Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

QUIRK

21. 02. 2024
0
0
96
Autor
p.s.2005

 

Od jednoho z mých bývalých kamarádů jsem včera dostala e-mail následujícího znění:

“ Předmět: různé foťáky v různých filmech

https://www.youtube.com/watch?v=ZT8g7iR9HwM&t=342s

a u wese v 8:34 “

 

Mám takový dojem, že v okolí časového údaje, pokud jsem se nepřehlédla, se nachází zmínka o značce fotoaparátu, kterým ve filmu ASTEROID CITY fotografuje v roce 1955 v povzdáli Nevadské pouště testovací jaderné výbuchy válečný fotograf Augie Steenbeck.

 

Zatímco jsem si doposud myslela, že se jedná o leicu, a blíže se předmětem, tedy atributem, touto rekvizitou, nezajímala – on se mu po celý čas příběhu filmu bimbá na řemínku pod krkem zavěšený fotoaparát značky KYJEV!!!

Jak mě snad navádí komentář pána mluvícího v dotyčném videu od času 8:34...

Sovětský špión v podezřívavých časech tehdejšího mccarthismu?

Ostatně, agentů různorakých amerických tajných služeb vystupuje ve filmu několik.

Nebo jen tak mimochodem pouze naprosto exemplárně báječná ukázka thesauru škodolibosti nazývávaného quirk?

Či snad vzpomínka na čas poválečných sovětských reparací v rámci vývozu všeho použitelného z poraženého Německa, a to i včetně továren, patentů a výrobků ihned schopných výrobních sérií…

 

Z tohoto ohledu je ihned zajímavá časová konzistence jedné z dalších podstatných postav filmu sama, tedy Augieho syna Woodrowa.

Zhruba patnáctiletý středoškolák, osoba s křestním jménem prezidenta předchozí války narozena v roce 1940 před zahájením války druhé, do které jeho otec mohl narukoval už jako vojenský fotograf. A pokud ne do této, pak určitě hned do té příští v Koreji, jejíž běs prozatímně skončil v roce 1953.

 

A jak lze umístit v takové konstelaci exemplář fotoaparátu značky Kyjev?

Kdybych byla tázána, odpověděla bych, že se jedná o válečnou trofej získanou po nějakém tenkrát obdobném sovětském korespondentovi zastřeleném na korejském válčišti…

A že kromě příkladu skvělé definice žánrového skupenství zvaného quirk se jedná i o báječný námět na případnou videoesej, k níž podkladů by bylo možno sesbírat více nežli jen dost.

 

Např.: https://casualphotophile.com/2023/03/30/asteroid-city-film-camera/

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru