Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdo se moc ptá, moc se dozví

08. 07. 2002
0
1
512
Autor
Mrenka

Seznamte se s těžkou realitou aneb vstříc evropské únii.

    Také jste se dostali do situace, kdy byla návštěva některé z prodloužených rukou státu nevyhnutelná. Určite, obecní uřad, úřad práce, finančni úřad, stavebni úřad, atd. Jeden by se z toho „zvencnul“. Ja jsem nastesti nikdy nestavel dům, ani jsem nepotreboval vyridit dedictvi. Potřeboval jsem jen nový občanský průkaz. Jen?

    Vše začalo velmi klasicky, podařilo se mi ztratit peněženku a to se všemi doklady. Nezbývalo mi tedy nic jiného, než jet do naší zapadlé vísky, tedy do místa trvalého bydliště.

    Už při odjezdu z Brna jsem narazil na zásadní problém, z poza prepážky peněžního ústavu, v který jsem vložil svou důvěru, se namě cinicky usmíva mladá úřednice a neustále, jak zaseklá gramofonová deska, mi při pokusu o výběr menší hotovosti hlásí: „Občanský průkaz prosím…“. Milá slečna světlejšího odstínu vlasů stále nechápe mé sdělení, že bez peněz se nedostanu domů, tedy že si nubudu moci vyřídit nový průkaz totžnosti, tedy že mi nevydají novou platební kartu že si tedy nebudu moci vybrat peníze na to, abych jel domů, kde bych si vyřídil občanský průkaz, abych se jí mohl legitimovat, na což ale nebudu mít, pokud mi ty peníze nevydá. „A nevidám a nevidám!!!“, trvala na svém tato, po dvaceti minutách vyjednávání již né tak milá dáma. Naštěstí okruh mých přátel o mé identitě nepochyboval, lépe řečeno s úroky hodné jména lichváře mi ochotně potřebnou hotovost zapujčili.

    Nebyly bychom ovšem v Čechách, kdybychom očekávyly, že tímto všechno skončilo. Na mém městském úřadu, měla čekalo další překvapení. Dotazník. Konky jako jméno a příjmení jsem pochopil celkem rychle a ani vyplnit je mi nedělalo větší problémy. Horší to bylo v sekci „jiné“, při pokusu odevzdat vyplněný dotazník, jsem byl sepsut, jak je možné, že jsem do oné kolonky nenapsal rodiče. Pak jsem neuvedl vydavatele rodného listu, jelikoš jsem se poněkud zdráhal uvést fakt: „Městký národní výbor“. Chyba. Úřednice mě zpražila pohledem, pod fousy si zarecitovala balhoslavené chudé duchem a s výrazovými prostředky dlaždiče, mě upozornila, že podpisový vzor není možné zadat perem modrým nýbrž černým. Při čtvrtém pokusu správně vyplnit dotazník jsem si připadal jak na vlastní autogramiádě.

    Ovšem pohár trpělivosti, jinak bezedný, tentokrát přetekl, když mě úřednice dala další tiskopis. Tentokrát se jednalo o „Protokol o ztrátě“, to by nebylo nic až zas tak překvapivého, kdyby se mě ovšem neptali, kdy, kde a za jakých okolností přesně jsem onen doklad ztratil. To už bylo moc i na mě, můj nervový systém se otřásl a s třesoucí se rukou starce jsem dosti nevzhledně do protokolu uvedl, že si tuto informaci nepamatuji, bo kdybych si byl těchto věcí vědom, nepotřeboval bych si zde nechat šednout vlasy a doklady bych si zase našel.

Nakonec se vše v dobré obrátilo, dostal jsem náhradní doklad totžnosti, který mimochodem bez pasu nemá žádnou právní hodnotu. Taky jsem se dozvěděl, že občanský průkaz si mohu za přibližně měsíc vyzvednou na okresním úřadě.

 

    P.S. Abych na úředníky jenom nelkal, když jsem šel zaplatit nějakou z mnoha daní, úřednice byla neobvykle milá, dokonce mi řekla nashledanou.

Rozhodně bych navrhoval zvýšit daně a omezit práva občanů, kteří se na úřadech chovájí tak zpupně, jak o nich hovořili tři úřednice v kroužku na chodbě u cigarety o třetí poobědové přestávce.

 

Jiří Mrenka


1 názor

Edvin1
08. 12. 2008
Dát tip
Víš co, Mrenko? Nemamrej, sedni na zadek a oprav si to dle moudrých rad přejících Ti lidí. Přečetl jsem si to jen ze soucitu. Možná, že ještě něco dovedeš, ale těch chyb, a co mě nejvíc štve - jasných nedbalostí, je přespříliš. Žádat, aby to po Tobě někdo četl, je drzost. Sorry. Tvůj děd Ed :-)

Mrenka
10. 07. 2002
Dát tip
Jeeeeeeeeeeeeeeeezismarjaaaaaaaaaa... Vy uz jste jak rada CT, jeste ze me nemuzete zrusit, hehe... Mimochodem mrknete i na ostatni me perly...

inari
10. 07. 2002
Dát tip
Ty moc dobře víš, že bych tě rusit vůbec nechtěla a nemyslím to tak....:-)))

inari
09. 07. 2002
Dát tip
Když pominu množinu hrubek, musím říct, že mi chybí takový fejetonový ráz - není to příliš zábavné, spíš to popisuje prostou realitu našich úřadů. Ale určitě se stím dá dost dělat- přidej ironii, zvelič absurdnost situace...A hlavně - všechno, co napíšeš nemusí být pravda...:-))) důležité je, abys zaujal, byl výjimečný, originální.Držím ti palečky!!!

Kerray
08. 07. 2002
Dát tip
Chybky - očekávyly, balhoslavené atd., plus opakování slov (tentokrát - Ovšem pohár trpělivosti, jinak bezedný, tentokrát přetekl, když mě úřednice dala další tiskopis. Tentokrát...) A fejeton by snad měl být spíš do úsměvu... :)

zirafka
08. 07. 2002
Dát tip
Spousta hrubek, preklepu, jak uvedl Kerray tak se opakuji zbytecne slova, a krome toho jsem nepostrehla zadny vyrazny zaver. Dilko nesdeluje nic noveho, mne osobne neprinasi vubec nic. Ockeavala bych nejakou zapletku a nalsedne rozuzleni, ale ani jednoho jsem se zde nedockala... Nehlede na to, ze vtipu v textu je vskutku pomalu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru