Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zkusím si haiku

16. 06. 2002
0
0
1526

... jen to zkouším, tak se na mě hned nenaserte ... :-)

Potemnělý pokoj

 vydává tiché tenké zvuky

lesklá muší křídla


díky

waldekke
08. 10. 2002
Dát tip
A co třeba: Tma-vým po-ko-jem (5) li-nou se ten-ké zvu-ky (7) Mu-ších máv-nu-tí. (5) A máš tam i určení místa (pokoj), času (teď) a zobrazení pomíjivosti (muších [křídel] mávnutí). A jaké to vzbuzuje pocity, to můžeme nechat na čtenáři.

iust
07. 07. 2002
Dát tip
podívej se na http://www.ahapoetry.com/haiku.htm ; najdes tam 65 zakladnich pravidel :-)

Hmmm ... mě jen zmátl jeden kámoš...říkal, že jde o počet slov na jednom řádku, včetně předložek a spojek a kdovíčeho ještě ... nemám rád mluvnici a její termíny ... ach jo. Už bude půlnoc, inteligence na minimu. Dík. Ahoj.

Lucy
22. 06. 2002
Dát tip
Formu 5-7-5 to nesplnuje (pretoze ta sa tyka slabik :o) ), ale myslim, ze je to v takejto podobe takmer dokonale!

Jen tak zkouším a konstruuji formu ... Pokoj dýchající v prázdné temnotě vydává tenké zvuky v mučivém nudném odpoledni průsvitná křídla nesou odlesk svíce. ...formu 5-7-5 to splňuje, ale co dál ?

Radost
17. 06. 2002
Dát tip
1) vyhoď slovo tiché v druhém řádku - tím naplníš skutečnou formu haiku a zkrať poslední řádek o jednu slabiku (je blbost tu formu upravovat, to je jako psát villonský sonet bez rýmů nebo recitovat kaligrafii!) 2) pěkné zachycení pocitu mouchy, ale není to nijak oslnivé, překvapivé 3) zkus to znovu, lépe!

Sabinka
16. 06. 2002
Dát tip
hmmm .o)

Nuitík
16. 06. 2002
Dát tip
asi jsou tam slova navíc, ale haiku nepoznám :o) jinak se mi to líbí...

Annika
16. 06. 2002
Dát tip
Vysvetli mi niekto co vlastne znamena "haiku"? Uz dlhsi cas sledujem, patram a snazim sa vysondovat, ale potrebujem radu. Potom snad aj ja nejake napisem ;-))

Je to sice blbý přiznat, ale osobně moc dobře netuším. Já jsem omrk tu formu a trochu si jí upravil podle svýho, což bych asi neměl. No a vyzkoušel jsem si to, protože ostatní haiky :-) se mi docela líbili. Teď jen čekám, kdo k tomu co napíše. Tak se tužte.

Lucy
16. 06. 2002
Dát tip
Haiku je z prísne formálneho hľadiska trojveršie s počtom slabík 5-7-5. Podstatou je však v pár slovách vystihnúť pocit, silu okamihu, alebo deja. Čo sa týka tohoto výtvoru, tak ten nápad by tam možno ešte bol, ale chcel by dopracovať, pretože na poletovaní muchy po izbe nič tak hlbokomyselného nie je... A jediný pocit, ktorý to (vo mne - čisto subjektívny názor) vyvoláva, je, že je tu zase zasr...é leto s kopou otravného hmyzu... :o(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru