Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta do pekel

12. 10. 2002
8
0
1804
Autor
Ajin

Myslíte že to potřebuje prolog ?

 

Cesta do pekel

 

Den ve dni

 

Jeden den. Za jeden den , snad za okamžik se mu zhroutila celá jeho filozofie. Filozofie života. Tak ji říkal. Začalo mu vše unikat a nechápal svět kolem sebe, jako kdyby právě vyšel z matčina lůna a začínal ho poznávat znovu. Ten svět, který kdysi on tak horlivě miloval. Znechutila se mu myšlenka, že se zlepší a bojoval proti znehodnocování, proti konzumní společnosti , ale nevyhrál. Zůstal osamocen. Osamocen v černém plášti bez cti, lítosti a strachu. Svět, jako by pomaloučku usínal a on nevěděl jak ho opět probudit do ohnivě planoucí záře. Jak vzplanout oheň znovuobjevení. Byl sám a jeho síla byla takřka rozprášena v popel.

 

 

Rozhlížel se kolem sebe a viděl s bídou poskvrněnou krajinu. Vzduch, jenž dýchal byl polapen prachem hořkosti a zármutku hynoucích lidských těl. Viděl jak nelítostně upadá v zapomnění  jeho touha po kráse a jak v zoufalství utíká před smrtí. Smrt, byla v tu chvíli jak stín, který čekal až jej lapí do svých připravených, rozevřených pout. Cesta ven je nyní zatarasena těly mrtvých lidí a jejich vnitřnostmi. Když stál a sledoval co se kolem něj odehrává tak zvolal:

„ Proboha, co se to s námi stalo ? Proč k tomu vůbec došlo ? Vždyť jsme museli snad vědět, že technika nás jednou vyhubí !

Co jsme byli zač ? Kam, kde , co je to kolem nás ? „

 

Ve kterých zdech se orientovati mám ? Stín už lapil můj dech. Hleny z hrůzou vrhám na zem. Rozhlédl se. A na jakou zem, vždyť nic nevidím ! Oči spálený otcovým žárem. Nohy strhaný, polámaný zemí. Tělo nesu hořce. Bedra zničená moudrostí a srdce ? To už dávno nehraje na bubny větru, vody a slunce. Propadl jsem již dávno hluboko do svých zhotovených jam.

Ach ty ohni, jenž pluješ tmou, řekni své matce, že už zvony verbujou. Přijdu za ní brzy, jen co si uvědomím své činy . Býti stínem bez cti, je vážná věc, ale bíti stíne bez pocty, je už hrozná lež.


horák
05. 11. 2002
Dát tip
Nevím, proč naší cestu vidět tak černě. Jako živočišný druh jsme to tady prostě trošičku vyčerpali, a tak časem odejdeme. Jednou tak jako tak bude konec, ale to už tady budou vládnout jiné druhy, které by si s tím měly lámat hlavu.

S
22. 10. 2002
Dát tip
Jeden den. Za jeden den , snad za okamžik se mu zhroutila celá jeho filozofie. Filozofie života. Tak ji říkal. Začalo mu vše unikat a nechápal svět kolem sebe, jako kdyby právě vyšel z matčina lůna a začínal ho poznávat znovu. Ten svět, který kdysi on tak horlivě miloval.... tak az sem je to vynikajici dilo, ktere vsak se zmeni v nepoznani. Dal uz je to dotsti plitke a taky dobra nalejvarna. Posledni odstavec je zase o neco lepsi, ale uz jen o trosku a celkove, krome tech prvnich vet - mi uz nema mnoho co rici. Za tech prvnich sest vet tedy Tip, jinak nic.

Papatya
20. 10. 2002
Dát tip
je to super...musela sem to číst dvakrát....fakt mě to oslovilo

Paranoicus
14. 10. 2002
Dát tip
rebecca13 & Marthin: Za patetičnost bych nekáral, není zdaleka tak nebezpečná jako chladnokrevná "věcnost".

Hakim
14. 10. 2002
Dát tip
...a přečetl jsem jedním dechem! **********************

tady už bylo vše řečeno......*

Paranoicus
13. 10. 2002
Dát tip
Tak teď už se to číst dá, zkusíme to zkritizovat <smajlikh/>: Napsáno výborně, téma (s odpuštěním) poněkud vyčpělé. Chyba totiž nebude v technice, ale někde poněkud jinde, síla ducha se nepozná podle toho, zda dotyčný má dost vůle vypnout (nebo vyhodit) televizor, chodit pěšky (to jest: používat veřejnou dopravu), žít skromně (třeba bez vzdělání ale i bez záchodu) ... Že se řítíme po koleji do pekel, s tím mohu jen souhlasit. Ale z vlaku se dá vyskočit, dá se zatáhnout za záchrannou brzdu, případně se snažit škubat za kliku od záchodu. Nebo zkusit vlak zpomalit a pokusit se přehodit veksl ... jak se zachrání co nejvíc cestujících? Nebo tu o ně nejde?

Marthin
13. 10. 2002
Dát tip
No, pořád tam ještě nějaké ty pravopisné chyby zbyly, což kazí poetično, ale jinak celkem jo... Vzhledem k tomu kolik toho autor zatím napsal si myslím, že ta patetičnost není nucená...:-)

Paranoicus
12. 10. 2002
Dát tip
Oprav si ty pravopisný chyby a dej vědět, ať se můžu zamyslet nad obsahem.

Katerina
12. 10. 2002
Dát tip
Pod tíhou tvých slov se mi ohýbají záda a podlamují kolena....! (@)(@)

Deltex
09. 10. 2002
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru