Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro pravdu bych umřel

13. 07. 2002
0
0
1729
Autor
Jan_Hus

Pro

PRAVDU

bych

UMŘEL...


Fantomáš
18. 07. 2002
Dát tip

Kombajn
15. 07. 2002
Dát tip
E-mail od Mistra Jana Husa Omluva za to, co způsobil Robert Němec 6.7. 2002 Krajani a druzi moji, ach, smutno mi je, trudno, neveselo, chmurami jsem zavalen, hanbou jsem zdrcen a jest mi za co pykat. Maje na mysli jen dobro, bez rozmyslu jsem vnesl do jazyka velkou lotrovinu a tak zavinil historickou nehodu. Dlouho se to tutlalo, teprve tato epocha celou moji vinu naplno vyjevila. Uznal jsem to a kaji se. V troufalosti ducha, a usiluje pouze o to, aby bylo lze rychleji rozmluvy, ano i knihy, skripta a lejstra zapisovati, jsem vymyslel potrhlou a krutou fintu. Brkem z husy jsem litery a, c, d, e, i, n, o, r, s, r, u, y, z pobodal a zle poranil. "Je to jako bobky od much, co si nad linkami v letu ulevily, fuj!" podotkli k diakritice kritici z univerzity, ledva ohrnuli nos. Tehdy se lid proti tomu moc neohrazoval, ale myslel si svoji a brblal: "Pche, zase jeden trouba, aby se zviditelnil, navrhl reformu. Ale co bychom s panstvem vedli spor. Zase holt dali shora befelem akademickou stolici nedoukovi a my si to odneseme. Aby ho kat spral!" A tak se tak najednou psalo. Co jsem to provedl! Jejda, to jsem tomu dal, to jsem to zpackal! Zaujat plky z kazatelny, do toho doby shon, bez koncepce, bez projektu, nedbaje na dopady, zavrhl jsem kompatibilitu s latinskou abecedou. Byl to ode mne omyl, hloupost a nedbalost. Omluvou mi snad je jen neznalost toho, kudy se pokrok v budoucnu bude pohybovat. Nemaje potuchy, co jednou bude znamenat ASCII, znesnadnil jsem vlasti vstup do Evropy a zatarasil pohodlnou cestu do e-mailu i do INTERNETu. Za ten skutek by informatici i po letech dozajista souhlasili s onou klatbou, kterou na mou hlavu uvalil koncil v Kostnici, a nejeden znalec by bezpochyby na hranici i poleno donesl. Ouha, ale co dnes poradit vlastenci, chce-li cosi kamsi poslat a je nucen oholit znaky o diakritiku a pochroumat tak jazyk, jindy pln kouzla a vtipu? Dumal jsem tuze dlouho, zda mohu malinko napravit, co jsem v minulosti zpackal, a lze-li vyklouznout z pasti diakritiky. A ejhle - z toho kruhu se vymanit lze! Vynech, zanedbej, obejdi, rovnou do pekel uvrhni ta slova, co jsem zbabral, a spisuje cos, vol jen ta, co zbyla mnou netknuta! Neboj se a nelekej, je jich kupodivu spousta! Vylov si je z mozku, vychytej z knih, vyber si je v proudu slov na ulici, na rynku i v pajzlu, i tam v rozhlase, naslouchej, po libosti se slovy si hrej, ale dbej, abys nemluvil a nepsal jako robot, co nikdy nenabyl ducha a citu! S rozmyslem a odvahou cpi ta slova na listy, do stroje i do e-mailu! Linkami, pery a editory lehce prolezou a neoloupeny o smysl donesou vzkazy kamkoli bez vady a kazu. Pak bude na odiv, co za kejkle tenhle jazyk dovede - a o tom je samosebou i tento list. Jeho obmyslnou podstatu jste dozajista hnedlinko zkraje prokoukli, nebo snad ne? S pozdravem, pokorou a notnou omluvou Mistr Jan (prevzato)

Houbatec
14. 07. 2002
Dát tip
No jo, to mi víme......Dneska uz je ale jina doba, takže kvůli přijímání pod obojí bys to asi už neuděl. Jakou pravdu máš na mysli?

Houbatec
14. 07. 2002
Dát tip
No jo, to mi víme......Dneska uz je ale jina doba, takže kvůli přijímání pod obojí bys to asi už neuděl. Jakou pravdu máš na mysli?

Ziggy
14. 07. 2002
Dát tip
GENIÁLNE ....................................... a všechny slova zbytečná

Ziggy
14. 07. 2002
Dát tip
bylo by mi velikou ctí milí JAne, kdybys svolil býti v mém klubu . . . prosím TĚ žádám TĚ volám TĚ příteli ... společně dokážeme veliké věci na poli poezie ... !!!!!!!!!!!!!!

Bulvena
14. 07. 2002
Dát tip
Proč kondicionál?

No jo porád...

Notreal
13. 07. 2002
Dát tip
Kdyby to tak udělal každý ''pravdivec'', tak by to ale dopadlo..:-)

to je smutný

Astalavista
13. 07. 2002
Dát tip
No a?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru