Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proč jsem se jen probouzel?

15. 08. 2002
2
0
1960
Autor
StvN

Prosím upřímně. Jak to na vás působí?

Dopřával jsem si klidný spánek. Měl jsem sen, takže když jsem se zcela náhodně uprostřed noci probudil, vzpomněl jsem si na vědecké pracovníky, kteří prý dokázali, že se nám sny zdají jen několik vteřin před probuzením. Znamená to tedy, že sny vědí, kdy se probudíme? Nebo se snad musíme s každým snem vzbudit? Pochyby mě trápily jen chvilku. Přesně do té doby, než jsem si uvědomil, že se děje něco mimořádného, něco podivného, zlého.

 

Celé tělo, všechny svaly mi v okamžení ztuhly. Nehýbal jsem se a ani nedýchal. Dělal jsem, jako bych nebyl, neexistoval. Představoval jsem si, že nemám žádné tělo, které by připomínalo přítomnost mé duše, mého vědomí. Pod peřinou, kterou jsem měl vytaženou až po bradu, zůstala jen má bdělá mysl.

 

Sluch. To byl smysl, který jsem potřeboval, obětoval bych ostatní, jen abych mohl lépe slyšet. Zavřel jsem oči a veškerou energii soustředil na poslouchání. Sluchem jsem vnímal dokonce i tvary. Šoupání, kroky. Tak důvěrně známý zvuk opatrného našlapování po koberci. Tiché zašustění, potom další. Pata dopadá na měkkou podlážku, pokládá celé chodidlo a vydává ten nesnesitelně hlasitý, bojácný zvuk.

 

Někdo byl v mém pokoji! Bratr, říkal jsem si, šel na záchod a teď se vracel. Každou chvíli zaleze pod peřinu. Ale nic jako dosednutí na postel na druhé straně pokoje jsem neslyšel. Jen další zašustění. Soustředil jsem se na jediný okamžik, ale nedokázal jsem si představit nic, jen ta chodidla. Jiné zvuky prostě nebyly. Žádné narušení klidného vzduchu v místnosti sebenepatrnějším pohybem ruky. Žádné dýchání, kromě bratrova. Ale kroky se ozývaly docela určitě jinde, než kde ležel můj bratr. Slyšel jsem ho spát a v duchu viděl celé jeho tělo zachumlané do peřiny. Byl tam, kde být měl.

 

Kdo jiný byl s námi? Kdo nás špehoval? Kroky se ozývaly pořád ze stejného místa. Na chvíli utichly, pak se jich ozvalo několik rychle za sebou. Nebo se střídaly po přesně měřených intervalech. Dokonce jsem si dokázal vybavit, který zvuk je od pravé, a který vydává levá noha. Slyšel jsem trávu růst. Ale to nestačilo, neuklidnilo mě to, spíše naopak. Proč váhá? Pozoruje mě? Ví, že jsem vzhůru? Zatím jsem se nepohnul, bylo mi špatně.

 

Otevřel jsem oči. Nic. Žádná změna. Kupodivu jsem byl na boku, zády ke zdi. Ale hlavu jsem měl příliš natočenou nahoru, k oknu. Nemohl jsem zahlédnout místo, kde jsem tušil ? ducha. Byl jsem si docela jistý tím, že je to duch. Co jiného by to bylo? Mít takovou trpělivost, chodit a přitom nic neudělat. Žádné zaškobrtnutí, ani náznak po dýchání. Za tu dobu jsem trochu vystřízlivěl. Chtěl jsem opravdu zjistit, co to je. Dřív, než to uteče nebo  zmizí. Ovládla mě zvědavost. Ale nezapomněl jsem ani na ostražitost a opatrnost. Pohnul jsem hlavou dolu. Nyní jsem měl většinu pokoje před očima. Aniž bych dál hýbal hlavou, mohl jsem kontrolovat bratrův spánek na straně jedné a špičky nohou, které mi vyčnívaly zpod peřiny na druhé straně pokoje. Jsem tak velký, že je mi peřina krátká a třesu se tady před duchy? Slyšel jsem o nich mnoho. Známí vyprávěli, jak běžnou jsou součástí jejich života ve staré chalupě. Účastnil jsem se jejich vyvolávání a teď jsem se bál?

 

Stáhnul jsem špičky pod peřinu. Trochu mi otrnulo. Na chvíli jsem zapomněl, co hledám. Ale když jsem znovu zavřel oči a zaposlouchal se, zjistil jsem, že duch nezmizel. Přešlapoval a sledoval mě. Co asi chce? Nikdy dřív jsem tu ducha neviděl. I když?

 

Vzpomněl jsem si. Když jsem byl ještě moc malý a musel jsem v noci chodit na záchod, vídával jsem podivné stíny tam, kam měl svítit Měsíc. Ano, Měsíc, teď mi to došlo. Musel být úplněk, tehdy a dnes také. Pohlédl jsem z okna a viděl ho. Celý bílý, kulatý, jako mrtvé oko. Srdce se mi rozbušilo. Byl tu. I když jsem neviděl, jestli se koberec prohýbá, zcela zřetelně jsem slyšel ty kroky. Byl ve stejném čase a prostoru jako já. Věděl o mně, viděl mě. To já byl ten bezmocný. K čemu je mi, chvilku před smrtí, že jsem odhalil ducha? Komu to řeknu? Jistěže před smrtí. Přišel mi snad říct, že duchové existují. Přišel za mně napsat domácí úkoly? Směšné. Byl tu s jasným úmyslem. Chtěl vraždit a já se proklínal za to, že jsem se vzbudil. Koho si asi tak vybere? Spícího, nebo? Samozřejmě si vybere mě.

 

V tu chvíli jsem neslyšel žádné opatrné kroky, ani bratrovo dýchání. Jen tlukot srdce. Uklidni se, řval jsem na ně v duchu, nebo mě prozradíš. Jak jsem mohl být tak naivní, že jsem stále doufal, že jsem neprozrazen? Hrudník se mi bouřil, bál jsem se, že mi nevydrží žebra. Popraskají a upozorní ho na mě. Žíly na krku tepaly ve zběsilém tempu, muselo jimi protékat neuvěřitelné množství krve. Co když prasknou? A tempo se zrychlovalo. Nešlo to zastavit. Mohl jsem se v každém okamžiku rozpadnout, nebo zemřít rukou toho ducha.

 

Rukou? Nemá přece žádné ruce. Jak by mi mohl ublížit, když nemá ruce? Jednoduchá logika mě opět postavila na nohy. Uklidnil jsem se. V pokoji se mezitím rozhostilo ticho. Odešel. Ale kam? Blesklo mi hlavou.

 

Měl jsem toho plné zuby. Strach jsem nesnášel a teď jsem ho prožil tolik, že jsem byl naštvaný ? na toho ducha. Že mě vzbudil. Nenechal mě spát. Zvedl jsem se z postele a pomalu došel ke dveřím. Byly otevřené. Strčil jsem do nich. Zavrzaly, ale to u nich bylo normální. Byly staré. Vyšel jsem na chodbu a naslouchal. Nic. Dlouho dobu se nic neozývalo. Byl pryč. Určitě byl pryč. Byly tři hodiny, takhle pozdě už tu nemohl být. Byt by klidný. Najednou se odněkud ze tmy vynořily všechny obvyklé zvuky. Tikání hodin. Vítr v záclonách. Protékal nám záchod. Byl nadobro pryč a mě to najednou bylo docela líto.


Kandelabr
05. 01. 2003
Dát tip
ta atmosféra se mi docela líbila. Pamatuju si že jsem se jako malý taky hrozně bál a v každém stínu viděl nějakého zombíka nebo vraha nebo obludu. jo představivost to je svinstvo:) i ten závěr byl takový příjemný. Některé věty by to chtělo fakt škrtnout. ad zvyšování napětí. Osobně si myslím, že tomu hodně pomáhají jednoduché krátké věty a popis okolí. např: Ticho. Zoufalé a nekonečné. Krok. A druhý. atd.

StvN
05. 01. 2003
Dát tip
To příště vezmu v úvahu.

Deltex
24. 08. 2002
Dát tip
Tuto otázku si kladu poměrně často. Jsem zaměstaný člověk a moc času nezbývá, jinak mám ale rozdělaných pár věcí, ale to jsou jen návrhy, na kterých průběžně pracuji... chce to čas:o) A ty moc nekecej:o) a vrhni se na to, ať mám co číst a taky kritizovat:o) ...už se těším.

StvN
23. 08. 2002
Dát tip
Mám takovou docela konkrétní představu. Něco ve smyslu vyvolání - resp. zhmotnění - nějaký temný postavy - vládce bůhvíčeho. Samozřejmě jde spíš o proces poznávání - co se to sakra děje v tomhle starým baráku? Ne o to, co ta postava bude provádět, až se zhmotní. No nic, dám se do toho. Proč Ty vůbec něco nenapíšeš? Kromě kritiky samozřejmě.

StvN
22. 08. 2002
Dát tip
sudvej - nic novýho pod Sluncem, co mi radíš? Dexi - říkáš, že se mám raději držet fantasy? Chtěl bych napsat horror, doslova, ale nechci tam mít mrtvoly, tak mě zajímá, jestli to vůbec jde

Deltex
22. 08. 2002
Dát tip
StvN: No, fantasy píšeš dobré... co se týče hororu, rozhodně to zkus... jen tohle téma je šíleně ohrané a velmi těžko se přichází s něčím originálním. Jde to i bez mrtvol, ale já jsem na tohle trochu náročnější, takže mě tohle téma přišlo takové neslané a nemastné. Nevím... určitě se to dá zvládnout, ale zadal jsi si hódně těžký úkol, netvrdím, že nerealizovatelný:o)

Deltex
21. 08. 2002
Dát tip
Chm, připadá mi to takové beztvaré, ale rozhodně ne strašidelné...

idle
20. 08. 2002
Dát tip
on to neni ani tak strach, jako spis takova nejistota... clovek nevi a domysli si vsechno mozny...

Katerina
16. 08. 2002
Dát tip
ja jsem se jeden cas bala ufounu, potom co jsem si o nich precetla vic, nez bylo zdravo :-)) a hruza to byla desna, noc co noc mi dychali na zatylek, po cele mi stekaly krupeje potu a cele hodiny jsem se nehla ani o centimetr povidka se mi libi, nepripadalo mi, ze myslenky nejak hodne opakovaly a rozvijely, spis mi to k dane situaci pripada normalni, clovek lezi jak kus dreva a dorazi na neho ty same strachopudne myslenky, porad dokola - a prozaicke slova naopak privozuji pocit ulevy a navrat do skutecnosti tip

Katerina
16. 08. 2002
Dát tip
jo a jak to na me pusobi: ted uz jsem schopna se tomu smat a jsem rada, ze to ufounske obdobi mam za sebou - pro jistotu to ted radsi vyhodim z hlavy (za chvili jdu spat) - pusobi to na me jako déjà vu, je to takove duverne zname

StvN
16. 08. 2002
Dát tip
aRmida - původně to mělo být strašidelný, alespoň trochu, a tak jsem si myslel, že to nemůže být moc rychlý; je to dokonce nesmyslný, aby taková příhoda, která ti v noci zabere třeba hodinu, měla nějakej výraznější spád A cotam dělá to - Slyšel jsem trávu růst? To má zdůraznit, že jsem opravdu slyšel, vždyť i to, že jsem si představil, které šlápnutí je od levé, a které od pravé nohy je nesmyslné, je to pro dobro atmosféry. Katerina to docela vystihla. Takže, je to podle vás strašidelný? Co bych měl zlepšit, abych toho dosáhl?

sudvej
16. 08. 2002
Dát tip
Myslim, ze tohle tema muze byt strasidelne jen do urcite male miry; a jen pro nekoho. Ja mam strach z uplne jinych veci.

Annika
15. 08. 2002
Dát tip
brrrrr, a to mam teraz zaspat?? :-)

Mysha
15. 08. 2002
Dát tip
Mám taky období "snů", a někdy se ráda i nerada zaroveň, budím. Jediný pozitivum je, že ve snech neumírám já...a to se mi taky (ne)zdá moc fajn, vůbec... y Je to :-)

aRmida
15. 08. 2002
Dát tip
jak to na mne působí? některé věty bych kvůli hladšímu spádu vypustil (Slyšel jsem trávu růst - co to tam dělá?; Byly tři hodiny,takhle pozdě už tu nemohl být...) příběh je jaksi zvláštně magický, což ovšem nabourává trojnásobná přítomnost tak prozaického slova, jako je "záchod" - tento kontrast podle mne celé věci moc neprospívá - a ona nadbytečnost některých slov a vět, opakování a rozvíjení myšlenek.osobně bych to trochu zestručnil.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru