Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hra s černými figurkami

30. 08. 2002
4
0
1412
Autor
No_idea

Nejkrásnější a nejhlubší pocit jaký může člověk zažít je poznat tajemno. Albert Einstein

Na začátku chtěl prostě zkusit, jak věci fungují. Studoval 1. ročník odborné fyziky a plánoval si zvolit specializaci Teoretická fyzika a astrofyzika. Byl odmalička studijní typ, takže mu šla škola lehce a zbývalo mu ještě mnoho volného času. Když v roce 1998 nastupoval na fakultu, poprvé se setkal s Internetem a s operačním systémem Unix, který využívaly fakultní servry. Jako všichni studenti získal účet na Monocerovi - hlavním serveru katedry fyziky a také poprvé slyšel slovo hacker.

O Unixu nevěděl nic a o to větší to pro něj byla výzva. Programování měli v prváku povinné a v 2. semestru si navíc zapsal „Úvod do Unixu a Internetu“. Tady se ale naučil jen základní příkazy Unixu a vyslechl pár mlhavých legend o tom, jak obejít bespečnostní opatření. Daleko zajímavější materiály se daly najít na Internetu. Jejich problémem bylo, že popisovaly pouze aktivity po získání účtu. Přesněji řečeno bylo tu popsáno i jak získat účet na cizím serveru, ale většina metod byla nepoužitelná. Hádání hesel z příkazové řádky nebo pokus o přístup přes anonymní FTP server by možná vyšel před 5-ti lety, ale dnes to ani nestálo za pokus (přesto to Tomáš pár hodin zkoušel). Odchytit hesla, procházející nekódovaná přes ethernetový kabel byla elegantní metoda, ale jen pokud máte v dané síti přístup k ethernetové kartě, což Tomáš samozřejmě neměl. Hádání hesel přes port pro příjem pošty (POP3 port) zase vyžadovalo výchozí účet a použití svého fakultního účtu se Tomášovi zdálo příliš riskantní, stejně jako zkoušení bugů, popsaných na Internetu.

Problémy s přístupem k účtům Tomášovi komplikovaly život, dokud ho nenapadlo relativně nenáročné řešení: Nainstalovat na 1 z počítačů, odkud se logovali jeho kolegové, program, který ukládal znaky, zadané na klávesnici, do souboru. Na Internetu si zjistil, že takovéto programy se nazývají keyloggery, pár jich vyzkoušel a nejlepší z nich nainstaloval ve škole. Když poprvé vybíral soubor s uloženými znaky, byl pěkně nervózní. U vedlejšího počítače seděl nějaký diplomant, tvářil se znechuceně, že k počítačům pouští i ucha z prváku a měl neustále tendenci sledovat, co Tomáš právě dělá. Tomáš si roztřesenými prsty přehrál soubor na disketu. Nikdy v životě nezkoušel nic ukrást, ani ve škole neopisoval (nikdy nevěřil, že spolužáci umí látku lépe než on) a tak teprve teď zjistil, že v žádném případě není chladnokrevný typ. Tahle část hackerování se mu vůbec nelíbila. Rychle sbalil disketu a vymizel z učebny. Doma si na svém počítači prošel soubor a zjistil, že se má hesla ke 14-ti účtům na Monocerovi a 1 účtu na Elanor, serveru odborné biologie. Druhý den ráno (kolem 7. bývala počítačová učebna prázdná) si přišel zkusit nové účty. Než to udělal, nalogoval se jen tak pokusně na svůj účet a pomocí příkazu lastlog si zjistil, kdo byl ten namyšlený kolega ze včerejška. Nějaký Dan Weisser, login weis. „Tak se mi to líbí", usmál se Tomáš, protože Weisserovo heslo měl také (a hodlal ho využít). Odlogoval se a hned si heslo vyzkoušel. Neustále pokukoval ke dveřím, jestli někdo nejde. Ale vzduch byl čistý. Nalogoval se na Elanor a prošel si adresáře, ve kterých by mohla být zajímavá data. V adresáři /etc našel kopii souboru shadow, který obsahoval zakódovaná hesla. Soubor shadow měl sice nastavena přístupová práva tak, aby se nedal číst, ale jeho kopie byla volně přístupná. „Jak mohou nechat ten soubor jen tak nechráněný?", divil se Tomáš. Ale byl rok 1999 a server Elanor spravovali lidé, kteří měli hluboké znalosti biologie a jen velmi malé povědomí o Unixu. Stáhl si soubor FTP-kem na disketu, aby si doma mohl zkusit použít program na hádání hesel. Když odcházel od počítače, neustále se rozhlížel a na chodbě se musel hlídat, aby šel pomalu a klidně. Stále nedokázal pochopit, proč to bylo tak snadné a proč mu to tak lehce prošlo. Ale 1 věc věděl jistě: Bude s tím pokračovat...

Konec první části, pokračování příště.


No_idea
04. 09. 2002
Dát tip
Mám pocit, že problém je v tom, že pod stejnými pojmy vidíme naprosto jiné věci. Myslím si, že Tobě splývá pojem hacker a cracker. Hackerové jsou zkušení programátoři a teoretici, a systém a jeho bezpečnostní díry jsou pro ně výzvou. Hledají slabá místa, ale neškodí (někteří dokonce dávají avíza administrátorům - což v té době na přírodovědě nebylo tak od věci, protože administrátoři byli většinou utahaní PhD., kteří byli rádi, když server nějak chodil). Crackeři jsou daleko méně vymakaní jedinci, kteří se chtějí zviditelnit tím, že shazují servery, přeposílají poštu a dělají různý jiný chaos. Tomáš podle mě spíš kandiduje na hackera. Unix je pro něj něco jako výstup na horu K2, zatím je v základním táboře a chce zkusit, jestli zvládne celou cestu... Nemyslím si, že by byl sviňa tím že se někomu naloguje na účet ... to přece nikoho nepoškozuje. A s tím rizikem: Spousta lidí leze po horách, létá na rogalu a potápí se...takže riskují daleko více...a přitom to neznamená, že by museli mít IQ 90.

No_idea
02. 09. 2002
Dát tip
Re: Popelucha. "Na začátku chtěl prostě zkusit, jak věci fungují." A jaké ohavné činy? Nic nezničil, nikomu neublížil, jen chtěl vědět, jestli má na to dostat se dovnitř ... a jak daleko je schopen dojít.

Popelucha
02. 09. 2002
Dát tip
Mno jestli to vidíš takhle, tak je to pech. Dejme tomu, že si vzorný žák zkusí zahrát na trojského koně, ale normální by imho bylo toho nechat, jakmile zjistí, že to jde tak jednoduše. Člověk, který má aspoň trochu svědomí, se neloguje pod cizím heslem, jen proto, že může. Troufám si trvat na tom, že za tím musí být nějaká pohnutka, nebo, že jde o bezcharakterní sviňu a pak by stálo za to to v povídce zmínit. Když je někdo inteligentní student, nebude tohle dělat jen proto, aby si něco vyzkoušel. Riziko ztráty kreditu v případě odhalení tohoto trestného činu je značné a proto si myslím, že takhle bezdůvodně může riskovat jen člověk, který není tak inteligentní, jak plyne ze začátku povídky. howgh

Popelucha
31. 08. 2002
Dát tip
jojo, je to fajn, možná by stálo za to trochu vysvětlit, co vedlo mirka dušína k tak ohavným činům... ehm trochu psychologie postav nebo jak tomu řikají

No_idea
30. 08. 2002
Dát tip
No v dalším díle to ještě nedopadne :-) ... ale pak to dopadne ... ale zatím vím jen asi na sedmdesát pět procent jak. Ono by to mohlo skončit už v první části, ale já zatím moc neumím psát delší texty (ale učím se rychle).

clovrdik
30. 08. 2002
Dát tip
těším se na pokračování :-) zrčitě si ho přečtu; dej mi pak na něj avízo, kdybych náhodou zapomněl :-)

horák
30. 08. 2002
Dát tip
Připadá mi to až moc přeodbornělé, ale chytlo mě to a dokonce jsem se lekl, že už je konec. Pak jsem teprve zjistil, že je to na pokračování. Pošli mi avízo, až bude další díl.*

Danny
30. 08. 2002
Dát tip
pěkný, pokračuj...*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru