Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dějství deváté - Dráty

20. 07. 2002
18
0
3162
Autor
m11

 

DĚJSTVÍ DEVÁTÉ - DRÁTY

 

            Svině seděl ve vlaku, míjel jedno nádraží za druhým, jedno zaplivanější než to předchozí, na každým umírá ten samej opilec s tou samou lahví. Míjel hovory ajznboňáků těšících se spíš na skoro teplou večeři než na televizní rezignaci strávenou s manželkou, s kterou si nikdy neměli pořádně co říct. Míjel všechny ty skoro chcíplý smažky, pervitinisty kroutící se jak žížaly s rozežranejma držkama a vpichama na spáncích. Svině si uvědomoval, jak je vlastně nadčasovej, když všichni tvrděj, že nastupující generace bude stát za hovno. A všichni punkeři světa mu dávali za pravdu, hlasitě a uznale pokyvovali čírama slehlejma z poslední zpářty.

            Plížit se řečištěm kolejí, ocelovejch žil vedoucích neomylně k ocelovýmu srdci, který tepe jen zcela neochotně. Skoro by se až chtělo blít. Klasika.

            Ona sedí naproti přes uličku, tak šikovně aby se jeho pohled mohl kdykoliv zapíchnout do její hlavy. Zachumlaná ve vlněným svetru, oči zamknutý, zakletá. Pramen vlasů se jí v rytmu dechu dotýká rtů, a to je zatraceně něžný. Zavinutá sama do sebe, prst v koutku pusy, jako koťátko. Koťátka s drátem kolem těla, až vyrostou, drát proroste masem. A koťátko uhyne. Život se s koťátkama nemazlí.

            Pochopila jeho touhu po jiskřivejch dotecích zorniček čtyř očí. Všeříkající dvě sekundy. Muž vráží pohled do pohledu ženy. A žena drze drží. Pochopila to a rozpustile zvedla rozespalý víčka. Oči jak rumový pralinky, ani si neuvědomovala, jak je v tuhle chvíli krásná. Zaostřila, vnímla stigmata Svině, dostal jí, instinkt osamocenejch samiček je neomylnej. Lítost ve smutných, vtíravě krásných, zraněných a přitom tak tajemných očí, na ní útočí. Hovno, pomyslel na oplátku Svině, čurákem. To ale ona nebyla schopna vidět.

            Svině lovec nosil bratru mrtvý kočky. Hodil mu je pod nohy a řekl, žer! A bratr jim šlapal po hlavách a slastně mručel. Svině lovil po nocích, s miskou mlíka a střepama v něm. Plížil se po dvorech domů s pavlačema, průjezdama a plechovejma popelnicema. Chcíplý kočky házel do igelitovýho pytle, kterej táhnul na zádech. Někdy měl pocit, že jim střepy v žaludkách cinkaj. Rozpárával jim břicha. Řezal jim ocasy - na památku. Když už byl pytel těžkej, táhnul ho za sebou. Tu a tam do něho kopnul, když se ozvalo mňoukání ze špatně zakroucenýho krku. Někdy položil pytel jen tak na vlhkou zem, přiblížil ucho k igelitu a poslouchal mrtvá hrdla. Větřil, zatajoval dech, aby se mohl jak šelma těžkou botou vrhnout na pytel, zadupat chybující oběť. Jindy zas lovil kovářskou palicí. Byl mistr v lovení koček.

            Ty největší kočky nosil za pasem, zrůdný skalpy tlustejch indiánů, ohavnejch ve svý otylosti, prolezlý prašivinou. Poněkud nepříčetně mlátil jejich hlavama o zeď, ty jejich malý šeredný hlavy rozbíjel stále o tu samou zeď, zoufale chladně.

            Otřel si zpocený čelo, zasraný od krve ze zdí, uhnívající všema kočičíma nemocema. Přehodil pytel přes záda a šel. Dva obří skalpy kvičely a z rozbitejch rypáků jim stříkala krev.


Nicollette
18. 01. 2005
Dát tip
jakože... s jak moc velkym nadhledem to píšeš.... ono to vypadá na nějakou trvalou depresi, ale myslim, že takhle to ty nenazýváš.... je fakt, že mnoho pankáčů má v tý hlavě vymeteno, ale koukam, že výjimka.... *

ch_34
24. 12. 2003
Dát tip
mňau! miluju uchylný věci! přesto si myslím, že by to mohlo být napsáno lépe

rostock
31. 07. 2003
Dát tip
poslední věta je výborně naformulovaná...de z ní přesto to co má................miluju poslední věty..............t

g_morr
15. 06. 2003
Dát tip
uch. ty vole! dobřé. dobřé. a poslouchání mrtvých hrdel... hustok výtok.

Rézi
25. 11. 2002
Dát tip
Mě se to líbí.Moc...Je to takový...neumím to popsat...Má to úžasnou atmosféru... Akorát mi vadí ty tlustý indiáni.Oni byli všichni strašně vyzáblí.O žádným tlustým nevím.Promiň,asi je to blbost,ale já indiány moc obdivuju a zajímám se o ně... Ty punkáči na začátku nemaj chybu.Punk's not dead!!!

j_i_r_i_k
13. 11. 2002
Dát tip
Celkem dobrej styl, z kterýho by se dalo něco vytřískat... Ale tohle ne e, nějak jsem to nechyt jako celek... Tedy pokud to vůbec celek být měl...

Plopez
07. 11. 2002
Dát tip
taky si myslim že to je sranda. nenech si do svy prace kecat a piš takhle dál! Připomíná mi to trochu PIXYho od Maxe Andersona, velkého to komixového tvůrce

Narvah
18. 10. 2002
Dát tip
Je to super! Moc se mi libi ten jazyk. Uz to,ze se jmenuje svine je strasne srandovni. Je to hodne velka legra.Jeste ted se smeju. *

Semeno
12. 10. 2002
Dát tip
Mě to teda smysl dává! Úplně skvěle to na sebe navazuje, chce to jenom dávat pozor. Předpokládaný účel dojmu rozpolcenýho člověka a donucení i silnějšího čtenáře k pocítění slabosti v břišní oblasti splněn. (Minimálně tim koncem) No, du rychle na další dějství. T

Sittah
11. 10. 2002
Dát tip
Libi se mi ta cast..jak ona sedi pres ulicku...a je to zatracene nezny....vlastne to ze, zivot se s koťátkama nemazlí... Vlastne vubec cely vyjadreni toho setkani...mluvi z takovyho nadhledu nekoho, kdo to tak treba i skutecne vnima... Ten zbytek, nepochopila sem jestli to ma k tomu predtim navaznost..Taky mi to pripomnelo trosilinku Topola...

Josefk
24. 09. 2002
Dát tip
nemyslím, že to je autobiografický, je to dobrý !

Schlange
17. 09. 2002
Dát tip
no když se budeš trochu snažit bude to ještě lepší

Print
11. 09. 2002
Dát tip
Má to šmrnc! *!

farokh
09. 09. 2002
Dát tip
To jako já jo? Tak to teda nejsem, abys věděl.

blxa
06. 09. 2002
Dát tip
na muj nevkus a prozu je to trochu prilis abstraktni, ale jinak zradlo!!! :) mas to v oku a u riti :) T

Katerina
06. 09. 2002
Dát tip
tohle je min nez to ostatni, ne spatne, ale min, ke konci se to osklive rozplizava do ztracena, jakoby ses nechal unest sam sebou, trochu ty fantazie drz pod kontrolou

Sibyla
05. 09. 2002
Dát tip
Tak jasně, ale na to tady ten názor má být ne. Buďto to vezme nebo nevezme v potaz, hlavně že to ví. Teda dle mě, nemusim mít vždykcy pravdu, že. NA to to tady je.

Cirilla
05. 09. 2002
Dát tip
HU! ...že ale čéka do toho vtáhneš! a abys věděl, tak si tě taky přečtu, heč :o) *

Sibyla
30. 08. 2002
Dát tip
Já to vzdávám, roztrhána na kusy...ale obhajovat to nebudu, podle mě je to stejně pořád hnusný...

Mozart
25. 08. 2002
Dát tip
vivat... jistěže. více takových děl... je to stylově napsaný, a i když to v podstatě nemá hlavu ani patu a já nevím, kam to spěje... připomíná mi to výkřik... ale hodně dobrý a hodně silný. zatraceně. ovšem jsou tam slabší momenty.. ale i momenty básnicky dokonalý. taky trochu pochybuju, jestli by střepy v mlíku kočka snědla... jsem přesvědčen, že ne. a nemám rád chyby v realitě. rozhodně, ale super... nakonec.

s atmosférou, téměř topolovský, zdravě naturalistický a na nic si nahrající. víc takovejch děl na zkurveně lyrickym písmáku jo a s tipem (to neni na oplátku - nepotřebujem si nikoho podbízet)

Aki
15. 08. 2002
Dát tip
připomíná to myšelnkový pochody standardního úchyláka :o) jestli jsou tvoje, tak no potěš... :o) některý výrazy jsou zbytečně přehnaný a to rozdělení na 2 nesouvisející poloviny je taky divný... ale jinak to není zas tak zlý :o)

Sibyla
11. 08. 2002
Dát tip
Nevim jestli ty ,neotřelé´ výrazy, je zrovna to co v literatuře chybělo...Nic proti modernizaci, je to asi o názoru....

Sibyla
05. 08. 2002
Dát tip
Já jenom čumim, jak jsou tam místy takový zvláštní výrazy. Neříkám dobrou úroveň, tu to nemá ani z rychlíku, ale místy tam jsou výrazy z úplně jinýho pytle, když tak ať si vybere jedno, takový ty mišmaše nemám ráda....:-)

farokh
22. 07. 2002
Dát tip
A jakou úroveň? Vážně je to nekonzistentní.......a vážně je to škoda.....

Sibyla
20. 07. 2002
Dát tip
zpocený, zasraný, rozbitejch...o co se snažíš?to prostě nedokážeš udržet úroveň?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru