Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Král Haléř

08. 02. 2024
5
5
73
Autor
Ozzozorba

Byl jednou jeden král, který se jmenoval Haléř. Nejraději měl haléře a nic jiného ho nezajímalo. Na hlavě nosil korunu, která byla vyrobena ze samých haléřů.

Jednoho dne navštívil království skřítek Permoník a nabídl králi obchod. Za jeden haléř, že mu dá deset miliónu haléřů. Král Haléř si pomyslel, že je ten skřítek ale hlupák a smlouvu podepsal.

Ve smlouvě bylo toto: Já, skřítek Permoník budu nosit králi Haléřovi, celý měsíc každý den deset miliónů haléřů. První den chci jeden haléř, další dva haléře a tak dále. Vždy dvojnásobek haléřů.  

Uběhlo deset dnů a král Haléř se radoval a litoval, že nepodepsal smlouvu na celý rok. Od Permoníka dostal sto miliónu haléřů a dal mu jen tisíc a dvacet čtyři haléře.

Dvacátý devátý den dostal král od skřítka celkem 290 milionů haléřů, ale musel mu vyplatit přes půl miliardy haléřů. Tedy mnohem více než dostal.

Třicátého dne král onemocněl a ležel v posteli. Jeho pokladna byla prázdná. Ten den dal skřítkovi vyplatit přes dvě miliardy haléřů a to byly všechny haléře, které v království byly.


5 názorů

Ozzozorba
před 3 měsíci
Dát tip

princip bankovnictví .... ano vyjádřen pohádkovou formou :)


Benetka
před 3 měsíci
Dát tip

Nula od nuly pojde...


Jamardi
před 3 měsíci
Dát tip

Někdo si bohužel rád zapamatuje jen jednu větu a zbytek vnímá jen tak mimochodem. Většinou tu, která ho nějak nadchne nebo tu, která ho nějak urazí.


Květoň Zahájský
před 3 měsíci
Dát tip Alegna, Gora

Zhruba na tomto principu funguje bankovnictví.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru