Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Velký Slovník : vysvětlivky XV.

18. 06. 2002
0
0
986
Autor
JTi

Velký Slovník - vysvětlivky historických textů, XV. část:

 

\"... ke konci druhé světové války roste brutalita leteckých útoků.\" - Význam této poznámky, citované při výuce dějepisu středních škol, je těžké logicky či fakticky vysvětlit. Podle nejnovějších úvah historika Pavla Nového je nejpravděpodobnější, že brutalitou leteckých útoků mínil autor to, že se leteckými cíli stávaly stále častěji objekty veřejného a civilního života, jako školy, nemocnice, domovy důchodců, porodnice, blázince, kina, mlékárny, léčebny tělesně postižených atd... Podle Nového se brutalita letectva jinak vysvětlit nedá. Cituji: \"Neni většího svinstva než hodit bombu místo do kasáren na zmrzačené vojáky, léčící se zrovna ze zranění ve špitále, nebo na staříky, popíjející svůj odpolední čaj podpírajíce se berličkami.\".


gd
20. 06. 2002
Dát tip
Co je na tom nepochopitelného? V závěru války šlo především o nalomení morálky civilního obyvatelstva a tu přirozeně nejvíce zasáhnou útoky na nemocnice, školy etc. Že je to prasárna, o tom ovšem není pochyb.

Litochowitz
18. 06. 2002
Dát tip
ano ano, čeština není chudá.........

horák
18. 06. 2002
Dát tip
Musím se podívat na předcházející tvé texty, zatím jsem z toho jelen.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru