Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Talíř a myška

02. 04. 2024
6
4
61
Autor
Ozzozorba

Kočka se otřela na stole o porcelánový talíř. Ten spadl a rozbil se. Jeden ze střepů se zakutálel až k překvapené myšce. V jeho středu se objevily oči a talíř promluvil.

 „Myško, ničeho se neboj, když mě dáš dohromady, slibuji ji ti, že co bude na mém talíři, polovina je vždy tvá.“

Myšce se nabídka líbila a posbírala rozkutálené střepy. Přinesla si z komory lepidlo a všechny kousky slepila. Pak svým kožíškem slepené spáry dokonale vyhladila.

Paní domu pohrozila kočce, vzala talíř z podlahy a dala do myčky.

Myš čekala tři dny a tři noci, než konečně ten její talířek přišel na řadu. Byla sobota a talíř byl plný sýra, oliv a žitného chleba.

Už, už chtěla myška vyskočit na stůl a pustit se do jídla, ale řekla si, že by to bylo přece jenom neslušné, a že si počká, až pán domu sní svou polovinu a pak se pustí do té své.

A tak se schovala do kouta. A když pán domu dojedl a odešel na zahradu, vyskočila na stůl. Ale jaké bylo její překvapení, když na talíři zbyl jen kousek sýra, jedna oliva a pár drobků chleba.

„Ty jeden! Tomu ty říkáš polovina?“ Volala do talíře.

Talíř pravil: „Jak vidíš, nemám ruce ani nohy, a jsem zcela otevřen. Já přece za to nemohu, že ti pán polovinu nezanechal.“

Myška zlostně skočila na okraj talíře, ten se převrhl, padl na zem a rozbil se napodruhé.

Přiběhla hospodyně, uviděla myš a přetáhla ji smetákem a omráčenou ji za ocásek vyhodila do kontejneru.


4 názory

Jamardi
před 4 týdny
Dát tip Zeanddrich E., Ozzozorba

Já v tom vidím poučení: "Neslibuj, co nemůžeš splnit." V poslední době je to v určitých filmech samé "Slibuji." Ani to po nich nikdo nechce, ani není situace nijak zvlášť dramatická. Je to jenom prázdné žvanění. Není v silách řečníka dodržet, co slibuje.

Drobné lži jsou také lži. Pak se ničemu nevěří. Vzpomínám na jednoho člověka ve středním věku, který si stěžoval, že dlouho věřil, že dárky nosí Ježíšek. Pak se mu asi dost smáli.


Ozzozorba
před 4 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

Hlavně se nevztekat, ale to se lehce řekne, že?


Zeanddrich E.
před 4 týdny
Dát tip

... .

Co si z toho můžeme odnést za poučení...? -Jsi-li pouhou malou myškou, spokoj se i s kouskem sejra - nejen s plnou spíškou...! 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru