Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smysl mého života

22. 08. 2002
6
0
1634
Autor
Šaman2

Tuto úvahu jsem psal asi před dvěma roky na střední škole (na zadané téma). Od té doby se již mnoho změnilo, ovšem názory, sny a cíle se tak lehko nemění. Možná to něco řekne o mě. Některé mé cíle popsané v této úvaze se již splnily (pracuji jako počítačový programátor), jiné jsou pro mě stálou motivací (takový životní motor, co mě žene dál a dává mi sílu).

    Již mnohokrát jsem si položil jednu jednoduchou otázku, na níž však není ani zdaleka snadná odpověď. Pro co jsem na tomto světě, jaký je smysl mého života? Dlouze jsem nad tím přemýšlel a napadlo mě několik skutečností , které bych chtěl ve svém životě dokázat. Mé názory na spoustu věcí se s mým věkem postupně měnily, ale několik jich zůstalo stále stejných.

    Nejdůležitější z mých cílů a také neměnný je ten, že bych chtěl ve svém životě pomáhat lidem, dělat něco užitečného pro druhé.

    Odmala jsem velký snílek, se spoustou nápadů a velkým smyslem pro dobrodružství. Přál jsem si být vynálezcem a vytvářet převratné vynálezy, které by ulehčili život všem lidem. Dnes ale již vím, že vynálezcem se člověk nestane jen tak, pokud tomu osud nechce. Tento ideál je pro mě tedy zřejmě nedostižný.

    Existuje však ještě nespočet dalších činností, při kterých mohu být ostatním prospěšný. Mám tedy ohromný výběr. Ten se však znatelně zužuje tím, že pro velké množství zaměstnání musí být splněna patřičná škola či jiná kritéria. Jelikož se učím na technické škole, nemohu být tedy třeba lékař, ač lékaře velmi obdivuji, neboť oni každým dnem zachraňují spousty životů. Nemohu být ani chemik, který vyvíjí nové léky. Mé zaměstnání by tedy mělo být zřejmě technicky zaměřené. Abych mohl tuto činnost vykonávat opravdu dobře, měla by mě také bavit. Tím se opět zužuje můj výběr. Ve většině technických oborů bych musel mít značný smysl pro fyziku, ale já mám vlohy spíše pro matematiku. Navíc mě baví práce s počítačem a tak se mi rýsuje jedna možná činnost, která by mohla být mnohým lidem prospěšná a ve které bych uplatnil také matematicko-logické myšlení. Je to povolání programátora.

    Jistě jste si nyní položili otázku: ,,V čem může být programátor tak prospěšný jiným lidem?" Odpověď je velmi jednoduchá. Mohu vytvářet různé programy, které budou lidem usnadňovat učení. Například nyní již přes rok pracuji na programu, který by měl značně ulehčit studium cizích jazyků. Existuje mnoho odvětví, ve kterých mohou kvalitní programy lidem usnadnit práci s počítačem i všechny typy učení.

    Nechci však jen stále sedět za počítačem a programovat software pro druhé. Kdyby mi někdo dnes tvrdil, že nechce dělat nic jiného, než pomáhat druhým, řekl bych, že je to lhář. Jsme přeci všichni jen lidé a máme také  spoustu svých přání a tužeb. Já si rád užívám života a mám moc rád přírodu a cestování. Ve skrytu duše jsem vlastně jakýsi tulák toužící stále po novém a novém dobrodružství. Mým velkým životním snem je projet na kole všechny evropské země. Jsem velmi cílevědomý a tak myslím, že jednou se mi i tento sen snad splní.

    Kromě toho, že bych moc chtěl dokázat něco významného pro druhé, se chci jednou také oženit a založit rodinu. V tom vidím také smysl mého života. Přál bych si totiž, aby všichni moji blízcí byli se mnou moc šťastní a aby věděli, že se na mě mohou se vším obrátit a já jim budu rád naslouchat. Myslím, že pokud člověk dokáže ostatním naslouchat a snaží se je pochopit, pomáhá jim tím mnohem více, než kdyby jim kupoval tisíce dárků.

    Zřejmě jste již pochopili, co je smyslem mého života. Netoužím po velkém množství peněz, ani po majetku, jako mnoho mých vrstevníků. Nechci ani velikou moc. Rád bych si však svými činy vydobyl úctu jiných lidí. Chci být šťastný a chci se o své štěstí podělit.


zelva
05. 09. 2005
Dát tip
Ano jít si za svým cílem, to snad děláme skoro všichni a pak to také vypadá tak, že máme svůj život nalajnovaný, ale život nám to mnohdy změní a je jen na nás zda maličko uhneme z nalajnované cesty a úplně si tím změníme plány, nebo se jen lehce přizpůsobíme nové situaci a dál si jdeme za svým cílem, ale nesmíme si zase klást vysoké cíle aby nás zase zklamání nesrazilo na kolena. Tato úvaha se mi líbí, i když je to klasická slohovka ale to není vada na kráse...tip

Elanor
26. 03. 2005
Dát tip
Není zač, také nestíhám :) ale doufám, že ti ten úsměv vydrží co nejdéle, protože je to bezva když se lidé smějí :)

Šaman2
25. 03. 2005
Dát tip
Děkuji za milou reakci Elanor, cítím to pořád stejně, jen už mě od té doby život ukázal, že není zrovna jednoduché dosáhnout všeho,co jsem si vysnil (osud často pěkně podkopává nohy :-( ). Tvá poslední věta mi teď (bohužel čtu některé reakce teď trochu opožděně :-( ) navodila parádní úsměv ... byla opravdu krásně roztomilá ;-) ... děkuji :-)

Elanor
02. 12. 2004
Dát tip
Moc se mi líbiĺo,co jsi napsal. I práce zadaná ve škole občas pomůže utřídit názory...Jestli jsi to takhle viděl už na střední, tak to tě obdivuji. Nemyslím si že sis to nalinkoval, spíš jen řekl nahlas, abys opravdu věděl, že to chceš. A opravdu ti to vydrželo i do téhle doby? Bylo to krásné. Máš za to tip a hlavně obdiv. Skládám ti za to malinkou poklonu (přeci jen se nesluší, by se dívka klaněla...:) *

Šaman2
15. 10. 2004
Dát tip
Liga lesní moudrosti? Tak to před Tebou smekám !!! Musíš se opravdu hodně dobře vyznat v přírodě :-) Lidí jako jsi Ty si moc vážím !!!

vesuvanka
06. 10. 2004
Dát tip
I já jsem si přečetla se zájmem Tvoji úvahu. Moc pěkně jsi ji napsal a moc si Tě cením jako člověka.... Přeji Ti, aby se Ti splnila v životě všechna přání včetně cestování.... TIP a ještě mě zaujala slova, která píšeš Narvah. Teepe, Indiáni... to je také kapitola ze života naší rodiny (Liga lesní moudrosti)

andromeda
24. 09. 2004
Dát tip
je dobře, že děláš povolání, které Tě baví, Tvoje úvaha se mi líbila - a když někdo napíše, že je to obyčejná slohovka, tak já říkám zdařilá slohovka!! Přeju Ti, aby se Ti splnilo i vše v osobním životě. Moc se mi líbí, co Ti sem napsala Severkanova...Dávám Ti TIP

Šaman2
21. 02. 2003
Dát tip
Narvah: Neříkám, že technika je správná věc. Osobně mám mnohem raději přírodu a myslím, že lidi, kteří žili někdy v minulých století bez techniky, byli mnohem šťastnější. Bohužel se dnes ale technice nevyhneme a tak si myslím, že bychom ji měli alespoň využívat pro něco dobrého, něco, co lidem usnadní práci, .... Sám bych raději jezdil na koni a bydlel v teepee a lovil v nedotčených krásných lesích. To se mi bohužel dnes ale splnit nemůže a tak se musím přizpůsobit.

Narvah
20. 02. 2003
Dát tip
Myslím si, že právě rozvoj techniky dostal naši civilizaci do sraček. Takže si pěkně programuj a mysli si, že seš fakt hodně dobrej a šťasnej a hezky se o to poděl se všemi.

Witch
23. 12. 2002
Dát tip
máš v tom docela jasno a i proto si myslím, že máš dost velkou naději svých cílů dosáhnout. tak držím palce

ikarka
12. 12. 2002
Dát tip
Po přečtení Tvé úvahy se mi vybavila slova Yeatse: "Rozestřel jsem své sny pod tvé nohy...našlapuj lehce, protože šlapeš po mých snech." Přeji Ti, aby Ti nechyběla odvaha a humor.☼ *

Amanda
23. 08. 2002
Dát tip
No prijde mi to lehce uniformovane do skolniho stylu aler predstava je to fakt krasna ac si myslim ze dost naivni... nebo tak pusobi aspon na me... Ale neztracej sve idealy jsou skvelym hnacim motorem :-)) Hodne stesti do zivota s nim totiz to ostatni uz prijde samo :-))

Negližé
22. 08. 2002
Dát tip
Trošku mi to připomíná jeden díl Básníků,sítˇový graf pana inženýra od slečny Píštalky...dovolená v Jugoslávii...druhé dítě... A le je dobře,že víš co chceš...:o)

marcela
22. 08. 2002
Dát tip
dufam, ze si za to dostal veeeeeelku jednotku :-))))) tiez, by som nechcela mat vsetko nalinajkovane.

Šaman2
22. 08. 2002
Dát tip
Rozhodně nemám život nijak nalajnovaný, byla to jen slohovka. Jsou to spíš cíle a sny, které bych chtěl jednou uskutečnit. Pouze jsem se hodně zaměřil na volbu povolání. Hlavní ale je, že bych chtěl dělat něco pro lidi. Nemyslím, že je tak důležité, zda toho dosáhnu, ale že mám představu, čeho dosáhnout chci.

suva
22. 08. 2002
Dát tip
ať žijí představy, sny a idály!

Severkanova
22. 08. 2002
Dát tip
Prozij kazdy den sveho zivota jako kdyby to byl den posledni...(citat, ne z me hlavy). Davej a neocekavej dostavat na oplatku. Dobry pocit z toho, kolik lidi jsi behem jednoho dne udelal stastnymi, byt i jen usmevem, tento pocit v dusi je nad vsechny dary sveta. Nesetrvavej mysli na jedne negativni veci krera se ti behem dne stala - ale uvedom si, ze den se skladal z mnozstvi byt i malilinkatych pozitivnich udalosti... A, P.S. - az ten program na studovani cizich jazyku dokoncis, dej mi prosim vedet - ja ho pak ozkousim v praxi... Drzim palce :-)

Krel
22. 08. 2002
Dát tip
hm...jo tak snad to vyjde...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru