Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čas her a malin

03. 08. 2002
2
0
1026
Autor
falcon

             Maminka mě utěšovala a hladila po hlavě, když jsem si stěžoval, že tu už není nikdo, s kým bych si hrál. Poslední rodina odtud odjela asi před týdnem. Marně je můj tatínek přesvědčoval, aby zůstali. Půda je tu přece tak úrodná……

            Je pravda nebo se mi to alespoň zdálo, že jahody a maliny z  naší zahrady jsou opravdu rok od roku větší. Však si také rodiče libovali, že co se týče ovoce a zeleniny, jsme úplně soběstační a tatínek jezdí do města jen jednou týdně, aby nakoupil to, co si sami vypěstovat nemůžeme.

            Po prázdninách mi bude už šest let a budu jezdit také do města, do školy. Docela se na to těším. Když tu ještě bydleli Kroupovi, jejich Karel byl o dva roky starší než já a občas mi o škole vyprávěl. Je to prý někdy legrace a jindy zase nuda, ale já  hlavně myslím na tu spoustu dalších dětí, které tam budou. Máma s tátou jsou na mne hodní, ale schází mi někdo, s kým bych mohl na nedalekém potoce stavět přehrady, pouštět si papírového draka nebo jen tak běhat po louce. Vzdychl jsem si.

            Jediné společníky do her mi tedy zatím dělají   náš pes Baryk a kocour Arnošt, ale s tím si zrovna moc legrace neužiju.  Buď se líně vyhřívá někde na sluníčku nebo běhá bůhví kde a domů se chodí jen nažrat. To s Barykem je přece jen zábava! Tatínek sice tvrdí, že jeho máma musela proběhnout nejmíň pěti vesnicema, aby porodila něco takového, ale ať! Určitě je nejmíň tak chytrý jako ten Rex z televize! Nedávno jsem ho konečně naučil aportovat tenisák tak, že ho už neprokusuje těmi velikými zuby, co mu čouhají vepředu z tlamy. Však mi to dalo práce a zabralo času! A těch různých míčků, co jsme zničili!

           Asi se dneska proběhneme k potoku. Voda je v něm teplá jako kafe a mohl bych opravit tu hráz, co se zbortila tuhle po dešti.

            Vydal jsem se tedy hledat Baryka a když jsem došel až k otevřeným oknům do domu, uslyšel jsem jak maminka říká tátovi, že je to už jisté, že čeká dítě. No to je přece príma! Hurá! Třeba budu mít bráchu! Konečně si budu mít s kým hrát! Vím, že  by to sice také mohla být i  holka, ale snad ne! Nutně potřebuju bráchu!

            Už jsem se chystal, že vpadnu do světnice a řeknu rodičům jakou mám radost, když jsem uslyšel, jak táta zasakroval a maminka brečí. Co to má znamenat? Proč se neradují? V tom bude asi ještě něco dalšího, čemu nerozumím. Odplížil jsem se tedy tiše od oken a raději pokračoval v hledání psa.

            Ten pochrupoval na zahradě, ve stínu letní jabloně a asi se mu zdálo něco napínavého, protože občas kníknul a zamlel ze spaní  packami, jakoby utíkal. Třeba honí Arnošta, napadlo mě. Jemně jsem ho zatahal za ucho, za to kulaté, ale opravdu jen jemně, aby se náhodou neohnal a nedrápl mě. To už se párkrát stalo, že mě při hře nechtíc poškrábal a máma mi to pak musela čistit nějakou tinkturou.  Odporně to štípalo, brr! Táta kdysi zkoušel Barykovi ty několikacentimetrové drápy stříhat, ale nakonec od toho upustil, protože pes vždycky kvílel na celou vesnici a stejně mu to za pár dnů dorostlo.

            „Tak vstávej, ty lenochu! Půjdem se proběhnout k potoku, jo?“ řekl jsem mžourajícímu psisku a pobídl ho k rychlejšímu pohybu. Cestou jsem mu pak vykládal novinu, kterou jsem vyslechl pod okny.

            „To by bylo príma, mít třetího do party. Co myslíš?“ zeptal jsem se Baryka. Neříkal pochopitelně nic, jen zavrtěl oběma ocasy. Bral jsem to jako souhlas. Došli jsme až k potoku a já se pustil do opravy pobořené hráze.

            Pes zprvu moudře přihlížel, ale za chvíli se očividně začínal nudit. „Nojo. Já vím,“ řekl jsem mu chápavě a podrbal se levačkou na hlavě. Prsty od hlíny zanechaly určitě na mé lysé lebce tmavé šmouhy, ale to opláchnu raz dva. „Jen ještě chvilku a pak se spolu proběhnem, jo?“ uklidňoval jsem ho a jílem zamazával poslední škvíry, kterými ještě prosakovala voda.

            „Kdyby tu plavaly aspoň ryby, abys je mohl honit, viď? Jenže v tomhle potoce už dlouho žádné nejsou, víš?“ vysvětloval jsem chlupáčovi. „Táta říkal, že od té doby, co postavili támhlety věže.“

            Baryk moudře natáhl krk, jako by rozuměl tomu, co povídám a tak jsem si  levou rukou zaclonil oči a pahýlem pravice  ukázal svému příteli na nedaleké komíny jaderné elektrárny. 


Deltex
22. 08. 2002
Dát tip
Ufffff.... dost dobrééééé! *

Fleda
10. 08. 2002
Dát tip
To se mylis Androide, tady se ctenari vyjadruji, jak vidis, i k nazorum ostatnich ctenaru NA TOHLE DILKO samozrejme

Android
10. 08. 2002
Dát tip
Fleda, kromě tebe, která jsi s tím začala, o nikom jiném nevím... A dál NO COMMENT... Blbosti nemají pokračování?? - díky za vtip:-) hehe

Paranoicus
09. 08. 2002
Dát tip
To Fleda: Když něco vyrobím, musí to uzrát. Trpělivost, prosím.

Android
08. 08. 2002
Dát tip
Fleda, to, že Upír je pro tebe větší blbost než tohle, mě napadlo:-) Udivuje mě, co TADY pořád řešíš?! TADY se čtenáři vyjdařují k Falconovu dílu a ne k subjektivním názorům ostatních čtenářů. Narážku na moje dílo Upír můžeš klidně rozvinout v názorech na dílo Upír, což je někde jinde (a mimochodem jsem tě tam k tomu také vyzval, ale nic se nestalo - stále zde jen porovnáváš tyto dvě díla na poli "tvé" teorie o blbosti).

Paranoicus
07. 08. 2002
Dát tip
Tak jsem si to přečetl. Potom jsem si přečetl těch několik reakcí čtenářů. A usoudil jsem, že se několik následujících nocí moc nevyspím. Musím něco napsat a hned!

Fleda
07. 08. 2002
Dát tip
Androide, tak bud jeste vic chapavej..

Fleda
07. 08. 2002
Dát tip
Paranoicus: az to bude, tak mi dej vedet, kdybych zapomnela falcone, proc byly maliny vetsi, nejsem doma v oblasti atomove fyziky, nanejvys bych pochopila, proc to dite melo lysou lebku, proc maminka plakala, ale ty maliny mi nejdou na rozum

Fleda
07. 08. 2002
Dát tip
Androide, kdybys byl chapavej, tak bys vedel, ze tve dilo Upir je z meho pohledu mnohem vetsi blbost nez tohle. Ale ani Upir neni uplna blbost, a tim spis ma tohle dilko daleko od blbosti.

pssssst
05. 08. 2002
Dát tip
Me se to libi!A chtelo by to pokracovani!!!!!!!....*

Annika
05. 08. 2002
Dát tip
Aj mne sa to pacilo, teda blbost to rozhodne nebola, skor zla a skareda skutocnost.

Android
04. 08. 2002
Dát tip
Fleda, jo klidně bysme mohli. Tak se ozvi, já jsem hrozně zvědavej!!!

Android
03. 08. 2002
Dát tip
he?!, to je ale blbost...

Fleda
03. 08. 2002
Dát tip
oběma ocasy :) vtipalku Android: blbost to neni, nejspis to bude mit pokracovani, a to blbosti nemaji, blbost je neco nespojite, co se ale porad opakuje falcone, je to fajn, ale porad je v tom videt, ze to nenapsalo dite, ale dospely clovek

Android
03. 08. 2002
Dát tip
Fleda, pro mě je blbost něco, co postrádá logiku.... No možná to vyřeší to pokračování, jestli vůbec nějaké bude, ale zatím je to blbost...

Fleda
03. 08. 2002
Dát tip
tak jsem si od tebe Androide neco precetla (Upír), o blbostech bychom se teda mohli bavit

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru