Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lampionový průvod

18. 11. 2023
6
6
113
Autor
Jinys

Sedmého listopadu, jako oslava výročí Velké říjnové socialistické revoluce v roce v Rusku, v roce 1917, se každoročně konal ve všech městských částech slavnostní lampionový průvod. Dopředu jsem se na ten náš těšil a rád jsem se ho účastnil.

V kapse kabátu jsem rukou tiskl plochou baterii a svítil jsem si svým lampionem elektrickým, který mně udělal táta. Možná jsem byl na něho i trochu pyšný, když ostatní děti měly v lampionu jen svíčku. Pochod setmělými ulicemi, které patřily ve dne autům, se světly nad hlavou, měl zvláštní atmosféru, kterou si dodnes pamatuji.
Nijak nevadilo, že průvod nekončil konzumací buřtů.
Průvod zmizel v čase.

Jiný se objevuje.
Nevím, jestli v tomto případě platí Hegelova teorie vývoje a nový lampionový průvod přináší novou, tentokrát tu vyšší a správnou kvalitu. Jsem dost skeptický, myslím si spíš, že lidstvo opakuje svoje pošetilé i hanebné skutky stále dokola.
Stejně bych se ale zase rád zúčastnil.

Vzhledem k mojí temné lampionové minulosti ale nelze!

 


6 názorů

Gora
před 5 měsíci
Dát tip

Často jsem lampioňáky sledovala, bydleli jsme v domě na náměstí... díky za připomenutí.


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip Jinys

...:):).

I já jsem nosil plochou baterii v kapse :); - po té, co mi tuším i opakovaně lampion od svíčky *chytil (to se ovšem v průvodu dělo docela často někomu... :) ).

*držet i ve větru lampion pokud možno svisle (když pomineme sabotáže raubířů... :) ) - pro děcka docela adrenalin... :) 


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip

lampionové sprievody si pamätám , i spolužiakov, ktorí robili zle ostatným, podpálili im lampiony a deťom zostali doslova len oči pre plač...

atmosféra to ale bola pekná, tajomná, pochod svetielok ulicami mal svoje čaro...z nostalgie som si kúpila dva papierové lampiony na balkón za nekresťanskú cenu, jeden po 3 eurá...pre istotu som do nich dala LED svetielka...čas detstva sa však s nimi nevrátil...


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

Možná je to stejné jako tenkrát: většina účastníků je okouzlená právě tou atmosférou světýlek v podvečeru... příjemnou procházkou a pokecem se známými... řeší si v hlavách to svoje... třeba, jestli dnes Ona konečně přijme pozvání na rande... a ty politické nadstavby jsou jim šumafuk. I když, měl by tam být rozdíl: my jsme do těch průvodů museli povinně, kdežto dneska tam jdou lidi proto, že chtějí.


dadadik
před 5 měsíci
Dát tip Janina6, Alegna, Zeanddrich E.

Lampionový průvody byly hezký..

a Lerchova, kdysi jsem tam chodila na ZŠ chvílu


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru