Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TÉMATICKÉ DNY 2023 - výsledky listopad + prosinec TD

01. 12. 2023
1
21
398

Milí Písmáci.

Po nějaké době jsme oživili prozaickou soutěž Tématický den a dnes se dostáváme k jejímu vyhodnocení za listopad. Jak bývalo i dříve zvykem, TD se obvykle koná některou neděli. Započítají se tipy uživatelů, případně výběry redaktorů obdržené za soutěžní dílka, tentokrát od 26.11. do konce měsíce. 

 

Téma znělo:

Příbuzní jsou jako horská krajina: nejlepší dojem dělají z dálky. (Jean Gabin)

 

V listopadu 2023 tedy 1. místo získala povídka Theodora Koťátka TD - Babička, její rodina a já (11 tipů + 2 výběry). 2. místo obsadila Janina6 s miniaturou TD - Álej jabloňová (16 tipů), na 3. se umístilo dievča z lesa s miniaturou prozaickou TD - Kedy nabudúce?(12 tipů), poté autor supizmus s mini TD – Kruh (9 tipů).

Mimo soutěž se zúčastnila Gora s mini TD - Host do domu...

 

Děkujeme autorům za účast! Bylo to zajímavé, jímavé i veselé čtení, díky za ně.

 

Prosincový Tématický den je vyhlášen na neděli 17.12., aby se termín nekryl s vánočními svátky. Svá díla můžete vkládat po celých 24 hodin určeného dne a před název vložte prosím kvůli snadnější orientaci zkratku TD. Volnou inspirací tentokrát je úryvek z knihy Žárlivost Heleny Šmahelové:

 

chata na stráni zdála se mnohem menší než vloni. Zdálky vypadala jako bouda pro pořádného hafana. Potok byl na svém místě a plný vody až k travnatým břehům. Však to bylo dešťů!

 

 

Těšíme se na vaše dílka!

Redakce prózy.


21 názorů

dadadik
před 5 měsíci
Dát tip Janina6

Janino říkám si, že tě nějak nevidím..

ať se brzy vyzdravíš*


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip dadadik

Přeju hodně inspirace. Marodím s covidem, příspěvek o chatě na kopci tentokrát nezvládnu, hlava totálně k nepoužití ;) Tak ať se vám daří!


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Janina6

čítam diskusiu a usmievam sa...nie, nejdem sa zapojiť do debaty, bez ohľadu na výsledky viem, čo sa páči mne a všetko ostatné ide mimo mňa... hádky aj bodovanie...kto na akom mieste skončil si málokto zapamätá(možno víťaz), ale o čom autori písali, to vie v čitateľovi rezonovať dlho... a to je podľa mňa dôležité, mať čitateľov, ktorých dielo osloví, vyvolá emócie, spomienky, tie pekné aj tie menej pekné, to je to najkrajšie...

Teodora K. čítam od začiatku a ani jeden jeho príbeh ma nenechal ľahstajnou...ľudskosť, zmysel pre humor, láskavosť, podobné zážitky..."kiežby sme mali viac takých "Koťátek":)


Marcela.K.
před 5 měsíci
Dát tip Janina6

Jani, já nevím, ale rozhodně by mě netěšilo vítězství v soutěži díky Výběru od redaktora. Ale nakonec, co mi je do toho. Dělejte si to tu jak chcete. Koťátko to ustojí a pokud ne, je to jeho volba. Ona si ho Slavěna doma srovná ;-)


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip Gora, Alegna, supizmus

Marci, mám své oblíbené autory a další čtivo si vybírám asi "instinktivně"... často náhodně. Už se mi stalo, že jsem přečetla povídku jen proto, že byla v soutěži, a "objevila" jsem tak pro sebe výtečného autora. Podle počtu tipů a výběrů se sice neřídím, ale někdo třeba ano, nestíhá prohlížet všechno. Takže i výběr může přivést k textu nověho čtenáře. Redaktoři jsou tu různí, ale málokdy ocení něco, co mi připadá vyloženě slabé (pokud jo, mám o čem přemýšlet ;)) Zklamání ve mně probouzí opakovaně Muamarek, který sem chodí jen párkrát do roka výběrovat svou oblíbenou autorku. Nic proti ní. 

Zůstávejme šťastní z psaní a čtení a fajn lidí, co tu potkáme, času je tak málo.


Marcela.K.
před 5 měsíci
Dát tip

Teo, ono vlastně vůbec nejde o to, jak píšeš, ale o to, kdo a jak a proč tě hodnotí.

Nechci, aby tě to tu otrávilo, tak se vzdávám  a ty piš a nemaž to. 

P.S.: Můj hlas si v telefonu pletou s dcerou - což je docela milý, vzhledem k tomu, že je o třicet let mladší, než já ;-)


Marcela.K.
před 5 měsíci
Dát tip

Janino, nevím, kolik jich tu bylo a je. Natolik už dávno na Písmáku "nežiju". Vím jen, že dost jich odešlo. Já vůbec nechci porovnávat to, kdo píše líp. To je snad jasné - ostatně  - dle mého názoru-toto ani nejde. Jen jsem poukázala na to, co si myslím, že je špatně. Pokud jde o soutěž s !lidovým hlasováním", pak nechápu, proč má Výběr od amatéra ( nikdo jiný tu v redakcich sdružený není) zvyšovat skóre o pět tipů. Co je to za blbý pravidlo.? To, že platí už od začátku soutěže  jen usvědčuje autora a pořadatele, že mu chybí nejen pokora, ale i soudnost. Ty by sis tohle troufla? Dělala jsi to v době, kdy jsi byla členkou redakce? 

Jo, potěšilo mě, když se tu Koťátko objevil(o). Dokonce mi je i fuk, jestli je muž, nebo žena. I to jsem tu zažila opakovaně. Baví mě jeho vyprávění i ta něžnost a humor, kterou do psaní dává a kdybych chtěla, klidně bych dokázala mu třeba dát deset tipů navíc sama, ale proč  - proboha! 

Víc k tomu psát nebudu - nebaví mě to a dávno vím, že je to marný, marný, marný...

P.S.:  Ty si opravdu vybíráš, koho budeš číst, dle doporučení zdejších redaktorů?


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, supizmus

No, jestli můžu pípnout... zrovna tenhle text jsem napsala narychlo a jsem si až moc dobře vědomá, co všechno tam mohlo být líp. Theodorův styl a hlavně vypravěčský dar nesmírně obdivuju a jsem fakt ráda za cokoli, co ho představí dalším čtenářům, tedy i za výběry. Takového prozaika jsme tu neměli léta, vždyť ty sis toho, Marcelo, určitě všimla taky. A jo, je to hlavně hra, zábava, pro mě inspirativní. Myslím, že ty "žebříčky" tu až tak neprožíváme... Ale každopádně díky. Já jsem ráda, že jsem pro tentokrát vyhrála nad vlastní neschopností tvořit ;)


Marcela.K.
před 5 měsíci
Dát tip

úplně jedno


Marcela.K.
před 5 měsíci
Dát tip

No jistě, jak jinak. Tak alespoň mohou amatérští redaktoři  určit, kdo vyhraje. Tak si hrajte dál. Vždyť je to ve výsledku úpně jedno. 


Próza_měsíce
před 5 měsíci
Dát tip

 

Soutěž TD je na Písmáku od roku 2019. Vždy se počítal výběr za 5 tipů a není nejmenší důvod něco na tom měnit.

Výsledky jsou samozřejmě platné. 

Díky za všímavost uživatelů, zvláště těch, kteří nesoutěží.


Marcela.K.
před 5 měsíci
Dát tip

Tak jo. Nechtěla jsem, ale musím. Předesílám, že soutěže na Písmáku nemám ráda právě kvůli hodnocení. Vyhrála Janina, protože 16 tipů je víc, než 11. Druhé je děvče z lesa a třetí Theodor.

Jaký rozdíl je mezi výběrem a tipem?   Gora i Zajíc Theovo dílko tipovali. Pak dodali Výběr.

Je to fakt nechutný - nebo k smíchu - vyberte si.

Theodor je normální, nemusíte ho podmazávat  Jen to tu ještě tolik nezná.

Nakonec ve výsledku je stejně přece nejlepší  dvojredaktorka Gora - mimo soutěž -, tak o co se tu vlastně snažíte?

To je vše. - konec hlášení. Krásnou adventní neděli všem - i nesoutěžícím.

 

 


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip supizmus

Theodore, ono tě něco napadne, uvidíš ;) máš na to ještě 2 týdny... A proč by to nemohl být nějaký příběh, který se odehrává v chatě? To se mi na tomhle tématu právě líbí, že dává hodně volnosti. 


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip

Theodore, moc ti gratuluji, mám radost, protože vyhrála povídka, která i mně se líbila nejvíc!


dievča z lesa
před 5 měsíci
Dát tip Gora, Janina6, Alegna

blahoželám Theodorovi a ďakujem všetkým za príjemnú zábavu***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru