Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

/wiki/Quirk (4.)

07. 04. 2024
0
0
23
Autor
tak-ma-byt

 

Přednáška

by Hannah Holmes (Author)

 

Ukázka ze strojopisně stenografovaných poznámek, jak byly zapsány vůbec poprvé v češtině v průběhu jedné lekce přednáškového cyklu na téma quirk:

 

Je přesně šest.

Můžeme začít?

Causa art honoris causa.

Věc umění je příčinou cti.

Vyjádřeno stručněji: Jediným důvodem úcty je artistnost.

Vylučující však za hranice sebe sama pouhé všeho druhu jen artisty.

Například nemocniční žongléry manipulující pro zábavu svou i diváků ve stejném okamžiku například s desítkami tvarově zcela různých předmětů.

 

Všichni přítomni?

 

Pokud ano, zavřete oči.

 

Nyní si každý poslepu představte skleničku.

Naprosto průhlednou.

Zhruba takhle vysokou.

Jak ostatně zrovna ji nyní předvádím in natura přímo před vámi.

 

Kdo však naopak nyní, mnou nevyzván, otevřel oči, sám se zbavil dojmu vidět ji ve svém individuálním soukromí víceméně pět palců vysokou.

 

Máte?

Jsem si naprosto jistá, že si ji každý představil jinou.

 

A nyní tu doposud úplně prázdnou skleničku naplníme.

Ptáte se čím?

 

Mohli bychom třeba skleněnými perličkami.

Různobarevnými.

Stejně dobře by nám posloužily tobolky nějakých oblíbených antidepresiv nebo psychofarmak.

Ale sama jsem si jista, že pro náš objasňující účel budou asi nejvýhodnější obyčejné dětské lentilky.

 

Máte?

 

Nasypejte je dovnitř sklenice málem až po okraj a sledujte.

Jedná se i v případě vaší představivosti o míchanou směs různobarevných víceméně stejně velikých elementů, které někomu možná připomněly model atomu?

Složený z dílčích významů jednotlivých v něčem si podobných slov.

Proton jako modrý, neutron žlutý, elektron zelený … že zelená v lentilkové barevné sadě obsažena není… – – – tak si nestěžujte a sáhněte po barvě jiné, a tak dál, a tak dál. Podstatné je, že takových různobarevných elementárních jaderných částic máme v našich časech k dispozici desítky.

A pokud snad ne, nebo schopnost takovéto představy je pro vás z jakéhokoli jiného důvodu neschůdná, přesto přikryjte prázdnou plochu vrcholu sklenice dlaní a obsah uvnitř vícekrát pořádně protřepejte.

 

Prehistorie

 

Vyšetření, které diagnostikovalo Izuku Midoriya jako quirkless. (1) 

Samo slovo quirkless znamená v češtině víceméně totéž, co být klonován či v jistém smyslu postižen náchylností, popřípadě dokonce již přímo prenatálními dispozicemi, ke quirkovosti.

 

Obdobně jako se říkává, že kverulanti jsou dalším vývojovým stupněm lidského druhu. 

 

Zda člověk má nebo nemá quirk, nebo případně už je přímo quirkem, je možné, třebaže jen rámcově, jak už bylo řečeno, diagnostikovat na základě analýzy přítomnosti nebo nepřítomnosti kloubu navíc na malíčku u nohy. 

Lidé, kteří mají pouze jeden takový kloub, mají tendenci vyvinout potenciál quirku, zatímco přítomnost dvou malíčkových kloubů obvykle znamená, že osoba je navždy jakékoli schopnosti quirku naprosto zbavena. Stručně vyjádřeno tedy: absence nožního malíčkového kloubu navíc dělá tělo člověka "uhlazenějším", což je druhotný aspekt lidské evoluce, který přinesl emergenci (vznik, vývoj, původ, vynoření se) quirků samých[2].

 

Jako dílčí příklad vedoucí ke snazšímu pochopení předchozího výkladu je možno na tomto místě dodatečně ocitovat zjištění pocházející z výsledku terénních paleobiologických výzkumů, podle nichž byly na nohou některých druhů raně čtvrtohorních opic nalezeny dokonce nožní malíčkové klouby tři.

Primus, secundus, tercius.

Přičemž v případě quirků až na tercius časem vyhynuly.


Translated with DeepL.com (free version)

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru