Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svákov

10. 01. 2024
3
11
159
Autor
Aaen_jk

Svákov

Je mi ze všeho smutno. Uvíznul jsem v dešti v přístřešku pod Svákovem. Z některých lidí, ze sebe. Z dálky zní zvuky punkového koncertu s dost nepravidelným rytmem bicích. Bicí a basa jsou páteř kapely. Ťukám povídku do mobilu. O ztracených věcech, o deziluzi a demotivaci, o vnitřní cestě, o hnusu z lidí a nakonec i ze sebe. Odpouštím druhým a odpouštím sobě, abych se vyčistil. Ale odpustit neznamená zapomenout. Kapky deště hezky doplňují hudbu. Dneska jsem se loučil s Létem. Ač jsem nepraktickej chaotik, díval jsem se výjimečně na předpověď počasí, a Léto asi dnes končí. Přemýšlel jsem, jak jsem tenhle čas strávil. Stejně tak nějak mám radši Zimu, venku nechodí lidi, jsou zalezlí u televize. Putuju, bílé pláně a nikde nikdo. Miluju to, čaj do termosky, nějakou vrstvu oblečení navíc do báglu. Už se to blíží a zase bude brzo Zima a tma. Jsem asi saturnskej typ, to tak někdy je. Dívám se do displeje a píšu a ani jsem si nevšiml, že se kolem rozsypala černočerná tma. Tóny hudby zní dál, nějaká balada a la Black Sabbath, moc příjemný.

Jdu, odpočívám, nějak se snažím, kulhající poutník a cesta, zapomenuté stezky. Nouze a ctnost.

Občas malý světlo v tý tmě. Smysl v některých věcech, žít pro sebe i pro druhý, sem tam někomu pomoct bez nároku na karmu, stačí ta seberealizace a pocit, že to má nějakej aspoň trochu smysl a že člověk nežije jen pro sebe.

Dneska jsem se rozloučil s mým rybníkem. Zažil jsem tam věci, vzpomínky z dětství, u kempu na jihu Čech. Na koupání to už asi nebude. Rozloučil jsem se, ač sem tam s úzkostí. Úzkost mě provází někdy. Je to nepřítel? Možná díky ní jsem tak silnější a pracuju na sobě. Vůle a síla. Budu třeba psát, dokud nepřestane pršet. Nalomené emoce, nalomená duše, tělo mi bylo dáno dohromady dobrou vílou a chci se o něj dobře starat. Třeba jednou ten déšť přejde. Déšť je... koloběh Vody, emoce. Možná čištění. Energie pohárů vody, pentaklů, holí a mečů, energie archetypálních sil. Čtverec živlů, trojúhelník archetypů a bezrozměrný bod, duše. Pod posvátným pohanským Svákovem. Děkuju, že umím číst nejen písmena. V bolesti jsme někdy blíž sobě a bolest někdy i vyhledávám. Přes to všechno to má smysl. Meč neuděláš, když neprojde ohněm a údery. Je to jinak jen ocel. Thorovo kladivo, talisman přes tolik let, jeden z nejstarších, ohmatané, s patinou, mizící kresba na něm a tolik let se k němu vracím a trochu jiná stezka, než jsou stezky obvyklé. Kráčím, jdu a hýbu se. Naučil jsem se být silným a učím se dál. I s blbýma kartama se dá zahrát mistrovská partie. S dokonalými kartami však nikdy - a nic se tak nenaučíš!

Přestává pršet a pojedu dál. Čeká mě možná poustevnická noc s knihou, tak rád ponocuju, jsem sova, ale málokdy si tohle můžu dovolit. Lidé jsou často hluční a ohledy neberou, vstávají brzo a jsem tak nějak prostorově dál od nich.

Domů nepřijdu promočený a napsal jsem text ze srdce. Rozloučil jsem se s Létem a s rybníkem. Dnešek má smysl, stejně jako všechny dny. A tak nějak jsem za něj rád, ač je to, jak je.

Dodatek druhý den: (Vize na obloze v noci z mraků mi udělala radost. Snad náhoda, snad reakce na to, jak žiju, snad synchronicita.) Jít dál svojí cestou a občas se protlouct.


11 názorů

Aaen_jk
před 3 měsíci
Dát tip

Tyhle akce znám, chodím na ně asi od roku 2010 :) Nejdřív Jindřišská věž, pak Juditina :) Doporučuju.


K3
před 3 měsíci
Dát tip

Pořádá se tam i autorská čtení, lákavé to je.


K3
před 3 měsíci
Dát tip

Srazy jsou, ale většinou v Praze. Já jsem nikde nebyl, mám to daleko. Oznámení bývají vyvěšené vpravo pod Poslední aktivitou mezi Ostatními příspěvky. Většinou to je někde v knihkupectví pod Juditinou věží. Blíž by ti možná řekla Gora.


Aaen_jk
před 3 měsíci
Dát tip

K3: Moc Ti děkuju za zajímavé tipy ke čtení :) Jinak mě napadá, máte nějaké veřejné srazy lidí z Písmáku a tak? :) 


K3
před 3 měsíci
Dát tip

Jinak tu mám, kdybys měl chuť číst, o hudbě povídku Ringo Starr a taky Portrét Boba Dylana. Tak se měj.


Aaen_jk
před 3 měsíci
Dát tip

Děkuju :) V jižních Čechách jsem viděl českou kapelu, která hrála písničky Boba Dylana, bylo to fajn :) Myslím v kempu u Vlkovských pískoven. Poslechnu si jakoukoli dobrou hudbu :)


K3
před 3 měsíci
Dát tip

Opožděně: Dík. To já jsem uplně jinde. Byl jsem u zrodu když to začínalo, šedesátá léta a dál. Můj celoživotní "guru" je Bob Dylan. Jinak jsem poslouchal všechny ty kapely, vynikající třeba Cream. Ale neodmítám žádnou dobrou hudbu. Tak ať ti to hraje.


Aaen_jk
před 3 měsíci
Dát tip

K3: Jsem moc rád, že ses na poemu podíval a že se Ti líbila :)

Svákov je jedno staré místo v jižních Čechách a relativně nedaleko od něj se někdy pohybuju. Z jižních Čech nepocházím, ale je to můj druhý domov, jezdím tam od dětství :)

Obec Klec, možná jsem tamtudy asi loni procházel. Ale nemohu to říct s jistotou. Primárně to mám "nativní" kousek na sever odtamtud (Soběslav, Vlkov atd.), to je můj kraj. 

Odmalička je pro mě zásadní metalová hudba. Aktuálně třeba chodíme s kamarádem do zkušebny v nějakém pátém suterénu, on má španělku a já svou bezpražcovou Hohnerku (baskytara) a improvizujeme tam, asi by se to dalo zařadit někam pod termín avant-garde. Kdysi jsem měl, asi od roku 2002 do roku 2010 kapelu, kde jsem skládal většinu věcí, hrál na elektrickou kytaru a do toho jsem měl vokál. 

Rád si poslechnu kvalitní drum n bass (typ elektronické hudby), což je zase úplně jinde než metal. A jakoukoli dobrou hudbu, neomezuju se na žánry. Ale metal (hlavně black apod.) a drum n bass, ty jsou mi archetypálně nejblíž. To prostě člověk ví. A tyhle dva styly osobně považuju za takové dva póly naproti sobě, je to zásadně jiný co se týče "energie", životního pocitu apod.

Ono to s hudbou je jako s jiným uměním, nejde naposto až tak o daný styl (ač jde)... nejsou nízké styly, ale nízké přístupy :)


K3
před 3 měsíci
Dát tip Gora

Předtím mě odradil nic neříkající název. Teď jsem se vrátil a je to paráda. Jako by to vypovídalo o mně. Hudba, příroda, jen tak jít a pozorovat. To povznáší. Když jsi se zmínil že hraješ na basu, tak mi prozraď co hraješ a jakou hudbu máš rád. Jo a znáš obec Klec? Byli jsme tam před lety ubytovaní v hospodě. To jsou u mě Jižní Čechy.


Aaen_jk
před 4 měsíci
Dát tip

lastgasp: Ahoj, děkuju Ti za přečtení a komentář. Napadá mne, proč myslíš se skromným cílem? :)


lastgasp
před 4 měsíci
Dát tip

Hezká úvaha existencionální, se silnou motivací, ale se skromným cílem. Nouze - Ctnost? Vůle vše překonat nejen pro sebe, ale i pro druhé. Jít dál svojí cestou a občas se protlouct. Šlechetné a moudré.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru