána za umění, jejímž prostřednictvím byl nadiktovaný úkol radničními stachanovci splněn. Kromě náznaku jakési dílčí kolaborující ideologičnosti, výsledný celek včetně obojích laviček je však navenek zcela zbaven oné vnitřní esence smyslu jedinečně se vztahujícího ke zdejšímu místu.

Shrnujícím výsledkem je tak manko viditelně vyjádřené podstatnosti, již byl starořecký filozof zvyklý nazývat slovem idea.

 

Proto burani, i díky jejich školním učitelům zcela postrádající vědomí dějinnosti, se pod bdělým dohledem policie pomáhající a chránící z budovy odnaproti zde řítívají víceméně středem města s odvěkým tokem řeky bezprostředně za zády. Nebo přijíždějící z opačné strany se v těchže místech naopak blíží k říčním vodám přitékajícím sem z pramenů.

Jedni tedy odkudsi a druzí zase kamsi, obojí však naládováni v uzavřených potenciálních plechových urnách nejčastěji po jednom.

Při jejich povětšinou napůl zbytečných cestách míjejí tento pylon bez jakéhokoli zájmu jen pouhým mihnutím, přičemž jej, řítící se vstříc budoucím hypotetickým příležitostem, nezaznamenají ani ve zpětném zrcátku nainstalovaném na slepém boku jejich k cestám vyladěného aerodynamida.

Natož aby se uvnitř něj sami sebe ptali, na paměť které souvislosti je zrovna v tomto místě poselství jakého smyslu vůči nim kamenně vetknuto.

Neoslovují svoje svědomí – vždyť přece platí pravidlo, že za jízdy se s řidičem nemluví...

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru