Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přes lásky překážky

04. 10. 2002
29
0
4114
Autor
StvN

 

Znáte ten typ lidí, které byste raději viděli zavřené ve vězení nebo v blázinci? Lidi, se kterými vás okolnosti neustále dávají dohromady a vy s tím nemůžete nic dělat. Tváříte se, že je máte rádi. Když vás vezmou kolem ramen a s opileckým úsměvem vás nazývají kamarády, tak se snažíte projevit co nejméně odporu a raději, přese všechnu vaši upřímnost, opětujete objetí a přistoupíte na hru. Bojíte se jich. I když je jasné, že vám přímo nechtějí ublížit, říkáte si, je lepší si je nerozhněvat.

 

Jednoho takového jsem znal. Dnes konečně mohu vypovědět, jak nás trápil. Věřím, že to nebyl jen můj pocit. Tvářili jsme se jako přátelé. Bylo lepší mít ho na své straně. Foton byl přesně ten typ člověka, který byl tak akorát nebezpečný. Mohl si dělat, co chtěl, ale nikdy to nebylo dost na to, aby stálo za to, dát ho zavřít. Ve skutečnosti by se nikdo z nás neodvážil proti němu svědčit.

 

Byl to pokrytec. Když mě kdysi v návalu vzteku málem uškrtil vlastní kravatou, žádal mě, abych to neříkal jeho přítelkyni. Přemlouval mě a prosil asi hodinu. Když jsem trval na svém, nebo jsem dával neutrální odpovědi, málem jsem ho neuváženě znovu vyprovokoval. Já hlupák. To jsem ho zatím neznal moc dobře. Později jsem si již netroufal, porážet jej v kartách. Bylo to životu nebezpečné.

 

Člověk to byl déle než polovinu života navztekaný na vše živé. Například jednou v létě. Stanovali jsme na břehu Lužnice. Asi šest lidí. Převážně zkušení vodáci a trempové. Foton si usmyslel, že rozdělá oheň. Říkal mi, že to umí bez papíru a bez zápalek. Chvástal se, samozřejmě. Řekl jsem mu, že to chci vidět. Hned jsem si ale uvědomil, do čeho jsem se zase namočil. Foton si našel dva veliké kameny. Sesbíral kůru a jehličí, a že vykřesá oheň. Když jsem ho pozoroval, přemýšlel jsem, jak mu nenápadně poradit. Občas, když se mu něco povedlo, měl takovou radost, že jsem si i já chvíli myslel, že je úplně normální. Chtěl jsem, aby byl v rozdělávání úspěšný. Když šel hledat březovou kůru, podstrčil jsem mu místo jeho velikých kamenů dva menší křemeny. Také jsem našel hrst suché trávy. Říkal jsem si, že by to mohlo stačit. Když se Foton vrátil s malou břízkou, která měla ještě zelené listy a byla vytržená i s kořeny, věděl jsem, že bude zle. Nejdříve ze všeho na mě začal řvát, co si dovoluju, když mu beru jeho kameny. Říkal jsem, že mu je někdo musel nechtěně odkopnout, tak jsem mu našel dva podobné. Vzal to, ale mračil se. Sednul jsem si o kus dál. Abych stihnul včas utéct, kdyby náhodou.

 

Zkoušel to asi deset minut. Občas se mu podařilo zajiskřit, ale většinou do sebe těmi kameny mlátil kolmo. Když jsem se mu snažil poradit. Rozzuřil se, že za to můžou kameny co jsem mu podstrčil. Prý schválně, abych ho zesměšnil. Hodil je po mně ve chvíli, kdy jsem se zvedal k útěku. Jedním mě trefil přímo do kolene a druhým do břicha. Zůstal jsem ležet.

 

Zatímco mě jeho a má přítelkyně ošetřovaly, našel si Foton v řece další dva kameny a zkoušel to dál. Samozřejmě nic nevykřesal. Akorát si omlátil prsty. Řval, že za to může řeka, protože je omyla tak, aby neměly žádné ostré hrany, kterými by se dalo křesat. Proto házel kameny ze břehu do vody tak dlouho, dokud neulovil rybu. Nikdy bych nevěřil, že je to možné. Byla docela veliká. Okoun snad. Přihlíželi jsme tomu, co dělá, ale nikdo nebyl schopen mu v tom zabránit. Vzal nůž a celou rybu rozřezal. Nejdřív na půl. Potom na čtvrtiny, na osminy, až jí rozcupoval na prach. Naštěstí z toho byl tak vyčerpán, že usnul. Zkrvavenýma a zalepenýma rukama si podložil hlavu a spal jako nemluvně.

 

A o takovém člověku já chci vyprávět. Nebyl to masový vrah, ani válečný zločinec, nebo kanibal. Nebyl hoden větší pozornosti médií. Přesto si myslím, že to, co udělal, bylo strašné. Jeho činy zasáhly jen nejbližší přátele, ale já si myslím, že jejich podstata je dalekosáhlejší.

 

Vše začalo nevinně. Jak tomu obyčejně u Fotona bylo. Jednoho dne se své přítelkyně zeptal: ?Jarko? Miluješ mě??

?Ale samozřejmě,? odvětila s láskou.

?Jak tomu můžu věřit?? zeptal se zcela vážně.

?Jak to jako myslíš? Prostě tě miluju.?

Když se nad tím zpětně zamyslím, říkám si, že tomu nemohla zabránit. Ať by řekla cokoliv.

?Tak jak to říkám. Jak ti můžu věřit, že říkáš pravdu. To máš teď všude. Karel v hospodě to říkal. Lidi se na tebe smějou, ale pak ti klidně píchnou kudlu do zad.?

?To jako myslíš, že tě chci zabít?? Byla naštvaná.

?Ne, to ne. Ty to nechápeš. Prostě, jak mám vědět, že mě jednou neopustíš? Jak mám poznat, že mluvíš pravdu, když říkáš, že mně miluješ??

?Jak ti to mám ještě dokázat? Žiju s tebou. Vařim ti, peru a uklízim. Spim s tebou. Prostě tě miluju. Mně je to jasný.?

?Ale mně ne.? Tím rozhovor pro dnešek skončil. Jarka to přešla, jako další Fotonův výstřelek a dál na to nemyslela. Ale Fotona to nepustilo.

 

Další den přišel trochu navátej a hned ode dveří se rozkřičel.

?Ty lhářko. Jak jsi mi to mohla udělat? Víš, že nesnášim, když mi někdo lže.?

Jarka samozřejmě nemohla tušit, o čem jde řeč. Foton ji ani ke slovu nepustil. Zastoupil jí dveře a uvěznil ji v kuchyni.

?Ověřil jsem si to.?

?Co??

?Ověřil jsem si, jestli mě miluješ.?

?Jak? To...?

?Nemluv. Tady už nemáš žádný právo mluvit. Jestli jde o mě. Tak nemáš už vůbec žádný práva.?

Jarka věděla, že tohle neskončí dobře. Do očí se jí draly slzy. Slzy smutku.

?Byl jsem si vsadit. A co si myslíš? Hned napoprvý jsem vyhrál. Vidíš?? Před očima jí mával papírovou pětistovkou. ?Pětset patnáct korun. Drobný mám ještě v kapse. To je cena tvý lásky.?

Jarka pořád ničemu nerozuměla, ale smutek nad ní zvítězil ve vší síle. Schoulila se do kouta a brečela.

?Dívej se na mě.? Foton ji zvednul a jednou rukou ji držel vstoje. ?Vidíš?? Mával pořád pětistovkou. ?Nikdy jsem si nevsadil. Ale dnes to posloužilo jako důkaz. Hned napoprvé jsem vyhrál?

 

Když se Jarka probrala s komatu, navštívil jsem ji. Všechno mi vypověděla. Mlátil jí. Smýkal s ní po kuchyni. Nadával do lhářek a zrádkyň. Zradila jeho lásku. Když už se nemohla ani hýbat. Ani sedět na zemi. Vzal jí pravou ruku a dlaň jí položil na stůl. Největším kuchyňským nožem jí z malíčku odřízl půl nehtu. Potom celý článek prstu. Pokračoval dál a stále opakoval: ?Štěstí ve hře. Štěstí ve hře...?


StvN
28. 11. 2004
Dát tip
Možná je to nevěrohodný pro tebe, ale ne tak už to pro přímé účastníky. Třeba nepochopíš, jak takovej chlap může mít tak skvělou holku, ale je to tak. Krutá realita.

Dent
28. 11. 2004
Dát tip
máš pravdu, nepochopím už jsem řekl, že lidi jsou různí a já takové, keří by toto chování akceptovali neznám. Povídky logicky konfrontuji s vlastní zkušeností - nebo jsou nějaká jiná měřítka věrohodnosti?

StvN
28. 11. 2004
Dát tip
Já to taky nezažil a věrohodný mi to přijde. Staší nahlédnout trochu z výšky, objektivě, řekl bych.

Dent
28. 11. 2004
Dát tip
objektivita neexistuje. Ať už nahlížíš odkudkoliv, vždycky budeš mít vlastní zážitky přes který to filtruješ

Dent
28. 11. 2004
Dát tip
kdyby to tobě nepřišlo věrohodný, asi bys to nepsal a nepodával jako obraz reality

StvN
28. 11. 2004
Dát tip
O tomhle se asi nemá smysl bavit. Objektivita samosebou existuje. Pokud se chceš hádat, doporučuju si přečíst třeba Kanta, ale je hloupost říct jen tak po snídani, hele já myslim že objektivita neexistuje, když ses nad tim sám ani nezamyslel. A jestli ano, pak asi nedokonale a takovej Kant a jemu podobní pánové by ti mohl pomoct.

Dent
28. 11. 2004
Dát tip
máš pravdu v tom, že nemá smysl se o tom bavit, ani nehodlám. O existenci objektivity jsem mluvil s nadsázkou a v kontextu možnosti posouzení věrohodnosti povídky( asi dělám chybu, že nepoužívám smaily). Jestli máš k tomu něco říct, klidně můžeš, jsem schopen argumentovat. Věty...jen tak plácáš, nepřemýšlíš o tom, přečti si Kanta..pro mě argument nejsou. Vím co říkám a E. Kanta do značné míry znám hezký den

StvN
28. 11. 2004
Dát tip
To tvoje "objektivita neexistuje" je taky skvělý tvrzení, co si budem povídat. Takový soudy rád nemám, proto jsem řekl, co jsem řekl.

Dent
28. 11. 2004
Dát tip
tu svoji neexistující objektivitu jsem doufám vysvětlil. Asi jsem tam měl dát smajla, lidi jsou na to zvyklí... Toto je fakt na delší debatu a já nemám chuť ani čas to řešit. prostě nevěřím tomu, že potom co tě někdo přiškrtí kravatou, s ním pojedeš na vodu a tam budeš dělat vše pro to, aby sis "aspoň na chvíli o něm mohl myslet, že je úplně normální." Nesedí mi to tam, pokud máš jiný názor, máš na něj právo...

StvN
28. 11. 2004
Dát tip
Pokud se umíš správně česky vyjádřit, pokud nebudeš neuváženě psát hovadiny, pak žádní smajlíci nejsou třeba.

Dent
28. 11. 2004
Dát tip
Nech laskavě toho napadání. Odpovídal jsem na tvou poznámku, že se stačí podívat objektivně. Když jsem řekl že objektivnost neexistuje, bylo to zase jen v rámci reakce na tebe. Vyjádřil jsem se správně, žes to nepochopil není můj problém.Smajlíci jsou jenom berlička, pomocí které se dá zabránit hádání se o slovíčka, což právě předvádíš.

StvN
28. 11. 2004
Dát tip
Ovšem, jsem debil a jenom tu se mnou ztrácíš čas. Možná by ses měl jít věnovat někomu, kdo si před tebou sedne na prdel. Udělal jsi chybu, napsal jsi kravinu ( objektivita neexistuje - ta slova mají jasný význam nehledě na smajlíky ) a nejsi schopen si to připustit a ještě se to snažíš hodit na mě. Proč se mě snažíš přechytračit? Proč odvádíš řeč? Vždyť o nic nejde. Já nemám nejmenší zájem tě zesměšňovat.

Dent
28. 11. 2004
Dát tip
neřekl jsem že jsi debil, nesnažím se tě přechytračit a proti tobě vůbec nic nemám.Ta slova mají jasný význam, pokud jsou vytržená z kontextu. Něco mi říká, že se asi neshodneme a upřímně, je mi to jedno. Nejsem si vědom, že bych někde odváděl řeč, vždycky sem reagoval na tebe. Jestli ti připadá, že se tě pokouším zesměšnit, je mi to líto.

StvN
28. 11. 2004
Dát tip
Dobře. Tak se příště snaž vyjadřovat celými větami a bude líp.

Dent
28. 11. 2004
Dát tip
OK. Když nebudeš bazírovat na bezvýznamných detailech, nebudem mít problém. Měj se fajn.

Dent
27. 11. 2004
Dát tip
Obecný úvod - konkrétní případy z minulosti - řízný, vygradovaný závěr. Vděčný schéma, když je dobře napsaný, funguje. U tebe funguje. Přesto mi tam pár věcí přijde nevěrohodných (takový člověk by neměl se svou povahou takové přátele, proč by ho ksakru na tu vodu s sebou brali?), jsou to ale detaily nekazící výsledný dojem. Koneckonců lidi jsou různí. Nejsilnější moment je ta ryba, je to strašně sdělný a působivý, ušetřil sis tím hodně dalšího vysvětlování.

Empty
13. 11. 2004
Dát tip
Tak tohle je iné kafe! To už se mi líbilo víc. Jenom na mě ta povídka působí dost reálně a připadá mi velmi nepravděpodobné, aby si sebevětší magor ověřoval lásku tímhle způsobem, ale jinak pěkné

Alojs
12. 10. 2004
Dát tip
Podle názvu jsem čekal něco zcela jiného, ale to neznamená, že by mě to dílko neoslovilo. Úvod je dobrej, brilantní a ftipný (snad vědomě - křesání jiskry mě sympaticky vzalo), hlavní problematika příběhu by si možná zasloužila nějaký ten dialog navíc (ale to ber s rezervou, sám víš, jak se vyžívám v sáhodlouhých rozhovorech) a pointa... tedy závěr... rázný, úderný a jednoznačný... vyrazilo mi to dech... tip

StvN
12. 10. 2004
Dát tip
Kluku, tvá kritika mi něco říká, takže díky a zdar.

Tragicus
02. 05. 2004
Dát tip
nastesti jsem takoveho cloveka nepoznal... myslim, ze takovy clovek za to nemuze... ma to vrozene, a ze se nekomu neco stane, je chyba okoli... dobre jsi to vykreslil :

Kačírek
08. 02. 2004
Dát tip
magor, to je fakt tak na chládek nebo blázinec :o)

sgt_Hakon
21. 12. 2003
Dát tip
tohle je síla!!! thrilleróvej konec, ale máš tam neshodu... nikdy neudělal nic za co by ho zavřeli.. a pak jí uřezává články prstů.... jinak ale TIP

Wries
21. 12. 2003
Dát tip
Hodne drsnej pribeh. Myslim si, ze kazdej sme potkali nejakeho Fotona. nemusi to bejt ani nutne on, cas do casu se schovava v mnoha lidech. Pribeh mnou otrasl, ale at hledam, jak hledam, nevidim pouceni. A ja ho hledam vsude. Preci se silne zapsal, tak kde je ma skusenost? Nahody neexistuji, asi tento silny zazitek pouziju pozdeji. Kazdopadne smekam klobouk.

StvN
21. 12. 2003
Dát tip
Poučení? Co takhle z chyb postav (vypravěč, Jarka)?

Abyss
17. 12. 2003
Dát tip
hmmmmmm.... zajimavy....

Ighor
15. 12. 2003
Dát tip
Doufám, doufám. To by mě příliš nepotěšilo...

Ighor
14. 12. 2003
Dát tip
Je to dobrý. Zdá se mi Foton trochu přehnaně natroublej a sadistickej, ale třeba (někdy) by se to klidně mohlo stát ale máš můj tip

StvN
14. 12. 2003
Dát tip
Doufej, že se to nestane tobě.

Modona
24. 08. 2003
Dát tip
Asi tak nějak:-)

StvN
24. 08. 2003
Dát tip
S tim ti nepomůžu, ale mám takovej pocit, že chápeš hodně po svým.

StvN
23. 08. 2003
Dát tip
Takže asi neguju, jestli chápu správně. A to tě dělá starosti.

Modona
22. 08. 2003
Dát tip
Měla jsem dojem, že už jsem to někam psala, tedy, že jsem psala, že asi neumím reagovat správně na negace:-( nevím si s tím rady.

StvN
22. 08. 2003
Dát tip
Na negace? Jako negativní kritiky?

Modona
22. 08. 2003
Dát tip
Ne, nemyslím negativní kritiky, meyslím negace, jako negovat cokoliv.

StvN
21. 08. 2003
Dát tip
Kupodivu.

Modona
21. 08. 2003
Dát tip
Jako kupovidnu, že mě vůbec něco překvapuje?

StvN
21. 08. 2003
Dát tip
Čekalas něco jinýho. Musíš být zklamaná.

Modona
20. 08. 2003
Dát tip
Jsi brilantní vypravěč, překvapilo mě to:-)*

StvN
13. 07. 2003
Dát tip
Viď....

Katčenka
06. 07. 2003
Dát tip
No ty vole... t*

cilka
31. 05. 2003
Dát tip
*

UfoTofu
27. 05. 2003
Dát tip
Hustý

j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
Ten závěr možná zbytečně drsný... Na druhou stranu takoví psychouši fakt jsou, tak proč o nich nenapsat... Jo, je to hodně dobrý... Jsi vůbec ten samej člověk, co napsal ty... jakej je slušnej výraz pro písofšit?

j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
Jo a na otázku z dílka - jednoho takovýho jsem znal, dokonce jsem vedle něj seděl dva roky v lavici... No a pak se odstěhoval do USA, však tam se ztratí...

StvN
03. 05. 2003
Dát tip
- jsem ten stejnej, akorát se víc směju

j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
Před touto odpovědí se skláním :)...

StvN
03. 05. 2003
Dát tip
- nevim proč jsem si vzpomněl na přelez, přeskoč, nepodlez....teda podlézt můžeš, ale musíš se zase narovnat

Element
03. 05. 2003
Dát tip
Zvlášť pasáž od vody se mi zamlouvá. Celkově tip.

j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
I neboj, to já se zase narovnám, v předklonu mco dlouho nevydržím :)...

j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
A moc už vůbec ne :)))...

Lowlander
21. 04. 2003
Dát tip
Klobouk dolů... jednoduchý, ale úderný :o) Tip*

StvN
20. 04. 2003
Dát tip
- napsaný je to odporně, ale tý krásy kolem....ňam

Naja
19. 04. 2003
Dát tip
Je to napsany krasne, ale jima me odpor... Fuj!!!!

StvN
17. 04. 2003
Dát tip
- proč děláš, že to nechápeš? Přece o ten úvod jde, každý slovo má svý místo, jde o vykreslení postavy, kdybych tam nechal jen tu poslední příhodu, nikdy by to nevyznělo takhle reálně.

Já to fakt nechápu. Prostě bych to neprezentovala, jako úvod. Jako něco, co tam nepatří :-)

Berenice
17. 04. 2003
Dát tip
ty jo... to je fakt sila... ak je to pravda, tak je to strasne.... ak je to poviedka, tak je to genialne strasne:)

StvN
17. 04. 2003
Dát tip
- geniálně strašné

Berenice
17. 04. 2003
Dát tip
tak potom si genialny:))))

StvN
17. 04. 2003
Dát tip
- geniální je ten, kdo génia pozná v někom jiném

StvN
16. 04. 2003
Dát tip
- jde o pointu, celej zbytek je jen úvod

Jo, už mě taky napadlo napsat něco ve velikosti haiku a před tim třicetistránkovej úvod :-)))

Je to dobře napsaný, docela, přijde mi, že úvod je delší, než to vyprávění, o který jde :-) no, nicméně jsem to přečetla celý a to o něčem svědčí :-)

StvN
24. 03. 2003
Dát tip
Já znám všehovšudy jednoho a to ještě jenom z doslechu.

nin
24. 03. 2003
Dát tip
já taky z doslechu, ale podle všeho je to zajímavej týpek. vsadila bych se fakt, že je to ten samej...

StvN
24. 03. 2003
Dát tip
Neni. Tahle povídka je smyšlená. Foton je sice přezdívka člověka, kterým jsem se nechal inspirovat, ale to je asi vše co mají společného.

nin
24. 03. 2003
Dát tip
já jsem četla, cos psal výše - a "můj" Foton by taky tohle neudělal, jen jsem chtěla říct, že zřejmě známe z doslechu toho samýho, protože pochybuju, že by bylo víc magorů s přezdívkou Foton...

nin
21. 03. 2003
Dát tip
Já vim akorát o jednom Fotonovi a ten je asi teď fakt zavřenej v pakárně... moc lidí s takovou přezdívkou nejni, řekla bych... dílko *

StvN
08. 03. 2003
Dát tip
Na Fotony pozor, jeden nikdy neví, kde se objeví.

StvN
29. 01. 2003
Dát tip
Jasně. Jen čti dál.

Nostradamus
25. 01. 2003
Dát tip
Drsno drsná a v konci zvláště. Bohužel i takoví jsou. S tím bláznem si nic nezačínej, zazpívala by Rottrová. Ale další povídku klidně načni, rád si ji zase přečtu.

StvN
07. 01. 2003
Dát tip
Klíd. Ligeia - tohle je povídka víc než jsou povídkami tuny jiných útvarů na písmáku pod pojmem povídka schovaných. A chci, abyste se přestali hádat. Napíšu ti co si myslim já a doufám, že mě rozumě vyvedeš z omylu. Podle mě jseš ty a Miss_Armagedon naštvaný na mý kritiky, tomu se nedivim, tak jste si vybrali mé jedno dílo, které má nejvíc tipů, říkali jste si, asi je nejlepší, tak mu to pěkně sjedem. Jenže jste svou kritikou obě zcela mimo mísu. Tahle rádoby msta je směšná. A vaše rady? Uber drastičnosti a bude to vynikající. - jo a vyleze mi z toho romantika, je to jako chtít z čokolády ubrat cukru, všichni víme jak to dopadá. Nikomu nemusíš vysvětlovat, že to znáš moc dobře, nikdo si nemyslí že ne, právě proto v díle nic neřeším. Ukazuju prostě skutečnost, v jistém světle samozřejmě. Tuhle mi jeden vzdělanej žurnalista řekl, že se mu moje povídka nelíbila proto, že když jednu postavu pojmenoval Jarin, zdálo se mu, že paroduju nějakýho Ivanhoa? Jenom jménem, chápete to? Jestli jsou mý kritiky stejně směšný, tak se omlouvám a vyzívám vás, abyste mě usměrnili.

StvN
07. 01. 2003
Dát tip
Jsi velká spisovatelka, a určitě i velká čtenářka. A taky jsi průhledná jako sklo. Uvidíme co napíšeš.

StvN
07. 01. 2003
Dát tip
Tak jsem to nemyslel.

StvN
07. 01. 2003
Dát tip
A víš proč?

StvN
07. 01. 2003
Dát tip
Tedy proč?

Helga
07. 01. 2003
Dát tip
Howgh.

Helga
06. 01. 2003
Dát tip
Ligeia: Já o ničem nekáži, jen komentuji. A nemyslela jsem esej jako takovou, to zajisté nepopírám, že je útvar známý, ale měla jsem na mysli přímo esej v románu či román v eseji, což je věc užívaná v modernismu. Tak jen že může být román psán jako esej a je to stále román, to samé může být i s povídkou. Zase bych to ale neořeháněla, nemyslím si, že tahle povídka je toho příklad. Jen jsi mě tak trochu vyprovokovala...

Kandelabr
05. 01. 2003
Dát tip
líbilo, líbilo...magorů je plný svět ale asi víc než ta pointa se mi líbila ta předehra s ohněm a rybou...

StvN
05. 01. 2003
Dát tip
Pointa se dala čekat. Ta ryba ne.

Wopi
04. 01. 2003
Dát tip
Ligeia: kdes přišla k tomu názoru, že dílo má nabízet řešení? Síla téhle povídky je právě v tom, že je jaká je, bez řešení. :)

Semeno
04. 01. 2003
Dát tip
...já budu jenom tiše poslouchat, jestli můžu...

Zbytečně přehnané, ale dobrý nápad. Podobní lidi skutečně existujou, ale svoji agresi neprojevují tak brutálně a veřejně. Jarku vážně nechápu. Uber drastičnosti a bude to vynikající. Někdy je méně více.

StvN
03. 01. 2003
Dát tip
Semeno - promiň, nechtěl jsem Ti kazit chuť Miss_Armegedon - zbytečně přehnané? - to máš v životě kliku, ale na tom neni přehnanýho absolutně nic a musim říct, že svoji agresi projevují veřejně a mnohdy brutálněji, ale dobře, že s tím nemáš zkušenosti, nikomu to nepřeju Ligeia - Neni to žádnej pokus o ps. rozbor, je to pouze hra na pochopení

Helga
03. 01. 2003
Dát tip
Miss - myslím, že kdyby se ubralo na drastičnosti, bylo by to poněkud plytké vyprávění o jakémsi narušeném človeku. Takhle je to o dvou tvářích a touze věřit v to lepší v jedné z nich. Takhle to zní možná trochu kostrbatě, ale podle mě to proste sedlo. Ligeia - sylšela jsi někdy o próze - eseji? A jen tak mimochodem - není-li v povídce myšlenka (úvaha), může to být jen pokus o nějakou hru se žánrem a nikoliv kvalitní povídka. Jinak s psychickým terorem souhlasím, ale nemyslíš, že ten je právě v té povídce také obsažen? Že na Fotonovi Jarka třeba také viděla něco dobrého a to, že s ním setrvávala, bylo třeba proto, že (jak jsem psala výše) - měl nějaké jiné vlastnosti, kvůli kterým ho měla ráda? Víš, psychicky narušení lidé mívají často dvě tváře... Tady je sice Foton vykreslený jako hlupák, ale i inteligentní lidé, jsou-li psychicky narušení, se dokážou chovat jako naprostí hlupáci, že je tomu kolikrát až zatěžko věřit. Jen že Foton je mi oklikou blízký...

Semeno
02. 01. 2003
Dát tip
Co to děláš? Já si to hezky v klidu vytisklo, ..a sedlo si na pohovku, ...no a popíjim a čaj, a jim vanilkový rohlíčky ,no a sem to dočetlo a mě přešla chuť. Už se těch rohlíčků nemůžu ani dotknout. No, je to perfektní. Ale, ...ještě nene :o)))))**

StvN
08. 12. 2002
Dát tip
kratší už to vážně nešlo

smutny...*

Narvah
17. 10. 2002
Dát tip
Ses dobrej. Hodne. Rad si prectu nekdy dalsi. *

StvN
11. 10. 2002
Dát tip
to přeháníš, ale jsem rád, že se líbí

Deltex
10. 10. 2002
Dát tip
*!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Whelp
05. 10. 2002
Dát tip
Povedené.:o) Znám ho?? :o) Asi ne. Škoda. :o(

StvN
05. 10. 2002
Dát tip
Katerina - jsou lidi, před kterýma neutečeš horák - samosebou; a co není ze života? Jinak vám řeknu, že člověk, kterej si tak říká existuje, ale samozřejmě s tímhle Fotonem nemá nic společnýho

Helga
05. 10. 2002
Dát tip
Jestli mysliš toho našeho Fotona, (jako že jo, viď?) nemas pravdu, ze by s ním neměl nic společnýcho... Víš, když jsem na to jméno narazila, napřed jsem nechápala, co tím myslíš a pak se mi udělalo špatně. A rozbrečela jsem se...

Danny
05. 10. 2002
Dát tip
ugh.....to je fakt drsný... *

Print
04. 10. 2002
Dát tip
Bizarní!:-) *!

Wopi
04. 10. 2002
Dát tip
Pěkná povídka. A síla.

Katerina
04. 10. 2002
Dát tip
Takovyho maniaka bych snad vcas poznala a s revem bych utekla. Je to fakt sila...!

horák
04. 10. 2002
Dát tip
Hm, možná by to chtělo maličko vygradovat ... ale třeba ani ne. Jo, myslím, že si zaslouží tip. Vždyť to musela být fuška. To je ze života?

Shammann
04. 10. 2002
Dát tip
Netřeba gradace, snad jen drobné stylistické chybky a pár gramatických, jinak velmi dobře zpracováno!!*

jak masitý! :-) ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru