Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co skrývá maska Elona Muska

17. 11. 2023
4
5
171
Autor
Pravomil

Jak život podnikatele a technologického inovátora Elona Muska ovlivnili emigranti z Československa Jan Honzík a Daniel Urban.

Elon Musk je dnes světově známý podnikatel, technologický inovátor, filantrop a nejbohatší člověk na světě. Lidstvu zařídil platby přes PayPal, vybudoval automobilku Tesla a založil výrobce raket SpaceX. V loňském roce koupil sociální sít Twitter (později přejmenovanou na X), zabývá se umělou inteligencí, plánuje let na Mars a ve výčtu by se samozřejmě dalo pokračovat.

To všechno jsou bezesporu vynikající úspěchy, které nám však neříkají nic o tom, co Musk pod maskou své oslnivé kariéry skrývá. Pokud chceme odhalit kořeny Elonova neuvěřitelného úspěchu, musíme se vrátit do jeho dětství. Ponořme se tedy do hlubin historie a odhalme světovému publiku jedinečný a pozoruhodný příběh malého Elona.

Muskovo dětství se nijak nevymykalo dětství ostatních vrstevníků v Jihoafrické republice. Běhal venku s kamarády, pěstoval burské oříšky, věnoval se studiu Búrských válek a ve volných chvílích krmil lvy, zebry a žirafy. Zásadní změnu do jeho života přinesli až emigranti z Československa Jan Honzík a Daniel Urban, kteří do JAR uprchli před komunisty a kteří se s Elonem náhodou seznámili na safari.

Jakým způsobem se do Jihoafrické republiky dostal Daniel Urban není nic známo, Jan Honzík nicméně k útěku z Československa použil tzv. Honzíkovu cestu. Oba byli v každém případě v JAR vysoce váženými občany, jejichž jména byla použita pro pojmenování nejdůležitějších jihoafrických měst (Honzíkův hrad, později přejmenovaný na Johannesburg a D. Urban, později přejmenovaný na Durban – pro úplnost je potřebné dodat, že třetí člen skupiny uprchlíků z Československa byl Dušan B., který nicméně omylem skončil v Tádžikistánu).

Jan Honzík i Daniel Urban okamžitě rozpoznali Elonův potenciál a začali jej všemožně rozvíjet. Díky nim si také mladý Elon vytvořil vztah k Československu a jeho kvalitním výrobkům. Tento vztah značně posílil, když mu jeho mentoři prozradili, že saponát Jar byl svými tvůrci v rámci protikomunistického odboje tajně pojmenován na počest Jihoafrické republiky.

Naprosto zásadním způsobem se však Elonův život změnil teprve poté, co Elon navštívil rezidenci Jana Honzíka v Johannesburgu a na stole v jeho pracovně našel katalog zásilkového obchodu Magnet Pardubice. Nejprve si katalog prohlížel celkem bez zájmu, pak ale jediný pohled rozhodl o jeho osudu. V katalogu totiž spatřil přenosný černobílý televizor Tesla Merkur, který jej naprosto uhranul. Definitivně pak měl jasno o pár stran později, kde jej uchvátil model vozu Tatra 613 na baterie. Pochopil, že hlavním smyslem jeho života budou elektromobily a výzkum kosmu a veškeré úsilí napřel tímto směrem.

Tolik tedy k prvopočátkům Elonova fenomenálního úspěchu. Je to historie zcela neznámá, na druhou stranu je nutné Elonovi přiznat, že již nemá v úmyslu ji jakkoliv nadále utajovat a v souvislosti se jménem Tesla zmiňovat jen proslulého srbského fyzika a elektrotechnika. O změně postoje svědčí i to, že další model automobilky Tesla by se měl jmenovat Oravan, čímž Musk otevřeně přizná svou zálibu v čs. značkách a také tím znovu ocení přínos čs. patriotů Jana Honzíka a Daniela Urbana pro svou kariéru.


5 názorů

Pravomil
před 5 měsíci
Dát tip Benetka

Dík, vlivu Járu Cimrmama se nelze vyhnout, ten už je prostě v nás! :-)


Pravomil
před 5 měsíci
Dát tip Benetka

Dík. Ano, nad Dušanem B. jsem již dlouno přemýšlel a jsem rád, že se ho konečně podařilo odeslat do Tádžikistánu. Snad je tam spokojen :-)  


Hamar
před 6 měsíci
Dát tip Pravomil

:-)))


Benetka
před 6 měsíci
Dát tip Pravomil

Nesmírně vtipné!!! Nejvíc mě pobavil Dušan bé! tohle nosím v hlívě už strašně dlouho a je vskutku potěšením že nejsem sám!!! Bravo Pane kolego!!! ;)


Květoň Zahájský
před 6 měsíci
Dát tip Pravomil

Krásně cimrmanovské. Jsem znamenitě pobaven.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru