Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konec neologismů

12. 04. 2024
9
10
135
Autor
Danny

Karel dostal nápad na báseň. Chtěl popsat svoji včerejší meditaci a napadlo ho nové slovo, kterým by popsal stav, ve kterém se ocitl, když se z meditace probral: neologismus stejiné : prostě v jistém smyslu stejné, ale zároveň v jistém smyslu úplně jiné.
Myšlenkou zapnul ve svém mozku přístup na SuperNet a dále navigoval do literární sekce této celosvětové sítě. Mikroplatbami, které lidé posílali, když se jim dílo líbilo, si mohl trochu přilepšit ke svému stávajícímu výdělku: ale psal zejména pro radost, pro potěšení z tvorby.
Vysypal svoji báseň do textového pole, pro jistotu si ji znovu přečetl: a podívejme se: na místě nového výrazu se na něj šklebilo obyčejné slovo stejné , se kterým báseň nedávala pražádný smysl. Že by udělal překlep, tedy "přemysl" (vida, další neologismus), zrovna na takovémto citlivém místě? Změnil slovo na stejiné - a za moment tam bylo opět stejné . Co to? Aha, automatické opravy.
Karel vlezl do sekce nastavení SuperNetového prohlížeče, ale nikde nenašel funkci, jak automatické opravy vypnout. Co bude dělat? Zkusí se obrátit na tvůrce prohlížeče. Myšlenkou "klikl" na sekci nápovědy.
"Dobrý den, tady nápověda, instance FC4255649, jak vám mohu pomoci?"
Karel ve stručnosti popsal svůj problém.
"Tato funkce není implementována. Neexistuje platný uživatelský scénář, kdy by uživatel potřeboval napsat slovo, které ve spisovném jazyce neexistuje."
Karel si povzdychl: "Ale ten scénář existuje. Poezie. Dadaismus. Neologismy."
"Tyto argumenty jsou mimo slovníkový prostor tohoto nápovědného agenta."
"Ach jo,"  vzdychnul Karel, "já mluvím s umělou inteligencí: není možno spojit se s nějakým lidským programátorem SuperNetového prohlížeče?"
"Lidští programátoři jsou plně vytížení. Vesměs řeší velmi složité uživatelské scénáře, u kterých si umělá inteligence neporadí."
"Víte co? Polibte mi šos." ulevil si Karel. Zdálo se, že v rámci efektivity, dehumanizace a automatizace již nebude možné kreativně pracovat s lidskou řečí.
"Tento příkaz je mimo operační prostor tohoto nápovědného agenta," zněla odpověď, ale Karel ji už neposlouchal.


10 názorů

Aru
před 2 týdny
Dát tip

zcela určitě to tak nedopadne, tím si můžeme být jisti, čím více se vše automatizuje a nechává na AI, tím více se společnosti stávají křehké a méně stabilní, po AI totalitě demence se vrátíme ke kastám, etice, estetice a monarchii ;))


Diana
před 2 týdny
Dát tip

Evženie to řekla za mne. Přesně tak to dopadne i podle mého názoru :-(


Zeanddrich E.
před 2 týdny
Dát tip

(Aru, shodou okolností vo té ústavě i jeden můj robot krátce mluvil...; předevčírem zde:    https://www.pismak.cz/dilo/549434/  )


Zeanddrich E.
před 2 týdny
Dát tip

.... .

(četl jsem nejdříve, že autor psal pro potěšení z touhy, a až jsem se lekl... :) )


Jak říká Aru, něco je jakoby z budoucnosti a něco je žitá současnost. Nápadité dílo, jak bývá u tebe zvykem.

Rozsahem i jednoduchým dějem je to spíše prozaická miniatura než povídka.


Kočkodan
před 3 týdny
Dát tip

I když v dílku umělé inteligenci trochu nadáváš, stejně se mi líbilo. ;-)


K3
před 3 týdny
Dát tip

Mě rozčiluje když mi prohlížeč komolí dotaz a vyplivne něco jiného než jsem chtěl...T.


Aru
před 3 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

není to až tak sci-fi, některé části jsou už dnes reálné, jiné jsou plně připravené je implentovat. v podstatě se mluví i o změně ústavy a listiny základních lidských práv a svobod a to právo být offline


Evženie Brambůrková
před 3 týdny
Dát tip Alegna

Takto to dopadne a my budeme čumět.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru