Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyřizování pozůstalosti

Výběr: Lyryk, Monty_Python
05. 09. 2002
15
0
3008
Autor
unseen

 

 Povinné slzy už dávno oschly, otravní smuteční hosté byli konečně pryč a tak bylo možno přistoupit ke skutečně závažným věcem.

 „Dá si někdo kávu?“ otázala se Marie, družka zesnulého. Kávu si nedal nikdo. Všichni přítomní se vpíjeli očima do tmavě hnědých kožených desek ležících na stole před advokátem Beránkem. Ten ještě chvíli vychutnával sladkost dočasné důležitosti vlastní osoby, načež desky otevřel a vyndal z nich zažloutlou zapečetěnou obálku.

 Rozlomil pečeť a v místnosti zavládlo mlčení. Advokát si po chvilce odkašlal. Nadechl se. A začal číst závěť.

 

 „Já, Antonín Kalch, dle lékařských posudků duševně zcela zdráv, při plném vědomí prohlašuji následující:

 Veškerý můj majetek ať je spálen, spolu s mým domem a vozem. Také chata nechť lehne popelem, který bude poté, stejně jako popel můj a veškerého mého hmotného vlastnictví, rozprášen do všech světových stran.“

 

 Advokát se rozhlédl po pozůstalých jejichž tváře byly protaženy úžasem natolik, až se téměř bradami dotýkaly podlahy. On sám se mohl cítit touto katastrofou nedotčen, neboť patřilo k jeho dobrým zvykům vybírat poplatky za své služby v případech pozůstalostí předem. Proto se jen neznatelně usmál a pokračoval ve čtení.

 

 „Svému bratru, Mojmíru Kalchovi, který mi celý život záviděl vše, co jsem měl, odkazuji mou křivici a mé migrény.“

 

 Mojmír Kalch, člověk atletické postavy a veskrze zdravého vzezření, se náhle zkroutil k levé straně, zaúpěl, oběma rukama se chytil za hlavu a za nepřetržitého sténání se na židli začal kývat dopředu a zpět.

 Polovina osazenstva místnosti to zpočátku považovala za nemístný, druhá polovina za zdařilý žert. S každou další vteřinou se však Mojmírovo utrpení stávalo uvěřitelnějším a všichni očividně znejistěli. Do páně Kalchova skučení se opět ozvala Beránkův slova:

 

 „Můj syn Jan, mající pro osoby starší čtyřiceti let jen slova opovržení a výsměch, zdědí mou pleš.“

 

 Pozornost ostatních se obrátila k Janovi, ten vyděšeně strnul a čekal. Po několika okamžicích vytřeštil oči na prameny vlasů, které se začaly snášet na jeho ramena, ruce a klín. Ve chvilce seděl na místě mladého muže s dlouhými kadeřemi muž stále ještě mladý, avšak s hlavou až na řídký pruh vlasů spojující obě uši dokonale holou.

 

 Vypukla všeobecná vřava. Židle padaly na zem, ti, kteří na nich seděli, se jeden přes druhého tlačili ke dveřím místnosti a nadávali, křičeli, kleli. Do tohoto sonického pekla se mísil stále sílící hlas advokáta Beránka. Jak předčítal další a další odstavce závěti, hned někomu vypadaly zuby, hned někdo začal napadat na jednu nohu a další na své cestě pryč do všeho vrážel připraven o většinu zraku.

 Když byla vyčerpána tělesná postižení, rozdělil Beránek ještě zlé sny, obavy a strachy. Úprk pozůstalých se ukázal zcela zbytečným, protože každá jednotlivá část dědictví si našla svého majitele, ať již bezmocně ležel, či ze všech sil utíkal.

 

 Ve chvíli, kdy právník dočetl poslední větu, obraz zkázy byl téměř dokonalý. Šokovaní plačící lidé, zpřevrhaný nábytek, rozbité sklenice.

 Advokát si povzdechl, složil list papíru se závětí a vsunul jej zpět do obálky. Tu vložil do desek, které následně uschoval ve své aktovce z jemné hnědé kůže. Vstal od stolu a začal se poklepávat po kapsách obleku, až konečně našel stříbrný plynový zapalovač. Škrtl a modrý plamen vyskočil bez nejmenšího zaváhání. Beránek jej přiložil k okraji hedvábného ubrusu a počkal, až látka chytne. Pak sebral ze stolu láhev vodky a ubrus jí polil. Zbytek alkoholu vylil na závěsy u okna. Když láhev  vyprázdnil, závěsy podpálil také. Poté se klidným krokem odebral k autu, nasedl a odjel.


Petula
24. 10. 2002
Dát tip
Geniální magořina... To je fakt dobrej nápad a má to délku přesna akorát!!!

░▒▓~_~▓▒░
«*»


Gomer
14. 09. 2002
Dát tip
zábavné, ale docela prvoplánové. Dobře napsané (po řemeslné stránce).

unseen
09. 09. 2002
Dát tip
Plně se s tvým názorem ztotožňuju, Monty, já když videěl, jak se perou o moji pozůstalost, vletěl jsem mezi ně a rozdal takovejch záhlavců, že se až divili :o)=

unseen
09. 09. 2002
Dát tip
Sonatina: Zaplaťpánbůh!!!! :o))))))))))))))))))))

Jo, myslím, že tahle varianta závěti je někdy jediná možná... pozůstalí umí být vskutku pěkné bestie, křivici a oheň na ně! :o) Skvělá povídka. *

zoo
06. 09. 2002
Dát tip
Příjemnej kousek, unseeínku. :- )))

unseen
06. 09. 2002
Dát tip
horák: Olalala, díky, potěšilo. sova: No a to překvapení, když dostane to, co nečekal a nechtěl :o))) Gael: Pointa shořela spolu s domem, je mi líto :o) zoo. jenom kousek? No co se dá dělat, vynasnažím se, aby to příště bylo příjemný celý :o))

Lyryk
06. 09. 2002
Dát tip
dokonalé!!!

Emily
06. 09. 2002
Dát tip
*T

Duf
06. 09. 2002
Dát tip
Jaj, hned bych si taky nějakou závěť napsal. T*

Annika
06. 09. 2002
Dát tip
teda, moc sa pacilo t******

Buddha
06. 09. 2002
Dát tip
Perfektní*

Print
05. 09. 2002
Dát tip
Všechny tvé povídky si musím přečíst v klidu, který si brzy navodím!:-) Já se vrátím!!!:-) *!

unseen
05. 09. 2002
Dát tip
Hele, Printíku, ty buď tipuješ na blind nebo čteš neskutečně rychle :o)))

Print
05. 09. 2002
Dát tip
Mám kurs rychločtení!:-) Součást mý profese!:-)

Armand
05. 09. 2002
Dát tip
bravurní závěť! :))) ******************************** !

unseen
05. 09. 2002
Dát tip
Nebuj se nic, Armande, taky si na tebe vzpomenu :o)))))

Armand
05. 09. 2002
Dát tip
Doufám že ne :) ... to bych musel jít za doktorem, jehož klanová příslušnost se mi dost příčí...

jazz
05. 09. 2002
Dát tip
huh.......síla....*t

Merle
05. 09. 2002
Dát tip
eréč piloš neméč, huňáč scépeň kámoš :)

horák
05. 09. 2002
Dát tip
Počteníčko ...* fakt je to radost číst - teď samozřejmě nemyslím na obsah, ale na provedení.

suva
05. 09. 2002
Dát tip
prima a kdyby se všichni drželi příkladu toho kachlíka, to by byl na světě ráj - představte si to, jak nikdo od nikoho nic nečeká... :c)))*****

Gael
05. 09. 2002
Dát tip
Hezky sepsáno, trochu mi chybí pointa na závěr, ale na druhou stranu, díky za prostor pro mou fantazii...

Gael
05. 09. 2002
Dát tip
Hezky sepsáno, trochu mi chybí pointa na závěr, ale na druhou stranu, díky za prostor pro mou fantazii...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru