Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poznání

20. 08. 2002
1
0
943
Autor
fizi

Šedá kuchyň, rolety jsou zataženy tak, aby jimi ani jeden sluneční paprsek nemohl proklouznout. Pod haldou nádobí a zbytků jídla nebyla znatelná už ani kuchyňská linka. Ticho bylo proráženo jen slabým tikotem hodin, které vysely nade dveřmi. U stolu tiše sedí dva lidé. Z každé strany jeden tak, aby si viděli do očí. Chlapec a dívka.

Na stole je ještě něco, na co by se nemělo zapomenout. Sklenice čiré vody a malá lahvička se spoustou malých tabletek. Sedí mlčky, jen konečky prstů na jedné ruce

se dotýkají. Dotýkají se tak jemně, jako by mezi nimi přeskakovaly jiskřičky, jako by se báli, aby nedostali elektrickou ránu. Hledí si do očí tak pevně jako by ani nedýchali, ani nemrkají.

" Tak už to prosím udělej. Ty nebo já. Oba v tomhle příbytku být asi nemůžeme." v očích se jí zaleskly slzy.

" Už jsme to zkusili několikrát, dokud bude jeden z nás na živu, nemůžeme v klidu být a existovat, sám to víš."

On mlčky sedí, ale oči se mu lesknou taky, jen z jeho pohledu jde jakási vyrovnanost a síla dostat se z toho ven.

" Nechci, ale asi nemůžu jinak než tě k tomu donutit.......musím to ukončit dřív než mě to sežere."

" Já vím, mám tě rád a nechtěl jsem ti ublížit." To bylo jediné co řekl. Ona propukla v pláč, a s třesem v ruce a s kulisou tlumených vzlyků mu přistrčila sklenku s lahvičkou.

" Prosím, nic neucítíš "

On mlčky se slzami v očích nabírá hrst tabletek, a následně je pojídá, polyká a zapíjí vodou. Tou vodou, která nám kdysi dávno život dala a teď asistuje u smrti.

Oba v slzách, se přemisťují do obývacího pokoje na koberec. Ona sedí, on leží a pokládá jí hlavu do klína. V tichu místnosti jsou slyšet jen tikot hodin z kuchyně, tlumené vzlyky a tlukot jejich srdcí.

Stále si hledí do očí i když přes slzy toho asi moc nevidí, ale vědí že jsou spolu.

Ona ho hladí ve vlasech, po jeho kučerách jí kloužou prsty a on jí pevně svírá druhou ruku. Na první pohled pro nezasvěceného by to bylo jako krásné odpoledne dvou milenců..............tady je to jinak.

Jeho oči se zavřeli, ruka povolila stisk, hrudník se míň a míň zvedá. Ona cítí jako by z ní cosi odcházelo, cosi co strašně tížilo. Vydechl naposled...................seděla tam až do druhého rána.

Vstala, umyla se, učesala a jako normálně začala pracovní den. Nechala otevřené dveře a odešla.

 

Cestou do práce se rozhodla jít jinou cestou a nakonec do práce vůbec nedorazila. Jen stále chodila ulicemi a koukala na lidi, na domy, na auta.........hlavou se jí prohánělo spoustu věcí. To co se stalo, to co je a co bude, prostě jen nevěděla, to bylo jediné co vystihovalo všechno......Nevěděla.

Chodila jak tělo bez duše, ano, tady je to příhodné, protože většinu duše nechala v tom obývacím pokoji, ale netížilo jí to, co celý život.

Ani nepostřehla, že už je tma a že se kolem rozžíhají lampy. Poslední co zaregistrovala byla světla. Dvě, veliká, žhnoucí a velikou rychlostí se přibližující světla. Tupý náraz..................

 

Pozn. " Když zabíjíte city v sobě zabíjíte sami sebe."

fizi 26.05.2002


fizi
13. 12. 2004
Dát tip
ahoj milly, je to hodne davno co jsem tohle napsala ale v te dobe jsem mela v umyslu vypsat vse co bylo ve me. takze zkus se na vec podivat tak: kuchyn jako ja, ona jako zastupce ja on jako zastupce lasky jednomu muzi. rozesli sme se a nebylo mista byt spolu presto ze jsem ho milovala. v te dobe sjem se snazila tu lasku k nemu prekonat tim ze ho odstrihnu a zacnu nenavidet. az po nejake dobe jsem zjistila ze kdyz lasku v sobe zabijes zabijim i sama sebe. no treba ti to ted uz neprijde tak rusive

Milly
08. 12. 2004
Dát tip
Jak mohla zabít city s ním spojený tím, že zabila jeho? Jinak snad chápu... a že v příbytku být oba nemůžou- tak proč se 1 z nich neodstěhoval? A jestli se míní svět, proč je tam zmíněn příbytek? Jinak se mi líbí- ale tohle mě tam ruší...

Klaun
22. 08. 2002
Dát tip
K tem pocitum co pises jsem se nedavno dostal dost blizko... takze nedodelany to neni... jen musi clovek neco takovyho prozit aby pochopil... T*

Deltex
21. 08. 2002
Dát tip
Je to skvělá myšlenka, je mi hodně blízká, ale celé dílko je lazené trochu surově... je to šité horkou jehlou. Zkus to promyslet, trochu uhladit a nedat tomu tak osudový konec... to je rada, nikoliv příkaz:o) ... je to jen na tobě. Sice už tohle téma plno lidí podobně zpracovalo, ale uvidíme... trochu jsem tu myšlenku i čekal. Jinak souhlasím s Johankou.

idle
20. 08. 2002
Dát tip
prijde mi to takovy divny

Joohankaa
20. 08. 2002
Dát tip
Mne to spis nez divny pripada nedodelany. Ta myslenka; citat na konci; je vazne pekna. Ma to invenci. Proto si myslim, ze by bylo skoda tuhle povidku nechat takhle nedodelane. Chybi mi tam blizsi popsani treba toho, proc jeden z nich musel umrit. Proc to zrovna byl on a ne ona. Proc pro oba neni dostatek mista. Zkusila bych vic vystinout psychologii postav. Pohrat si s tim. Protoze tady jde, aspon podle meho nazoru, o navozeni pocitu. Stejneho pocitu jako mela ta divka. Coz se ne uplne zdarilo, ale urcite, kdyz si na to sednes, udelas z toho moc zajimavou a poutavou povidku. Preju hodne zdaru! :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru