Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VIDEOESEJ (3)

31. 12. 2023
0
0
99
Autor
p.s.2005

 

Asteroid City, 1:30:11, nastává kdykoliv.

 

1:30:12, poněvadž nerozumí motivaci jednání postavy válečného fotografa Augieho Steenbecka, její představitel, i herec současně, zmáčkne kliku dveří vedoucích v divadelním zákulisí z konce chodby kamsi napravo;

1:30:13, se setkává se zásvitem doposud mu neznámého prostoru vnikajícího světlem zvenku z druhé strany škvírkou zpoza veřejí.

 

1:30:27.

Stojí na balkonové podlážce na konci požárního žebříku, vysoko nad impozantně prázdným prostorem následujícím po zdi zadního traktu budovy divadla a nalevo vymezeném kulisou fronty vysokých domů sousedící městské ulice.

V záměru se zřejmě jedná o divadelní čtvrt, něco jako divadlo světa, neboť čelní zdi domů jsou posety reklamami na jiná divadelní představení, takže výsledný vzhled scenérie nejenom těmito nápisy připomíná podobu po tomtéž druhu zázraku, jak jsem již ilustroval předešle, nežertuje, v případě postupně odhalovaného pozadí interiéru kavárny Le Sans Blague.

 

Na druhé straně záběru, nad prostorem pocitu téže hlubiny závrati úchvatného prázdna proluky, stojí na podobném balkonku přilepeném na zadní zdi sousedního činžáku žena. Nedávno zemřelá manželka filmového Augiho, s jejíž podobou, kromě zmínky maličkatou fotografií neumožňující identifikaci, jsme se v předchozím ději nikdy nesetkali.

 

 

Nyní ozřejmuje, sama se pronášenými divadelními replikami identifikuje, nad trascendentnem hlubiny okolnosti svého jestvování zmínkou rozlišující podmínky jejího života v prostředí divadelního provozu, kdy se škrtnutím všech jejích několika replik v textu předlohy zrovna hrané inscenace, kromě smrti v jejím syžetu, a to ještě 14 dnů před zahájením děje filmu, zanikla ona podruhé – když byvše anihilovaná podle pravidel fotonových okolností v prostředí času návštěvy zeleného Mimozemšťana i jako postava.

 

Za jevištěm událostí, tam, kde nejsme, tam se v propastnosti možnosti jakýchsi dílen a zkušeben děje ono neuchopitelné podstatno transcendentna našich životů, k němuž k našim posléze žitým odpovědím hledáme obtížně a povětšinou neúspěšně i související vstupní otázky.

 

Na něž je nám občas dovoleno prostřednictvím změny předních kulis velmi letmo zazříti.

 

[[Související video: https://youtu.be/cx5H-VHungQ .]]

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru