Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VIDEOESEJ (4)

10. 02. 2024
0
0
53
Autor
p.s.2005

 

Předchozí 3 postupné texty bez čtenářského zájmu byly jenom pracovní – jejich výsledkem je ovšem esej, a po včerejšku je to jisté, která vyjde v nejbližším čísle, tedy březnovém, ostravské kulturní revue nazývající se PROTIMLUV.

 

Předchozí optimistická zmínka však ve mně vzbudila ono cosi více nežli jen obvyklý pesimismus.

Neboť popisované nastalo v zemi, v níž působí více nežli 10 vysokých škol, akademií a univerzit, s výtvarným zaměřením. A připočtu-li k předchozí bilanci ještě trojnásobek škol středních a pokračovacích s obdobně výtvarným charakterem, měl bych být obestoupen, ba dokonce přímo obležen, tisícovkami absolventů lačně hledajících příležitosti, jak se autorsky projevit.

 

Prdlajs, jak památně pronesl již každý český Král Ubu, co jich zde na prknech bylo, namísto však francouzsky jadrného Merde.

Hovnajs, Hovnajs, Hovnajs, takto lze označit i vrcholy čehosi jako tuzemsky platonského trojúhelníka, jak jsem dospěl po včerejším rozhovoru s vydavatelem oné revue Protimluv, jenž kromě vydavatelství se oddává hře na housle a basu.

 

Vyplynulo totiž ze včerejší debaty nad již schváleným textem, že by měl být podle zdejšího vydavatelského pravidla ilustrován.

Kdo však z předchozích absolventek i absolventů, amatérské pokustóny nevyjímaje, by měl být ke spolupráci vyzván nebo pozvána, nás ovšem nenapadlo.

 

A ony přitom svolávací podmínky jsou takto jednoduché:

černobílá grafika či kresba, ba i jejich stručný seriál, vycházející a jakkoli rozvíjející podobu dílčích záběrů z filmů FRANCOUZSKÁ DEPEŠE a ASTEROID CITY, jak byly popsány v předchozích 3 textech o videoesejistice.

Odeslat jejich skici nebo už přímo náhledy v příštích 14 dnech do kanceláře redakce revue Protimluv, která má kromě venkovního zvonku, za ním dveří a pak ještě jedněch i e-mailovou a facebookovou adresu.

 

Dokonce i kromě do bíla vyladěné basy a ve futrálech dvou tahacích harmonik i stěny až ke stropu obloženy laťovými regály natřískanými již vytištěnými knihami a časopisy, neboť Protimluv je i vydavatelstvím.

 

Tedy i příležitostí dlouhodobější pro každou grafičku nebo kreslíře.

 

Pokud jim ovšem o čemsi takovém řeknete.

 

Wes Anderson budiž s vámi i s duchem vaším…

.

.

Pro případnou inspiraci následuje včerejší komentář mnou již zhruba před rokem odepsaného kamaráda:

Datum:

Včera 15:30

důležitépracovníosobníodepsat

Zobrazit zprávu jako text

uff, kurwa, už tehdy se mi do toho nechtělo, ale musím přiznat, žes nesklamal, vcuclo mně to, ty Tvoje myšlenky

a na konci vyplivlo, silně pomačkaného, sežvýkaného, jakoby o nic chytřejšího a přece, jako po kontaktu s psaným LSD, s vědomím rozšířenějším

hluboká poklona, Bobe a respekt

a dotaz, jaká je Tvoje předtava ilustrací?

---------- Původní e-mail ----------

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru