Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bez úsměvu

19. 01. 2024
12
11
175
Autor
Alenakar

 

Smích vryl by vrásky do hlaďounké pleti

těch krasavic, co zůstávají vážné

a odtažité, upjaté a vlažné,

co na sluníčku svěří parapleti

 

tvář zvyklou na stín, jak by po staletí

svět krášlit měly...  Mají za odvážné

i pousmání, mužské prosby snažné

hned odmítnou, cit změní v klubko pletich.

 

I bez úsměvů ctnostné dámy stárnou

a sněhobílé tváře pokrývá jim

síť drobných vrásek... Křehká krása mizí.

 

Nic veselého salon nenabízí,

když nešťastnice vracejí se k bájím

o budoucnosti s věčnou vírou marnou.

 

 


11 názorů

kadeřavá
před 3 měsíci
Dát tip Gora

Četla jsem se zájmem a jako bonus mě zaujalo, že jsem v básni přečetla slovo paraple a zrovna dneska jsem se stejným slovem uveřejnila svojí báseň ke které mě inspirovala knížka Les  v domě od Aleny Mornštajnové


Kočkodan
před 3 měsíci
Dát tip

Zkrášlovací operace nemám na svém kontě žádné (když nepočítám korunku na uraženém zubu). A jedno vím tutově – poprsí si nikdy zvětšit nedám. ;-)


Rhodesie
před 3 měsíci
Dát tip 8hanka, Alegna

Dílko skvostné!

 

A jestli mohu přidat svůj mužský pohled - asi trochu atypický:

Zvětšené rty botoxem, silikonová prsa apod. -  mě osobně to dost odpuzuje.

Vnímám krásu v přirozenosti a s tím spojené nedokonalosti.  A ta "nedokonalost" k té či oné osobě patří a kdyby se, třeba nějakým nepřirozeným zásahem, ztratila, tak by pro mě naopak přestala být dokonalá. 

 

Já vím, je to asi trochu na hlavu...   :) 


Gora
před 3 měsíci
Dát tip

Líbí se mi provázanost veršů.


8hanka
před 3 měsíci
Dát tip Gora

no hej, ale to je mužský pohľad:))) Muži to majú také jednoduché:)))


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip Gora

Hanko,

rozesmál mě tvůj trefný popis současných krasavic. Ano hodně takových "krasavic" znám. A vůbec - já znám spoustu krasavic i ošklivek, protože jsem pár let provozovala fitko.

O tom co je krása, jakožto abstraktní pojem, bychom mohly diskutovat celé hodiny, ale o tom, která žena je krásná, není třeba diskutovat. To ti vyjeví praxe. Jakmile třeba vejde nějaká atraktivní krasavice do fitka, většina chlapů se začne chovat jinak, začnou si nakládat větší váhy, zatínají svaly a šponují ser jako na závodech a kdyby ta slečna třeba potřebovala s něčím pomoct, to je najednou ochoty! Všichni se krásce ochotně nabízejí, zatímco tlustá ošklivka je pro ně jen součást inventáře. Krása prostě funguje. O ženské kráse není třeba vést učené disputace.


8hanka
před 3 měsíci
Dát tip Gora

čo je to krása?

Je toľko definícií, a predsa každý z nás máme svoj pohľad na to, čo je krásne...a nemusí to byť len krása vonkajšia...koľko úžasného sa skrýva v mnohých z nás, dokážu pomáhať, dávať, byť vnímaví, všímaví k utrpeniu iných... 

určite si krásna...v každom je niečo výnimočné...

priznám sa, neznášam pohľad na umelé krásky súčasnosti - nič prirodzené, pekné... od vytetovaného obočia cez nafúknuté ústa, vyplnené líca, silikónové prsia...a takmer vždy pri nich úspešný športovec, umelec, či zbohatlík v prezretom veku...ktovie, o čom sa dokážu zhovárať?


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip

Hanko,

často zůstávají vážní "Ti krásní", o kterých zveřejním básničku zítra. Já krásná nejsem a nikdy jsem ani krásná nebyla, takže se mohu smát do sytosti. O mně osobně, o mé kráse, žádný Gógora ani Shakespeare sonety psát nebude. Nikdo mne nezvěční. Až umřu, budu zapomenuta nejpozději tak do čtrnácti dnů.


8hanka
před 3 měsíci
Dát tip Nami 99

smiech milujem, niekedy bol doslova záchranným kolesom pred...no, všeličím...kedysi kolegyne nechápali, ako sa môžem smiať, keď mám doma zložitú situáciu, riešim rozvod, súdne pojednávania...načo im vysvetľovať, že smiech mi veľmi pomáha...

vrások mám na rozdávanie, na jednom líci môžem hrať skrable, na druhom lúštiť krížovky...okolo úst ich je tiež habadej a na čele jedna výrazná súvisí s mojou zrakovou chybou...patria k môjmu životu, vznikali rokmi ani neviem ako, sú tu,  sú len moje,  patríme k sebe...:)


Alenakar
před 3 měsíci
Dát tip Nami 99

Janino,

to já se ráda směju i na šibenici. Už mockrát jsem tady četla, že je můj humor moc šibeniční.


Janina6
před 3 měsíci
Dát tip Alegna

Pravda pravdoucí... Rozezněla se mi v hlavě Zagorka: "Rybičko zlatá, přeju si mít vrásky smíchu u pusy..."


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru