Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

RUKOVĚŤ AUTORA ANONYMNÍCH DOPISŮ

30. 09. 2002
4
0
2741

Píšete anonymní dopisy? A píšete je opravdu kvalitně? Pokud se chcete zlepšit, určitě si přečtěte tento humorný návod...

Vy, kteří vyznáváte umění z nejkrásnějších, dopisův anonymních psaní, poslyšte mé rady, kterak takový dopis sepsati a patřičným účinkem na čtenáře jej vybaviti.

Pište vždy s chutí a nenechte se odraditi nemilými překvapeními, kterými skládání dopisů anonymních, narozdíl od psaní dopisů tuctových, oplývá. I já byl ve svých začátcích velmi rozladěn, že se mi po celý měsíc nedostalo nižádné odpovědi, ačkoliv psal jsem třikrát denně, vždy před jídlem, po jednom anonymním dopisu... Až po uplynutí měsíce dalšího přišla mi první odpověď, ale i četník s ní ramenatý a povoláním k soudnímu stání opatřený, neboť z roztržitosti jsem anonymní dopis nejen podepsal, ale společně se zpáteční adresou ho odeslal! A právě proto abych vás, bratry v psaní neviditelné, před tímtéž osudem uchránil, sestavuji tuto rukověť a věřím, že si jí hleděti budete, neboť jinak ještě mnohý peníz na úplatcích soudcům a četníkům vyplýtváte a věru se řádně zapotíte, než původního adresáta za mříže dostanete...

Proto mějte vždy na paměti, že jméno své ani svých nejbližších nesmíte nikdy prozradit! Datum oželte a místo zatloukejte. Osobě obeslané rázně tykejte a v oslovení vždy alespoň jedno zvíře domácí užijte, neboť ono je branou, kterou do vašeho světa čtenář vstupuje. Dopis co nejdůkladněji promyslete a urážku za urážkou umně naklaďte, kterak jen spisovatelé velicí a politici bravurně činí. Vlastní rukou jej však nikdy nepište, nýbrž z novin a žurnálů písmenka pestrobarevná a lepotvará vystříhejte a klihem poctivým (recepis na něj v příloze udávám) je na čistý arch přilepte. Po čase sami seznáte, že lepší je písmenka dopředu shromažďovati, aby bylo lze z většího množství vybírati a v souladu s pravidly estetickými je k sobě kupiti. Talent výtvarný v sobě soustavně posilovati je radno bujným navštěvováním galerií, neboť také obrazy ducha povznášejí a novou inspirací jako strdím jeho roh hojnosti naplňují.

Účinek dopisu nejvíce pokazí chyby stylistické a pravopisné, jakož i slovní zásoby chudoba, proto soustavně do pravidel řeči české nakukujte, slovníky hyřte a encyklopedie naučné vždy po ruce mějte, aby se i na procházkách parkem vaše závity mozkové jako pupeny v květy myšlenek rozvíjely. Úspěšný tvůrce dopisů anonymních musí být košatou zahradou vědění. Musí znát vše o každém, ale sám zůstat nepoznán. Musí lstivostí připomínat lišku a jednáním dravce čili predátora. Jako osamělý vlk nesmí se nikomu se svou zálibou svěřit a své znalosti nesmí nikdy v cizí prospěch využít!

Těžká je cesta k dokonalosti a mnozí bratři selhali nebo byli odhaleni. Však půjdete-li ve stopách mých důsledně a o poznatky získané jako o poslední večeři s ostatními se rozdělíte, jistě dojdete ještě dál než já, první učitel mezi nezpoznanými...

Je mi smutno, když vidím, jak hrdinný národ český, kdysi tak psaním anonymů proslulý, pomalu na druhou příčku na světě se propadá a v absolutních číslech v počtu anonymů v běžném roce odeslaných mu velkolepá Čína šlape na paty.

Ve jménu Karla Sabiny a chrabrých rytířů padesátých let, zasedněte zpět ke svým psacím stolům a čiňte se, neboť ve vás je budoucnost této země.

NN - autor je pilným dopisovatelem mnoha redakcí...


Pisces
18. 09. 2004
Dát tip
No, anonymní dopisy jsem naposledy posílala na základce v pětce :) A třeba se k nim jednou vrátím...fajn návod.

horák
02. 10. 2002
Dát tip
Paráda - jednou jsem anonymní dopis poslal holce - a přesně znám tu prázdnotu čekání, že třeba odpoví, byť stejně anonymně.*

zajimavy jazyk (ne prekrasleny a ne chudy)

gd
01. 10. 2002
Dát tip
nic moc.

Krytyk
30. 09. 2002
Dát tip
nic tomu nelze vytknout, ničím se nelze nadchnout, však úsměv vyvolaný občas na rtících mrzne .-)

Endif
30. 09. 2002
Dát tip
* cestou z práce si půjdu koupit nůžky :)

djPes
30. 09. 2002
Dát tip
Budu se tim ridit...

Algaranna
30. 09. 2002
Dát tip
:-)))

Katerina
30. 09. 2002
Dát tip
:-))) ale ja uz prupravu mam: Zdena Frybova - 'Nedele jako stvorena pro vrazdu'

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru