Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Akrostich poprvé

07. 08. 2002
3
0
2723
Autor
Stínovlas

Albireovy akrostichy mě vyhecovaly k tomu, zkusit si tenhle literární útvar taky. Takže pocta jemu a jeho nicku:

Asterisk na stránce žití.

Lakunou v duši

Badyány voní.

Impulzy citu

Rozbouří

Extruzi veršů.

Obávám se, že uhořím.


Albireo
09. 08. 2002
Dát tip
Stínovlásko, raději mám rozhodně impulsy, ale někdy se překlepnu. V odvozených slovech už mě to také tolik neirituje. Moc Ti děkuji za básničku a za úsilí, které jsi jí musela věnovat. A jsem moc rád, že ses vrátila na Písmáka. Byla tu po Tobě taková mezírka - jak by řekl Pú, místo, kde bylo omylem kousek lesa vynecháno.

Carodej
09. 08. 2002
Dát tip
Byla tu po tobě lakuna:)

Polárka
08. 08. 2002
Dát tip
Stínovlas, oceňuji snahu pustit se do nového útvaru, ale na Tip to taky nevidím. Po opakovaném přečtení mám drsný a nepřirozený pocit. Albi, je to troufalé,:-)) nesouhlasit s uznávaným tvůrcem akrostichu, ale...:-) Písmena jsou důležitá, leč pro mne i zvukomalebnost. Když není akrostich, "jen pouhým akrostichem" a má i myšlenku, jeho čtení je příjemný zážitkem.

Albireo
08. 08. 2002
Dát tip
Polárko, s Tvou poslední větou nezbývá než souhlasit. Jenže ... napsat akrostich, který je současně hodnotnou básní, to umí jen málokdo. Já rozhodně ne. Uměl to Kryl, ty jeho "Kryptogramy", které mu ukradla Valerie, jsou důkazem, že opravdový básník to dokáže.

Polárka
08. 08. 2002
Dát tip
Albi, to se zas tak nepodceňuj...:-))) Taky si o sobě nemyslím, že jsem Kryl a spol. Ale třeba jednou...:-)))))

Tedy ještě abych to možná zbytečně dovysvětlil: ti pstruzi se mi tam cpou na místo Extruzi veršů a úhoři už se jen přidali : Obávám se, že uhoří m A je to můj nikoliv ironický či humorný dojem

Albireo
08. 08. 2002
Dát tip
Zázraku, máš fajn asociace. Já si bohužel při čtení básničky v duchu neříkám, tak mě to nenapadne :-) Polárko, do Kryla bych musel dozrávat jetě aspoň tak 150 let, a to už nestihnu.

Stínovlas
08. 08. 2002
Dát tip
Zpočátku jsem chtěla napsat vysvětlivky těch cizích slov, ale připadalo mi to, jako že vás podceňuji. Děkuji, za vaše kritiky a hlavně taky za ty dva tipíky. :o) A teď tedy (trochu obsažněji) napravuji co jsem neudělala: asterisk = hvězdička, někdy tištěná v textu, naznačuje vhodné místo pro oddech při recitaci textu – V tomto významu pro mě znamená Albireovo dílko uveřejněné na Písmáku hvězdičku po shonu dne, takové zastavení a nadechnutí se. lakuna /čti lakúna/ = štěrbina, mezera – No uznejte, že mezera ani štěrbina nezačíná na potřebné L. Takže žádná laguna ani kuna. :o) Štěrbina proto, že Albireo jistě neobnažuje své širé nitro celému světu na potkání. To nedělá nikdo. Badyány voní = Albiero má rád hvězdy, píše o nich a speciálně jeho Astrohádky se mi moc líbí. Badyán má tvar hvězdičky a chtěla jsem vyvolat představu více hvězdiček (proto množné číslo), které šíří vůni poezie ze štěrbiny v jeho nitru. extruze = výron magmatu na povrch – Tady v přeneseném významu prýští verše z Albierova nitra po citové provokaci. Kdo z vás píše s absencí citu? Jistě nikdo – bez citu (jakéhokoliv) se psát prostě nedá. Mohlo tam být taky slovo exploze, ale to je stejně drsné sluchově a významově ještě tvrdší. Albierova dílka nejsou tvrdá. A nic vhodnějšího ladícího se stylem předchozích řádků mě bohužel nenapadlo. Třetím a sedmým řádkem jsem se snažila alespoň trochu ulehčit tvrdosti těch ostatních. No, asi se moc nepovedlo. :o( Mimochodem rebecco13, impulzy se píší se „z“, alespoň podle pravidel českého pravopisu. Snažila jsem se akrostich „vykonstruovat“ tak, abych co nevýstižněji popsala Albireovu podstatu s minimem dostupných informací. :o) K použití nezvyklé terminologie (i když ne z astrologie) mě inspiroval akrostich Dvakrát pro Veroniku. PS: Albireo podívej se na svůj zmiňovaný akrostich, jestli máš raději „impulzy“ a nebo „impulsy“. :o)

Krel
08. 08. 2002
Dát tip
No je to hezké ale jak již řekl čaroděj bez slovníku s tím nic moc nezmohu...doopravdy mi uniká smysl..škoda:-((

Carodej
07. 08. 2002
Dát tip
Uf..zní moc krásně, ale obávám se, že mi chybí slovník!

Albireo
07. 08. 2002
Dát tip
Stínovlase, pokusím se nebrat v úvahu to, na koho ten akrostich je. I nezaujatě bych musel říci, že se mi líbí. Bohatou slovní zásobou (pro akrostichika dost nezbytnou) i vytvářenými obrazy a jejich řazením. Myslím, že jsi dost vystihla metodu, jak tvořím akrostichy já sám. A proto dávám tip. K Rebečině kritice: také se mi otevírá příslovečná kudla v kapse, když vidím slova jako pulz nebo kurz, jenže Pravidla jiný pravopis nepřipouštějí. Já osobně se přidávám k těm, kdo je v tomto směru odmítají poslouchat - mám dojem že s touto "občanskou neposlušností" přišly nejdřív Lidovky. Nemohu ovšem namítat nic proti lidem, kteří se k pravopisným disidentům nepřipojili. Pravopisně stejné je to i s extrusí. Lakuna mě také zarazila, nejsíš má být laguna. Pokud se týká zvukové drsnosti extruze - v akrostichu hrají roli písmena, a ne zvuky, takže mi to nevadí. Osobně proto akrostichy recituji dost nerad; ta tajenka není ze zvukové podoby veršů patrná. (Hrozně moc mě potěšila kamarádka, když mi dnes pochválila akrostich na ni s tím, že si ani nevšimla, že jde o akrostich.)

Já se omlouvám, ale mě tam pořad plavou pstruzi a úhoři

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru