Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láska

16. 06. 2002
5
0
544
Autor
Redeemer

     Vstoupil do místnosti spoře osvětlené slunečním světlem, kterému se podařilo proniknout přes záclony. Aby si uvolnil ruce, položil opatrně tác se snídaní na noční stolek. Přešel k oknu a odtáhnul záclony ke stranám okna, kde je ke stěně přivázal hedvábnou mašlí.  

     Atmosféra pokoje se ihned změnila z ponurého temného místa na malebný pokoj, jemuž dominovala velká postel s nebesy. Zdálo se, že žena ležící v posteli na změnu osvětlení nijak nereagovala. Zůstal stát na místě, aby zaslechl téměř neslyšitelné oddechování své manželky. Po chvíli si sedl do křesla otočeného směrem k posteli, kde čekal na její probuzení.

     Dokázal takhle sedět někdy i hodinu bez jediného zbytečného pohybu. Díval se do jejího obličeji jemně zčervenalého posilujícím spánkem. Nebude to trvat dlouho a chvíli po probuzení budou její líce opět nezdravě pobledlé. Rytmus jejího oddychování se změnil. Pomyslel si, že se jí možná zdá nějaký pěkný sen.

     Náhle pomalu pohnula rukou a otevřela oči. Pozoroval ji do doby, než si všimla, že není v pokoji sama. Pak vstal z křesla, pomohl jí posadit se v posteli, záda jí podepřel polštářkem a podal jí tác se snídaní. Oba dva byli celou dobu zamlklí, jejich pohledy se ani jednou nestřetly.

     Uběhlo jen několik hodin. Slunce, které ráno sledoval při jeho východu nyní zapadalo a nechávalo jej ve tmě osamělejšího než kdykoliv předtím. Sledoval rychle se měnící krajinu rozmazanou rychlou jízdou vlaku a také slzami, které se objevily v jeho očích.

     Vstal, aby zajistil stále pojíždějící dveře. Zátáhl závěsy na dveřích i na okně a ulehl na dlouhé sedadlo. Ležel v úplné tmě v osamělém kupé. Snažil se usnout, i když věděl, že mu to jeho myšlenky nedovolí.

     Myslel na ni. Nemohl myslet na nic jiného. Stále si pokládal tu prostou otázku. Uvědomil si, že hluboko v mysli odpověď zná, jen si to nedokáže připustit. Pak se hluboce uložená myšlenka vzňala a vplula až do jeho unaveného vědomí. V té chvíli se jeho oči zavřely a on konečně usnul.

     Byl to ten nejdelší a nejkrásnější sen, jaký se mu kdy zdál. V duchu prožil znovu celý svůj život. Vstal z nepohodlné sedačky a vykoukl ven z okna. Vlak stál na nějakém nádraží. Průvodčí právě dával pokyn k odjezdu. Viděl, že ke dveřím už to nestihne. Váhal jen asi vteřinku, pak přehodil jednu nohu přes rám okna.

      Když dopadl na tvrdý beton nástupiště, vlak se již pomalu rozjížděl. Udivení cestující na něj překvapeně hleděli, výpravčí hrozil svou plácačkou a začal mu sprostě nadávat. Na nic nečekal a raději rychle zamířil k východu.

Příští den ráno běžel ke dveřím svého domu. Byl unavený a nevyspalý po únavné cestě autobusem a autem, které si stopnul. Vběhl do předsíně, najednou se zastavil a podíval se na své zablácené boty. Sundal si je, několika skoky překonal schody vedoucí nahoru a potichoučku otevřel dveře.

     Ležela na posteli stejně krásná jako jindy. Peřina byla potřísněná kapkami tmavé krve stejně jako koberec, na kterém se utvořilo malé jezírko uprostřed ozdobené rukou s podřezanými žílami. Na nočním stolku byl položen popsaný arch bílého dopisního papíru. Neskutečně pomalu se přibližoval k jejímu bezvládnému tělu. Klesl na kolena neschopen dalšího pohybu. Pohladil ji po zápěstí, přitom se snažil nahmatat tep. Držel její ruku, tělem se opřel o hranu postele, hlavu přivinul k jejímu tělu a rozhodl se, že už se nikdy nepohne.

 


diderotka
02. 07. 2002
Dát tip
Je bolestně hezká....*

chalcedonna
26. 06. 2002
Dát tip
Za to vysvětlení,které jsi mi poslal * A ostatní, ať v tom také hledají, co má povídka vyjadřovat:-)))

chalcedonna
26. 06. 2002
Dát tip
Ještě poslední názor: Předtím jsem v té povídce toho asi hledala moc. Nyní jsem si jí četla znova a najednou mi úplně vyvstaly obrazy před očima a přesně to do sebe zapadalo. TIP si tato povídka zaslouží.:-)

chalcedonna
18. 06. 2002
Dát tip
Moc se mi to líbilo,ale....já jsem dočetla a nevím, o čem to vlastně bylo.Možná to byl záměr,ale já nevím,proč odešel,proč se vracel,proč si podřezala žíly? Snažím si to nějak vysvětlit-nevím,jak jsem blízko autorčina záměru. Zdá se mi,že jí miloval-a zároveň se jejich pohledy ani jednou nestřetly....Odešel-cítil její smrt,kdy ona umírala šťastná...Vrátil se. Proč odešel?Byla to jen její bolest,kterou cítila, a on jí nemohl pomoci? Trošku by to chtělo ještě napovědět. Sloh,kterým je povídka psaná nemůžu kritizovat.Nejsem odborník.Slova mě chytla,ale nedokázala jsem se soustředit...Možná je to moje chyba.I to,že jsem té povídce zcela neporozuměla. Hodně úspěchů!

Verita
18. 06. 2002
Dát tip
ať to mělo znamenat cokoliv...je to napsané IMHO velmi čtivě a je to dost působivé...

Deltex
17. 06. 2002
Dát tip
Auuu... bolí... moc... krása, smutná, temná krása.... TIP!

Miki
17. 06. 2002
Dát tip
Hmm, tak trochu nevím co říct. Je to smutný, trochu dost smutný, ale něco chybí. Dočetl jsem a není mi příliš jasný obsah. Ale je pondělí ráno, tak možná proto.

Quoniam
17. 06. 2002
Dát tip
      Text je příjemně členěn na odstavce, citelně mi však chybí odsazení v místě "Příští den ráno běžel ...", kdy takto v jednom odstavci jsou umístěny různé časové roviny.       Po celou dobu je používáno obehraného způsobu vyprávění, což textu přitažlivosti nepřidává: "místnost spoře osvětlené slunečním světlem", "Atmosféra pokoje se ihned změnila z ponurého temného místa na malebný pokoj". Poměrně časté je nastavování vět prázdnou "vatou": "Aby si uvolnil ruce, položil opatrně...", "Dokázal takhle sedět někdy i hodinu bez jediného zbytečného pohybu.". Vyvolává to ve mne, ne zrovna příjemnou, ozvěnu literatury ve stylu A. Dumase ml.       Z obsahu nevyplývá několik věcí. Co vedlo hrdinu prvně k útěku (přičemž ten střih mezi pokojem a vlakem je dost nepříjemný a také nezřetelný) a poté následně k návratu? Od hrdinova snu ztrácí příběh logiku. Je návrat k hrdince součástí snu? Pokud ano, chybí příběhu dost citelně pointa, jež by vyprávění logicky sklenula; pokud ne, je zde kontinuita dění dost necitelně (spíš násilně) přilepena.       Doporučil bych ujasnit si záměr, co je smyslem vyprávění a povídku znova přepracovat. Prozatím je to pro mne pouhá skica bez nároku na autonomii.

Yossarian
16. 06. 2002
Dát tip
Hmm, to je drsný.

Dabi
16. 06. 2002
Dát tip
Zde se zmůžu pouze na...ach... Můj upřímný t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru