Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ráno

02. 01. 2024
4
7
134
Autor
Marian67

odříkej

jako každé ráno

svých pár slov

pro dnešní den 

 

budou znít 

jako modlitba

 

Sobče náš

...

jenže v pustých lesích

...

náš svět je zvůle tvá

...

prázdná hnízda chladí

...

chlív náš vezdejší  dej nám hned

...

a kusy ledu

...

odpusť naše hříchy

...

srdce nenahradí

...


7 názorů

Alenakar
před 4 měsíci
Dát tip Marian67

Mariane,

máš pravdu v tom, že král osobně patrně nebyl Grecovými obrazy na zadaná náboženská témata příliš nadšen. Za plátna sice zaplatil, ale zakázku pak přesunul na jiné malíře.  Řek se ovšem pohyboval nepochybně mezi intelektuální smetánkou své doby. Ostatně sám Góngora měl také spoustu odpůrců a jeho manýristické básně byly odmítány z podobných důvodů jako manýristické obrazy. Oba pánové se dost vymykali z obvyklých schemat své doby. Jenže šlechta a část církevních hodnostářů měla smysl pro umělecké "inovace" stojící na velmi archaických základech.


Marian67
před 4 měsíci
Dát tip

Alenakar znám jeho dílo i životopis...začínal jako krétský malíř ikon, doučený v Benátkách...nicméně právě ta zvlásštní kombinace jeho základů, doby, zkušenosti a zároveň štěstí na zakázky z něj dělá unikát...s tím dvorním malířstvím bych byl opatrnější, namaloval pár obrazů, ale patrně právě jeho na tu dobu zvláštní styl se asi králi nelíbil...na fresky v Escorialu zakázku nezískal, namaloval snad pár obrazů pro dvůr, co vím...spíš si ho vážili kněží a šlechta v Toledu


Alenakar
před 4 měsíci
Dát tip Marian67

Mariane,

vůbec bych neřekla, že El Greco byl v rámci své doby zjevení. Jeho umění bylo vysoce ceněné. Vždyť to byl dvorský malíř Filipa II.  To jen pro modernisty ve 20. století bylo nepochopitelné, jak mohl někdo tak "moderní" fungovat už v 16. stol. Jenže - jak už jsem tady někde psala - renesancí nepolíbený El Greco se učil v Benátkách od jiných "modernistů" jako byl třeba Tintoretto. Vývoj umění nebyl tak přímočarý, jak si většina lidí představuje.


Marian67
před 4 měsíci
Dát tip

Alenakar tak El Greco byl v kontextu doby naprosté zjevení...zvláštní bylo, že na něj svět skoro zapomněl


Alenakar
před 4 měsíci
Dát tip Marian67

Mariane,

jde taky ale o to, v jaké době žijeme. Teď třeba se trochu zabývám Góngorou a El Grecem, tedy šestnáctým a sedmnáctým stoletím ve Španělsku. Do Španělska renesance se svým racionalismem vůbec nepronikla. Tam malíři malovali srdcem permanentně a takový El Greco spojil středověkou Krétu, na které vyrůstal s manýrismem, který spoluvytvářel přes emotivní a antiracionální benátskou školu.


Marian67
před 4 měsíci
Dát tip

Alenakar jen ho tak umět poslouchat...každý vnímá jen svůj rozum, své ego a jejich hučení a našeptávání...a když už je chvíle na zklidnění a příležitost poslechnout, co nám říká duše, jak mluví srdce...tak mzek aspoň spustí tinnitus :D


Alenakar
před 4 měsíci
Dát tip Marian67

Farář Zbigniew Czendlik říká, že Bůh má raději Čechy než Poláky, protože Češi jsou většinou ateisté a proto ho pořád neotravují nějakými požadavky, prosbami a modlitbami.  Ano - jde hlavně o srdce. Srdce bychom se měli ptát, co máme dělat. Tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru