Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lampión

04. 01. 2024
8
6
104
Autor
Ozzozorba

Jako chlapec jsem plul na zaoceánské lodi a moc se mi líbila modrá vlajka. Byla na tom nejvyšším místě lodi, na stožáru. Myslím si, že místa, která jsou nejníže, nejsou tak pěkná. Třeba takové podpalubí, nemá okna a je tam vlhko a tma, nebo strojovna, ve které to rachotí jako v pekle. Táta byl kapitán, a tak jsem si loď mohl prohlédnout a nakouknout do míst, kde je to zakázáno.

Na lodi byla spousta zákazů. Nesmělo se kouřit, skákat přes palubu, nemohl jsem si hrát v záchranném člunu a dívat se v noci na hvězdy. Ty hvězdy mi připadaly jako lampióny, zavěšeny vysoko na nebi. Miloval jsem každoroční lampiónový průvod. Všechny děti z naší ulice držely na tyči světlo. Jednou mi svíčka zapálila krepovaný papír a lampión shořel. Zbylo z něj jen drátěné očko na svíčku.

Mysím si, že oheň je velkým žroutem. Lidé do něj házejí věci, které už nepotřebují. V Indii házejí do plamenů mrtvé a rudý žrout je všechny stráví a zbude jen popel. Tím popelem se pak někteří lidé natírají, aby dosáhli nesmrtelnosti, aby se chránily před žroutem.  

Vědci tvrdí, že hvězdy hoří, protože se v nich vyrábějí všechny prvky, ze kterých je stvořeno lidské tělo i těla všech zvířat a rostlin i kamenů. Možná, že jsme byli stvořeni v těch nejvyšších místech a pak jsme jako déšť spadli a narodili se na Zemi. Jednou jsem zažil obrovský liják. Voda padala na zem a rozpouštěla půdu a topila žížaly. Ale nejvíce vody jsem viděl na moři. Byla všude.

Vědci říkají, že lidské tělo obsahuje sedmdesát procent vody. Myslím si, že je to proto, aby nás chránila před ohněm. Abychom nemohli tak snadno shořet. Zkoušel jsem zapálit mokrý papír a nešlo to. Možná, že kdybych svůj lampión tehdy před lety namočil, neshořel by mi. Ale myslím si, že ani voda ani popel na nesmrtelnost nestačí.


6 názorů

Ozzozorba
před 4 měsíci
Dát tip K3

Lampión se žárovičkou není tím kouzelným lampiónkem s hořící svíčkou :) 


Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip

... .

(do průvodu jedině lampión se žárovičkou; - a plochou baterii do kapsy... ) ).


Abakus
před 4 měsíci
Dát tip

Je mi pekne blbo vždy na lodi, a to aj keď ma zachraňujú.

Ale toto sa mi páči.

Mám rada živly. Popol za živel nepovažujem.


Jamardi
před 4 měsíci
Dát tip

Zaujalo.

Touha po zachování života nebo předmětů je jedna věc a záporný postoj vůči spalování druhá. Myslím, že popel asi velký význam má. Pro lepší pocit bych řekla, že vítr nebo snad průvan malé částečky popela odnese na nějaké pěkné místo.


K3
před 4 měsíci
Dát tip Alegna

Povedlo se ti to. Jako kdyby to vyprávěl ten kluk. Klidně bych četl dál.


lastgasp
před 4 měsíci
Dát tip K3

Pěkná úvaha na téma dvou živlů, zrod života a nesmrtelnost. V několika větách řečeno mnoho o člověku i vesmíru. Zajímavé.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru