Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stál - jako skála, která mě má chránit - a lhal mi

05. 10. 2002
19
0
2922
Autor
StvN

V návalu sebepoznání

 

V momentě, kdy mi řekl, že mám mlčet. Že ode mě nechce slyšet žádné odpovědi, jsem jednoduše pochopil, jak se cítí list podzimního dubu snášející se  k zemi. Vstal jsem po čtyřech hodinách spánku, v devět ráno, s několika promile krve rozpuštěné v alkoholu a dal se do snídaně.

 

Když jsem se celý předešlý večer upíjel ze strachu z dospělosti, vábila mě myšlenka babího léta, vymetené oblohy a přítulného ovzduší. Jakýmsi dosti zvráceným způsobem jsem se pohyboval po poli za naší chalupou, pozoroval srnky pasoucí se na zorané půdě, káňata lovící ve vyprahlé zemi. Byl tam i můj oblíbený, zamilovaný strom. Jak se mu říká, poutní strom? Stojí uprostřed plání ničeho - plání lidských - a čeká. Někdy si říkám, že jediný smysl jeho života je čekání. A přesto nevypadá tak nasraně jako tehdy ráno můj otec, když mi - city lehce zatíženým - konverzačním tónem oznamoval, že jsem debil. Nemohl jsem nic říct ? a snad to bylo i dobře ? a přece jsem toho měl tolik na srdci. ?Drahý otče, tohle už nebudu snášet. Odcházím.?

 

Nic jsem neřekl. Stejně jako vlnka řítící se v obležení pěny k pobřeží. Dojedl jsem svůj poslední chleba medem slazený. Poslední sladkou věc, kterou si pamatuji. A se slzami v očích si uvědomil, že mě nemá takového, jakého si přál ? k ježíšku snad. Když matce vyčetl, že mě porodila a někde mezi praním a utíráním prachu, špatně vychovala, odvážil jsem se polknout. Čaj byl teplý a hebký na dotek. Poslední hebká věc, která se mě dotýkala.

 

Řekl jsem, že je mi to líto. Slova se mi zajíkala v hrdle - snad tím medem, který mi slepil myšlenky. Byla to moje první omluva v životě a byl jsem hrdý, že jsem jí nemusel litoval. ?To mě taky.? Řekl a odjel. Nechal mě stát a přemýšlet na ulici - co jsem za těch dvacet let života posral? Proč? Sakra, proč mi to neřekl dřív. Proč neřekl, že jsem si vybral špatnou cestu. Že to trní, které mi bere šaty, pokožku a nakonec identitu, že to trní se mi nezdá. Je skutečné a nezměkne.

 

Předstíral jsem? Hrál jsem výčitky svědomí jenom proto, aby odjel? Možná mi ta možnost přišla příhodnější, možná že byl ten brek skutečný a já vážně chtěl jet s ním. Ať byl jaký byl. Byl to můj táta.


Tragicus
02. 05. 2004
Dát tip
mam rad dila, ktere mi vezmou slova... proste tam nevidim zadne chyby, pravda, az na tu krev rozpustenou v alkoholu :\... ale jinak vyborne... :

StvN
28. 12. 2003
Dát tip
Tahle kritika se mi líbí. Vystihla jsi to pěkně.

Pirka
27. 12. 2003
Dát tip
O nepěknejch věcech se daji napsat pěkný ... a hrozně pěkný je ten způsob psaní ... asi bych řekla schizofrenní - z nedostatku lepšího výrazu ... myslim to, jak se nezasekneš v jedné poloze (cynismus, lítost, odstup, ... ) - takhle je to mnohem živější a nechá to vyniknout určité obraty ... které by jinak mohly znít jako fráze, strojeně nebo příliš hlubokomyslně ... a navíc to i zní ... poezie v próze ... místy (a hodněš vybroušená : )) ***

Ighor
18. 12. 2003
Dát tip
Dobrý, no...

Ighor
15. 12. 2003
Dát tip
Asi sem na to moc mladej, že mi to nedává souvislost... Asi sem to nepochopil, ale můžeš mi vysvětlit, kdo tam komu lhal?

Ighor
15. 12. 2003
Dát tip
Asi sem na to moc mladej, že mi to nedává souvislost... Asi sem to nepochopil, ale můžeš mi vysvětlit, kdo tam komu lhal?

StvN
15. 12. 2003
Dát tip
Nechal mě stát a přemýšlet na ulici - co jsem za těch dvacet let života posral? Proč? Sakra, proč mi to neřekl dřív.....atd. Nebo něco v tom smyslu. Neni to lež, jako vědomá nepravda. Spíš to znamená, že mi nikdy nerozumně, takže mu nikdy nedošlo, co potřebuju slyšet.

Ighor
14. 12. 2003
Dát tip
Musim souhlasit s Lowlanderem z 19.04.2003 . Je tam hodně nesouvislých obrazů, který je dost těžký si dát v hlavě dohromady. Sice jsem to zkusil, ale stejně mi to ňák nevyšlo. Asi sem to nepochopil, ale co ten název?

StvN
14. 12. 2003
Dát tip
Podle mě je docela jasný, o čem to je. Ty věty tam jsou, nebudu je opakovat. Zkrátka taková milá rozepře s otcem.

Josefk
22. 09. 2003
Dát tip
pěkně! :-)

StvN
20. 07. 2003
Dát tip
Vím to. Občas si i přes dvacet společně prožitých let v malém bytě uvědomíš, že jsi tam podle všeho asi nežil.

pozorovatel
18. 07. 2003
Dát tip
Napsal bych sem něco, ale pak bych opakoval jen to, co tu už řečený bylo. Jsi velice citlivý. Víš to? Podle mě je v rodině spousta věcí, které nechápeme. Prostě jsou. Občas je to však těžký unést.

Radost
16. 07. 2003
Dát tip
takové zamyšlené... jen poděšeně sykám nad klišé, jako jazyk stále naráží na vyražený zub...:-)

StvN
16. 07. 2003
Dát tip
Život je svým způsobem taky jedno velký klišé. I tahle věta. A ta taky....můžu děkovat, aby to neznělo jako klišé?

StvN
02. 06. 2003
Dát tip
Já ti děkuju, ale nechápu to, proč nic nenapíšeš?

cilka
02. 06. 2003
Dát tip
Líbilo se mi to moc, nevěděla jsem, co říkat - proto jenom tip. Povídka něco vyvolala a doznívala dlouho. Díky. :-)

StvN
02. 06. 2003
Dát tip
Dobře, ale to stejný jsi udělala u dvou dalších, proto mi to přišlo divný. Teď už to chápu.

cilka
31. 05. 2003
Dát tip
*

Xerostomus
24. 05. 2003
Dát tip
uff, tak tohle je teda sila... nechteny deti... no comment.

Rowenna
12. 05. 2003
Dát tip
Výborně. ****

Zolo
10. 05. 2003
Dát tip
!*

Slabou vůli mám opravdu, ale jde o to uznat svoji porážku nebo na druhou stranu nekřivdit, to je jedno...

Zkopírovala jsem si tvých pár dílek, usedla a říkala si, i kdyby to bylo vážně dobré, nenapíšu nic, ale to nejde. Máš osobitý styl psaní a tahle povídka se mi zatím líbila nejvíc, asi tou upřímností, nic tam nepřebývá, vše sedí, chce se mi říct..dokonalé, ale prý nic nikdy není dokonalé...*

StvN
05. 05. 2003
Dát tip
Asi máš slabou vůli....

j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
Jo jo, chybami se člověk učí... Tedy těmi vlastními...

za takovýhle věci nemůžou děti, ale rodiče. Trvalo mi 35 let, než jsem to pochopila, než jsem přestala matku prosit, aby mě milovala a než jsem přestala dělat šílený věci, aby se za mě nestyděla. Co dál říct? Píšeš prostě skvěle. tip

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- ale ona se za tebe ve skutečnosti nestyděla, ne?

ve skutečnosti ještě mnohem víc.

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- to je smůla

já nevim, jestli smůla, třeba to je k něčemu dobrý :-)

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- to záleží na tobě

ano, teď už to záleží na mně :-)

WiruZ
25. 04. 2003
Dát tip
*/*!!!!!!

Hergot, tohle jsem musel napsat já, mám úplně stejnej zážitek, včetně srnek, káňat a mýho stromu. kterej stojí uprostřed ničeho... ?????

StvN
22. 04. 2003
Dát tip
- mě bylo divný, že mi prsty běhaj po klávesnici i přesto, že jsem měl zavřený oči, asi nějakej druh telepatie, či co

StvN
20. 04. 2003
Dát tip
- asi máš pravdu

Lowlander
19. 04. 2003
Dát tip
Hmm... nějak mne to neoslovilo... zbytečně moc nesouvisejících obrazů a ve finále nijak zajímavé "poslání"... tohle tu už tolikrát bylo... líp podané i líp napsané... škoda... nadpis zněl tak lákavě...

Kandelabr
05. 01. 2003
Dát tip
docela se mi to líbilo...ta existencialita (dá-li se to tak nazvat) a hele není to ten případ oné slavné pointy-nepointy o které jsme se bavili? jen otázka stylistiky: -nemám rád tu krev rozpuštenou v alkoholu (jako výraz, realita je jiný případ:), zní to klišózně (to je slovo) -ten slovosled : chleba medem namazaný se mi taky příliš nepáčí

StvN
05. 01. 2003
Dát tip
Krev rozpuštěná v alkoholu je laciná hláška. Slovosled je věc, na kterou jsem vysazenej, i když třeba neni nejšťastnější, mám rád svůj slovsled. Pointa je někde uprostřed. Je to spíš k zamyšlení, nechtěl jsem to nějak výrazně ukončit.

Kandelabr
05. 01. 2003
Dát tip
slovosled ti neberu, jen že bych to napsal jinak. To s tou pointou nebyla výčitka, jen konstatovaní. Líbí se mi to tak jak to je. Konečna pointa by byla dost nasilná...

StvN
02. 01. 2003
Dát tip
Zmatená kritika, nevim, co z toho vytěžit, jakou myšlenku mám vydestilovat. Ale díky Ti.

Semeno
02. 01. 2003
Dát tip
:o))))))))))))) z toho se nic netěží, ..a ani nedestiluje. :o))))))))) Tomu se řiká nekontrolovatelná dobrá nálada.. :o))))))

Semeno
30. 12. 2002
Dát tip
Au, au, nemůžu, ...a dělám to snad? Néééééé, ticho, já chci taky něco říct :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) jenom, že mám dobrou náladu, a musim se smát. Jo , a jenom to sem tu nechtělo říct. Mám něco na srdci. :o)) Jo, že už je mi to jasný, jako křišťálová studánka. No, to bych přehánělo, ale aspoň něco. No, chápej, prostě si neřek, co si vlastně udělal. Ale to je vpořádku. Vůbec nechci abys něco takovýho dělal. tak, prostě mě napadlo, že bych ti to mohlo říct. :o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Joooo, a moc se mi to líbí. Já na takový věci prostě potřebuju čas, :o)))

Semeno
30. 12. 2002
Dát tip
Nádherně rozvádíš myšlenky, ...noo, ale stejně pořád nic. :o))

StvN
16. 11. 2002
Dát tip
semeno - to dílo je jasný jako křišťálová studánka, svoji nechápavost nemůžeš přece svádět na autora

Semeno
15. 11. 2002
Dát tip
Nebylo -li účelem, aby čtenář pochopil, o co zde jde, tak je to dobrý. Je to zvláštní, což mi do pusy moc neleze, tak dospěle dětský. No tip, já si třeba eště něco rozmyslim... :o))

StvN
15. 11. 2002
Dát tip
Je pouze na tobě, jestli jsi pochopila o co mi šlo. Ale myslim, že je to naprosto jasný, všimni si kritik výše. Jestli je ti skutečně patnáct, je normální, že to nechápeš, nepřeju ti, abys to musela pochopit ze skutečnosti

Semeno
15. 11. 2002
Dát tip
Díky, ale pokud jde o zkušenosti s otcem, přeješ mi trochu pozdě.... Jasně z kritik mi to tak ňák došlo, ale mělo sem pocit, že to by mělo učinit dílo samo. Ale to je jedno. jestli chceš vidět něco, co nokdo nepochopí a kde jde zase o mé zkušenosti s taťuldou, tak se mrkni na "Ó můj bože. Ještě to nekončí." Jestli teda chceš, sámo. :o)))

StvN my ne...a stejne to bude,az budeme mit vlastni deti a deti sve deti...je to kolobeh nepochopeni,povysenosti,poznani,uznani a horkosti... jinak za ten text **

Narvah
31. 10. 2002
Dát tip
Myslim, ze to nerekl, aby jsi na to mohl prijit sam, ne?

Narvah
31. 10. 2002
Dát tip
Text je hodne dobrej.

StvN
31. 10. 2002
Dát tip
Určitě, protože kdo dbá dobře míněné rady? Kdo se učí z chyb starších?

Deltex
10. 10. 2002
Dát tip
Výborné!

StvN
08. 10. 2002
Dát tip
je mi dobře, děkuji

Witch
07. 10. 2002
Dát tip
sakryš... to bolí! kouzlíčko a pohlazeníčko a kopretinku posílám, aby bylo krapítek líp... ***

Paranoicus
06. 10. 2002
Dát tip
Hmmm!

Wopi
05. 10. 2002
Dát tip
má to sílu

Helga
05. 10. 2002
Dát tip
Hele, fakt nevím, co se Ti stalo, alo mě tím dusíš docela slušně... A nemám ani žádnou důležitější výtku, jak je u mě jinak běžný.

pobre chico

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru